Srpski sion

Б р . 47

„СРИОКИ СИОН."

С тр . 751.

Аа бр. К. 820/596. ех 1894. С Т Е Ч А Ј 18« 1-8 Раеписује ее стечај на упражњену тсарохију У Сурдуку. Интеркалара има. Компетенти имају своје ваљано устројене молбенице путем предпостављених власти овој консисторији најдаље до 6. (18.) децембра 1894. поднети. Из седнице архидијецезалне консисторије, држане у Еарловци, 11. (23.) новембра 1894. Архидијецезална консисторија.

С Т Е Ч А Ј " 8 Иа упражњена два учитељска места на вел. кикиндској српској вероиешоведној школи овим се стечај ради сталног попунења ових места распиеује. Са тим местима скопчана је годишња плата од 550 Фор. и станарина од 200 Фор. евентуално стан у нарави, по с' том примедбом, да ће прво изабрани учитељ уживати одмах целу ову плату и станарину, евентуално стан у нарави, — друго изабрани пак за ову 1894 — 95 школску годину уживаће од установљене нлате половину и стан у нарави, зато, што ће се друга половина у смислу наредбе ВДНШ. Савета ас1 273 ех 1893. 44 ех 1894 и 1 § а зак. чл. XXXVI. ех 1893 државног закона удовици преминулог учитеља Симе Ајваза издавати. Изабрани учитељи имаће све школ. уредбом пропиеане иредмете предавати у оном разреду, који му овд. школ. одбор доделио буде, као и у цркви појати. Рок стечају излази од првог дана уврштења у званичном листу „Српском Сиону" на за, шест недеља. Ваљано снабдевене молбенице ваља упутити на председништво мест. школ. одбора. Из седнице местног школ. одбора, држане у Вел. Кикинди дана 15. (27.) октобра 1894 год. Паја Влаховић с. р. Ђорђе Влаховић с. р перовођа. прота — предеедник.

Ас1 ш. С 316./258. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. I 7 « з-з Овим се расписује стечај на једно уиражњено место стиШ. закладе шк. Атанасије Вале с којим је скопчана стинендија од год. 63 ®ор. а. вр. Стипендије из ове закладе, које су у трп разреда но 63 Фор., 84 Фор. и 105 Фор. подељене, могу се поред постепеног промицања из нижег разреда у виши подарити само таким, у опсегу српске иравославне митрополије карловачке православним ученицима гимназије, богословије, свеучилишта или академије, који не уживају нити друге какве, нити пак стипендије,

што су истим основатељем код протестантских наставних завода у Дебрецину, Шарошпатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају првенство пред другим молитељима. Молитељи имају своје крштеним писмом, шкоЛ-' ском сведоџбом и сведоџбом еиромаштва снабдевене молбенице до 3. (15.) децембра 1894. српском правосл. народном школском савету у Карловцима поднети. Из седнице српског прав. нар. школског савета, држане у Карловрима 19. (31.) октобра 1894. године. Председништво срп. прав. нар. школскога савета.

С Т Е Ч А Ј. 189 1-3 На ерпској основној четворо разредној вероисповедној мушкој школи у Св. Петру (Торонталска жупанија) упражњено је учитељско место, на које се овим стечај отвара. Са истим местом скопчана је плата: 360 Фор. ав. вр. у готовом новцу, што ее у месечним ратама тачно у напред издаје, и 30 кибли жита. Даље: 20 Фор. годишње за поФторну 1пколу и 20 Фор. годишње за перовођетво и вођење рачуна црквених и школеких — ако изабрани учитељ за.то способан буде. Осим тога: 3 хвата тврдих дрва и сламе, колико је за грејање учитељевог стана и школе потребно — и најпосле: 50 новч. од укоиа, где учитељ иозван буде. Изабрани учитељ уживаће стан у нарави, који се састоји: из иредсобља, 2 собе, кујне и остале потребне стаје — и две баште, од којих је једна код школе, а друга ван села, са примедбом, , да на ову другу сам учитељ норез нлаћати има. Изабрани учитељ имаће све, школском уредбом нропиеане предмете у школи предавати и децу појању учити. Осим тога у дужност ће му спадати при сваком богослужењу у цркви, у десној невници редовно појати; уз часни пост ускршњи средом и петком на јутрењу и преждеосвештену долазити и појати. У обзир ће се узети само они компетенти, који су сомборски приправници, а иснит из мађарског језика положили — међу овима пак првенство имају они, који се општини лично пријавили буду. Рок пријаве траје до 30. децембра но нашем календару о. г. Из седнице месног школ. одбора, држане у Св. Петру, 6. (18.) нов. 1894. год. Јова Лацић с. р. предеедник.