Srpski sion

I

С тр . 312 „СРПСКИ СИОН/

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 564./К. 117. 47 2 — 3 С Т Е Ч А Ј. На звање катихете у кр. учитељским и етручним школама у Загребу са првобитпом за учитеље средњих школа илатом од 900 Фор. и 280 Фор. станарине, а дал .е ио закону. Конкуренти морају имати потиуну квалиФИкацију и катихетски исшгг за средње школе н бити потпуно вјешти за обучаваг&е како у обпчном осмогласном тако и иоталном нјеннју. Молбенице пмају се ноднијети овамо иајкашње до 15. (27.) Маја о. г. Из сједнице Епарх. Консисторије. У Пакрацу 17. (29.) 1897. Број 589 К. 160. 49 2-2 С Т Е Ч А Ј. Овим се исписије стечај на парохију V. класе у Клиси. Интеркалара нема. Молитељи имају своје ваљапо иструјисане молбенице преко надлежних им црквено-автономних власти најкашње до 13. (25.) маја 1897. Епархијској Консисторији овој поднијети. Из сједнице Енархијске Консистрије У Пакрацу дана 17. (29.) анрИла 1897. Епарх. Конзисторија Пакрачка. С Т Е Ч А Ј. 51 1-з Ва попуњење места учитеља на српско веро исноведиој четвороразредној школи у Череваћу раснисује се стечај и имају се молбе обложене прописно поднети подписаном школском одбору до конца Јуна о. г. Дужности учител>а јесу уз своје учитељске обвезе у школи, такођер' обављати дужности црквеног појца, децу у црквеном пјенију поучавати, при погребима са дјецом судјеловати уз постојећу награду, поФторпу школу држати, даље имаће ириправљати младиће за црквене појце те ће с тога псте три сата недељно поучавати у осмогласном и великом пјенпју и то безплатно. Берива учитеља јесу следећа и то: плаћа стална 4(>0 Фор. За поФТорну школу 40 ®ор, стан у нарави крај школе; 6 хвати дрва или 54 Фор. п 5Ч 2 јутара дрбре ораће земље. Пошто се тражн добар певац то нека из-

1»р. 1

воле молитељи бар једанпут пре избора у овдашњој цркви појати. те као такови имају првенство. У Черевићу 7. (19). Маја 1897. Георгије Максимовић парох и председник школ. одбора. С Т Ј Е Ч А Ј. 50 1-4 Овим се расписује „стјечај" на упражњено учитељско мјес/го па овд. Срп. прав. осповиој школи за идућу 1897./8. школску годмну. Дужиости су: обучавање ђака у сва IV. разреда у свима насгавним иредметима као и у ијенију и нојање за нјевницом сваке недеље и нразника. Плата је: у готову 660 Фор. (шест стотина и шесет <т>ор), слободан стан у новој школској згради, огријев у нарави, те ираво на повишицу од 50 Фор сваке треће године служб'ован,а и на путни трошак 40 Фор. Који жели ово мјесто заузетв нека најдаље до 10. (22). Јула о. г. пошаље на потписату општш у: крсии лист, свједоџбу осиособљења и свједочбу свога моралног и политичког владања од надлежне своје власти. Грачаница, (Бос-на) 6 Маја 1897. Српско-Православна Црквено-Школска Општина. Михаило X. Стевић предеједник.

ДРУГИ ОГЛАСИ О В Ј А В А. 45 з-з Овпм јављам иречасном свештенству срнском православном, да сам своју радп.у снабдела са опробаним радничким особљем н да сам вољна радове нримати и обављати уз попуштене цене, а за ваљаност сваког носла јамчпм. С ионгговањем Марија удова Василескова у Новом Саду.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Лустро-Угарску, Посну и Херцеговину на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт године 1 фор. Зл странв земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижард В. Вадожића у Београду. 1[оједиш1 бројевн сгају 10 новч Претплата, оглаои, стечајеви н рекламације игаљу се Администрацији а остали рукописв уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова. а за жнг сважи пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не прпмају. — Рукониси се не враћају.

ТПтампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима