Srpski sion

В р 642

„СРПСКИ

Стр . зв

С Т Е Ч А Ј. 157 1-2 На уиражњено учител.еко мјеето па с-рнекоправоелавној оеновиој шкојш Зворничкој. Годншња је плаћа 550 Фор., стан и нотребан огрјев или за то ' 100 ®ор. Дужноет је учнтел^у: предавати у Ш и IV. разреду пропиеапе иредмете, појати у нркви за једном пјевппном. ириеуствовати при спроводима еа дјецом ако је позван и у то име има 1 Форипту. Првенетво имају музикалии. Компетепти морају доказати да су Срби нравоелавне вјере. Молбу са документима треба нослати овој онштини до 6. октобра ове године по старом календару. Српско-правоелавна црквено-школска општнна У Вворнику (Восна) 9. сентембра 1896. Перовођа. Иредседник Драгомир В. Остојић Стекан Николић С Т Е Ч А Ј. 1-6 1 -3 Поново се раснисује стечај, на учитељско место мушке четвероразредне школе у Оросламошу (код Сегедина.) Годишња нлата је учитељу 400 ®ор. коју месечно у нанред нрима, 5 катаст. јутара добре

у једном комаду ораће земље, на коју сав норез учитељ плаКа. Сгап од 2. лене патосапе собс, јеловника, кујне, коморе. стаје за дрпа, и велпке бапјте од 600 кв хватп од које је половина впновом лозом засађена. За повторну школу 40 ®ор., за перовођство п рачуноводетво 25. ф . и 5 ф. иисаћег нау пала. Од укопа где позван буде 50 н. Огрева у слами колико је иотребно. Изабраном учитељу спадаће у дужиост, све школ. уредбом п]) ншсане предмете предавати, децу у појању црквспом учпти, и у недељне и празничке дане- као и на пређеосвећенпм литургијама у десној иевиици иојати. Добро иструисане молбенице са нужним сведоџбама ваља уиутити на месн. школ. одбор. Рок етечају траје до 6. октобра по ст. кал. кога ће ее дана и избор обавити Из седнице месн. школ. одбора, држане у Оросламошу на малу Гоепојину 1896. год. Меен. школ. Одбор. Живоин Мијатов меен. школ. председник.

IЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА! АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује се — са гаранцнјом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој вели= чипи, као и за целокуино хармонично удешено звоњење, про= виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме= сту излупало, чиме се звона сачувау да не пукну. Особито ирепоручујем од менеј изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, "1рЗ која имају дуготрајнији, снажпији и дубл.и звук, него звона по старој системи нрављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливеиих звона од 260 килограма. Даље преноручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављезе старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежинп од 300 кплогр. на ниже има увек готовтјх на етоваришту. 28 11—27 Илустрованч ценовници и прорачуни трошка бесплатно н франко.

Претплата, огласи, стечајеви н рекламације шаљу ее Администрацији а оеталп рукопжси уредништву ,,Српског Оиона" у Нарловце. За огл;аее, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих сдова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну н Хернеговину на годину 4 фор., на но годпне 2 фор.. а иа четврт годппе 1 фор. З а стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књнжара В. Валожића у Београду. Појединп бројеви стају 10 новч.

ЦТтампа: Спттетге Манастиретге ТПтампари! е V <^р. Карлот?пима