Srpski sion

Кр. 50.

„СРПСКИ СИОН."

(Ј тр . 833

нар. мешовитој школи, на које се овим стечај отвара. • Плата је учител.у: 300 Фор. уготовом новцу, које ће учитељ месечно у напред примати, 40 Фор. за држање гшФторне школе, 15 Фор. у име нероводства, 6 Фор. у име иаушала; даље 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа, слободан стан са две натосане собе, кухињом, јестиваром и две баште, једна у селу а друга ван села. Осим тога од укопа где позвап буде 50 повч. а ако се носи у цркву 1 ®ор Учитељ је дужап децу подучавати у предметима школском уредбом одређенима, у цркви недељом и празником и па пређеосвећсној десну певницу држати и у седницама псро водити. Рок стечају је трећи дан Вожића, кога ће се дана и избор обавити. Компетовати могу само оспособљени учитељи, који су испит из мађ. језика ноложили. Првенство имају вешти пероводству. Из вапредпе седппце срп. прав. ппсол. одбора држане у Капаку 30. октобра (11.) новелбра 1896. Иван Крстић председник.

С Т Е Ч А Ј. 180 з-з На новоуетановљено учитељско мссто па срп. иар. вероисиоведној школи у Варјашу расписује се стечај. Плата је 300 Фор. за редовну обуку, коју учитсљ месечпо унанред прпма; 20 кибли жнта, 20 кибли кукуруза у парави, 4 хвата тврдих дрва, ј / 4 ланца баште ван села, 40 ®ор. за држање повторне школе, 1 ®ор. од погреба кад буде позван, слободан стан састојећи се из 3 собе, кујне, коморе, подрума, шупе и шталс. све под једним кровом. Иоред стапа башта од 150 квадрати. Учитељу у дужност спада предавап.е свих 1пкол. уредбом нронисаних иредмета у разредима, које му школски одбор буде доделио; појање у једној певници и обучавање школске деце у ијенију. Комнетовати на ово место могу само опи, који су свршили сомборску пренарандију и који владају мнђарским језиком. Рок стечају траје до 29. децембра 1896. (10 јануара 1897) Из седпице школског одбора држапе у Варјашу дана 9. (21). новембра 1896. Коста Вујковић Живко Цоцин перовођа. школски председник.

ћете нпшта да знате, онда је бар у реду, да се лист лгаље на парохијско звање и да га ви не наручујете п не примате на своје име. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. «-> Оставком учитеља г. Т. Костића односно премештајем учитеља, остало је упражп.ено новоустановљено место — сада смешани Ш резред на срнскеј вероисповедној школи у Фелдварцу (бачком) и на које се расписује Стечај. Годишња је плата учитељу 400 ®ор. за редовпу и поФторпу школу (а у изгледу је, да ће се плата са платама других места учитсља у скоро изједначити и са 144 ф . 50 п. повисити); у име стана 100 ф . у име зимњег огрева за себе и школу 50 ф; за чишћење школе 30 ф . за ноштарину 10 ф . 50 н. и 1 ф од укона, кад на њега ред дође и нозван буде. Изабрани учитељ имаће све Школском уредбом прописане предмете предавати у онпм разредима, које му меетни школски одбор доделио буде. Осим тога дужан је недељом и нразником као и на пређеосвећеним литургијама у једној певници појати и своју децу иојању обучавати. Жели се — ако је' могуће — да се дотични лично пријави. Молбенице са сведоџбама вал.а упутити на местни школски одбор. Рок за поднашање молбеиица је 3. недсл.е од дана ирвог увршћења овог стечаја у звшични лист „Српски Оион". Из X. вапредне седнице школског одбора, држане у Фелдварцу 24. новембра (6 дец) 1896. Богдан Ноповић Стевае Кирић општ. перовођа. председник АЛ бр. К. 778. ех 1896. 184 3 — 3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Радована Костпћа из Кленка протпв супруге му Катарине рођ. Савић из Гор. Товарника сада непозната боравишта, — овим се рсчепа супруга Катарина позива, да у року од шест месеци, рачунајући од дана првог уврштења овог едикта у новинама, место свога пребивања пријави или сама. лично овој конзисторији предстапс. јер ће се ииаче против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончати. Из седпице Архидијецезалне Конзисторије, држане у Карловцима 19. новембра (1. дец.) 1896. А рхидиј ецезална Ко нзисто р иј а. Бр. 79, ех 1996. 181 3 -3 С Т Е Ч А Ј. Услед оставке г. Светозара С. Ајваза остало је уиражњено место учптеља на овдашњој срн.

К. 563 /вап. ех 1896. 183 3 -3 СТЕ Ч А Ј. Раеписује се стечај ради поПуњења упражњеног парохијског места II. разреда у Адашевцима. Компетенти имају своје ваљано устројене