Srpski sion

1>р. 32.

1" ШКОЛСКА ОБЈАВА. 1-» У с.рбској учитељској школи сомборској започсће се школска 1895/(>. година 4. Сентембра ио ст. календару. У смислу наредбе Високосл. Школског Савета течај школски траје четири године, настава бити одељена за мушку и за женоку младеж. У учитељску школу иримају се: а) за ириправнике младићи нравославне вере, здрави телом и душом. смерни и благе нарави, који су иетнајеету годину навршили и четврти гимназијални, четврти реални или четврти разред фађанске школе бар с довољним успехом свршили. б) за приправнице нримају се Србкиње иравоелавне вере, које су четрпајесту годину живота навршиле и IV. разред србске више девојачке школе с добрим успехом свршиле, а при том су здраве и примерног моралног владања. Једни и други имају иријамни испит из славенског читања, молитава, из рачуиа и малог дрквеног појања овде е добрим уснехом положити. — Ученици и ученпце из школа, где се не учи србеки језик, иолажу још нријамни испит из срб. језика, а они који немају оцену из мађарског језпка. ноказати имају да знају мађарски читати. Сваки, који у овај завод стунити жели, дужан је са собом донети крштецо писмо, лекарску сведсчбу о добром здрављу и сведочбу о свршеиим горенаведеним или вишим школским разредима Они, који су пре једне или впше година школу оставили, морају донети са собом сведочбу свога пароха о моралном и религиозном владању свом. Женске имају још неизоставно донети писмену изјаву својих родител>а или добротвора да ће их они за време бавлења у овом заводу о свом трошку издржавати, на којој изјави мора бити и иотврђење местне политичне власти, да су дотични доиста у стању своју обвезу испунити. Стан и храна само се у приватним кућама, са знањем и одобрењем управитељевим, или по иреиоруци овога, ногодити може. У Сомбору, 9. Августа 1895. Н. Ђ. Вукићевић. управитељ ербске учитељеке школе сомбореке. А<1 Ш. С. Г5р, зап. 202 и 203 ех 1895. С Т Е Ч А Ј. 168 1 - 3 Радп нопуњења упражњенога мес-та редовног учитеља за српски језик и књижевност, земљоиис и повесницу, а по потреби још и за који

други иредмет у срп. вишој девојачкој школи у Панчеву и ради иопуњења упражњенога мота редовног учитеља за ириродне иауке, иемачкп језик и друге предмете у срп. вишој девојачкој школи у Сомбору овим се расписује стсчај. Молбенице за ово мсето имају се најдаље до 3. (15.) сттембра 1895. поднети сриском ирав. народном школском савету у Карловцима Молитељи имају доказати, да су Срби иравославне вере, да су оепособљени за грађанеке школе, односно да су бар исиитани (оснособљени) учитељи и да нотиуно владају српеким језиком. У тој прилици, ако дотични немају стручнога осиособљења за грађанске школе (спомоћни учитељи) дужни ће бити и ово после избора у року, који им се буде одредио, себи набавити. У дужност изабраних спадаће односпе иредмете у најмање 20 нсдељних чаеова предавати, а учитељу за сомборску дев. школу још и обучавање у цртању и краснопису у сва четири разреда. Плата редовном учитељу је ирема §. 7. уредбе о српским вишим девојачким школама у год. 1872. а спомоћном учитељу год. 800 ф . без станарине и нетогод. доплатака. У Карловцима,, 8. (20.) августа 1895. Председнигатво срп. прав. нар. школског савета. СТЕЧА Ј. 1-з На упражњено учитељско место на српској православној народној школи у Срп. Боки овим се отвара стечај. Плата је 400 ф . слободан стан са огревом; 4 ланца ливаде; х / 2 ланца баште изван села. Дужности су учитеља, осим оних школском уредбом ироиисаних, још и ноФторну школу обдржавати и нероводство водити. Рок компетовању је до Усековања. ()>11. Ђока (ТогопШ т.) 4. (16 ) августа 1895. Тривун Богданов председник шк. одбора. 0 Т Е Ч А Ј. 141 з-з На унражњено место срп. вер. забавиље у Кумани овим се стечај расиисује. Плата је забавил.е; 360 Фор. са петогодишњим доплатцима, у име стана и огрева 99 Фор. све доиде док општина не буде у стању стан у нарави дати. Рок стечају траје до 16. (28.) августа 1895. г. У Кумани, (Ванат) 16 (28.) јула 1895. Школски Одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку, Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а иа четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претилату књижара В. Валожића у Неограду. Поједпни бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације игаљу се Админиотрацији а осталп рукодаси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда сптних слова, а за жиг сваки пут ио 30 нонч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.