Srpski sion

Вр. и

С тр. 573.

се опроврћи познатна енцпклика папе Дава XIII којом је позпвао источне цркве на сједињене Као што сад јавља „Цар. Весник", читан је 8 ангуста о. г. у синодалној седнццн с-вете Васељенске цркве тај одговор на папину енциклику, за који се сад вели, да га је саставио професор богословије на Халкн, архпнандрпт Герман Каравангели. ][о прочитањт, св. Синод је одредио нарочити одбор да испига тај одговор па ако потребно буде и да га преиначи. У одбору су: ми трополити : никомидијски Филотеј и филаделфијски Стеван. (Прелаз у православље) из римокатоличке у православну веру нрешла је Марија Никелс у Вршцу, родом из Темишвара. (Извештај о правосл. богословском заводу у Задру, за шк. годину 1894-5.) У првом делу овога извештаја отштамиана је, из приступних иредавања проф. С. К-а., расправа „О науцн црквене историј«". Ова раеправа нам прпказује у г. писцу њезином, радена професора, којн служп на част задарског богословског завода. У другом делу овога извештаја извештај је о самоме заводу. Из одељка Д. дознајемо, да је ц. кр. министарство богоштовја и насгавена основу овлашћења Његовог ц. и кр. апост. Величанства од 5 апр. 1895, наредбом својом од 11 апр. 189 . бр. 742. наредпло, да се у богословију задарску, за време од 10 годнна (почињући од шк. године 1894—5) могу као редовни слушаоци примати и они младићи, којп су свршили само VI. гимн. разред, под уветом да недостатак историјских, филолошких и филозофских познавања, која би им оскудевала ради тога, што не би свршпли VII и VIII гимн. разред, морају доиунити у богословији сходно наредбама, које ће се у ту сврху издатп; а што се тиче душестаратељске службе. да имају сва она права, каква имаду онп свештеници, којп су свршили потпуну гимназију. Оним пак младићпма, пптомцпма семеништа, који се покажу заслужнима, допустиће епархијски епископ у договору са ц. кр. Намесништвом да свршп п VII п VIII гимн. разред, и да полаже испит зрелости. Слушалаца богословије бпло је прошле шк. године у IV години тројица и то: један из горњокарловачке епархпје (Драгић Павао) н један из пакрачке епархије (Ћелајлија) Милан).

ОГЛ

На ново сазиданој цркви у Српској Кечи, отвара се стечај на мањак, за израду новог темила позлату и молерај процењено на 2500 Фор. а. вр. Који жели ову радњу добити тај има сваки да покаже свој план и предрачун, а који добпје ову радњу сваки мора положити 250 ®ор. а. вр. кауције и план иснлати. Дан лицитације биће 8. сеитембра, ближа условија могу се видети код Одбора црквеног школског. Из седнице 20. августа 1895 држане, Иса Амиджић, Ђорђе Арађан, перовођа. цредеедник.

У III годинп био јеједан слушалац и тај из горњокарловачке епархије (Радмановић Нпкола). У II г. било је њих 8.. између којих .један из горњскарлов^чке епархпје (Обрадовић Петар) У I г. бпло је њих двојица, п то један нз горњокарловачке епархије (Вукелић Светозар). Слушаоци имали су сви испит зрелости, осим двојице у II години. — Прпправника за богословпју било је свега 36; и то : у задарској гимназији 25, а у Которској I I. — Нова школска година 1895—91:), почиње 1 октобра по н. к. тек. године. (-ј- Јереј Тимотије Михалџи^) парох у Ковину, (будимска дијецеза), нреминуо је 20. авг, о. г. у 72 годпнн живота, а у 43 годинн свештениковања свога. Бпо је члан епархпјске конзисторпје и еиарх. школског одбора. Лака му црна земља и вечан му помен! Изашле су нам пз штампе ове књиге: ГРАМАТИКА ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКОГА ЈЕЗИКА својим ученицима саетавио Јован Живанови&. Књига је намењена као унбеник богословпјама и препарандијама. Цена је 85 новч. а износи б 1 /^ табака. Добити се може само у нотписаној штампарији. Упозорујемо на ову граматику све славне управе српских православних богословских училншта и уч итељских школа МАЛА КАТАВАСИЈА ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ. Катавасија је уређена боље него иједна досадања и удешена је према потребп основне школе. Цена јој је 20 новч. а има 8 табака са леппм н јаким корпцама. Упозорујемо сл. школске одборе и г. г. учитеље на решење всл. Школског Савета у погледу наше Мале Катавасије. Наруџбине Ће се извршити најтачније. Српека манастирека штампарија.

АСИ. АЛ Ор. К. 1292/427 ех 1895. Е Д И К Т. 160 2-з Услед бракоразводне молбе Петра ЛрсениЛа, опанчара из Винковаца против супруге му Софије сада непознатог боравшпта — овим се позива речена Софија , да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења овог едикта у новине, конзисторији овој или сама лично предстане или место садањег пребивања свога пријави, поIIIто ће се иначе против ње новедена бракоразводна нарница и без ње окончати. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловци 8. (20.) августа 1895. Архидијецезална Консисторија.

С Т Е Ч А Ј

169 1-2