Srpski sion

Бр. 29.

„СРПСКИ

СИОН."

Стр . 475

претресе и спреми за мериторну расправу саборску, како би се још у течају овог саборскот састанка Сабором установити могао за случај, ако би се уклониле наведене сметње; 3. да Оабор и дотле, док уставотворни одбор не сврши свој задатак обави извесне послове, које означи као прешне.

ЛИ СТА К. Б Е Л Е Ш К Е, (Св. Архијерејски Синод) целе ирошле недеље држао је конференцијалне седнице ради претходног претреса предмета, . који ће у синодалним седиицама доћи на дневни ред. (Преузвишени кр. повереник) г. барон Федор Николић отпутовао је 9. о. м. вечерњим влаком из Карловаца у Будимиешту, а повратио се брзим возом у Еарловце данас 11. о м. (Из Сабора). У данашњој саборској седници (11. о. м.) поднео је г. Др. Ника МаксимовиЛ , уз диван и лапидаран говор, предлог свој, нротив предлога саборског одбора за дневни ред и допуне г. барона Живкови/€«., које предлоге доносимо напред. Протупредлог г. МаксимовиЛа препоручујемо особитој пажњи наших читалаца. Љиме се погодио пут, којим је требао наш Сабор ноћи, па да сретно пређе ону грдну клисуру, поред које је имао да мудро проведе брод наше автономије. Предлог г. МаксимовиЛа био је једини, дакле, ирема постојећој ситуасији. Њиме се избегава конфликат с Круном, њиме је очувано наше право, а Сабору омогућен био би рад. 0 горепоменутим предлозима расправљао је Сабор данас и расправља ће сутра, у субогу ; но као што је на сигурно, а дај Боже не на неудаћу нагае автономије, цркве и народа, не ће биги примљен предлог г. МаксимовиЛа, него предлог коалираних народних странака. Шта ће нам тај предлог, кад се усвоји, донети, знаћемо за који дан. Радовали би се, да нам донесе добра и напретка. Ако не — будућност ће показати: на којој страни је било ширих груди и иогледа, показаће, да је тај, у најновије време толико прононсирани и оптуживани Др. Шика МаксимовџЏ — имао право. Јереј Александар Кенгелац) умировљенипарох у Великои Средишту преминуо је у 66 години свога живота. Дака му црна земља!

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. по 1-з Овим се расииеује стечај на учитељско меето срп. православне вероисповедне школе у Јабуци. Плата је учитељу 300 Фор. 2 ®ата дрва, једно јутро ораће земље на коју учитељ порез плаћа и слободан стан. Учитељ је обвезан школском уредбом прописане предмете у гаколи предавати, децу у црквеном појању обучавати и при одборским седницама перо водити. Компетовати могу само они, који су сомборску учитељску гаколу с врло добрим успехом свршили и из мађарског језика испит с одликом иоложили. Рок траје до 6 (18.) августа, кога ће се дана и избор обавити. Новоизабрани учитељ ступа 1. септембра у звање. Молбенице се шаљу на цркв. гак. одбор. Из одборске седнице држане у Јабуци и. р. Уегеесг 6. (18.) јула1897. Ђура Месицки Светозар Станигаић перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 93 2-2 На упражњено учитељско место у Товаришеву (Бач-Бодрогака жупанија) овим се стечај расписује. Са истим местом скопчана је годишња плата 'од 360. Фор. а. вр.; у име новторне школе 40 ф. а. вр.; у име перовођства 30. ф а. вр.; од погреба где позван буде 1. ф . а. вр. зимски огрев; осим тога слободан стан — еаетојећи се из две собе, једне кујне, коморе и гатале и баште. Изабрани учитељ предаваће у оним разредима, које му овомесни цркв. гакол. одбор додели. У дужност спада новоизабраном учитељу: при сваком богослужењу у цркви у левој певници појати, школску децу у црквеном пјенију обучавати, све школском уредбом прописане иредмете у школи нредавати.У обзир се узимају само они компетенти, који су из мађарског језика испит положили; а првенство имају они, који се и лично нредставе. Рок пријаве траје до 24. Јула (5. Авг.) т. г. када ће се и избор обавити. Молбенице ваља упутити подписаном школском председнику. Из седнице цркв.-гаколског одбора у Товаригаеву 29 Јуна (11. Јула) 1897. г. држане. Димитријс Лазић Лазар Милићев перовођа а<1 ћос. председник школ. одбора. С Т Е Ч А Ј. 111 1 -3 На овдагањој срп. прав. вероисповедној женској школи отвара се етечај. Учитељичина је плата са огревом заједно 350 Фор. (700 круна), слободан стан у школ. згради. Дужности су школ. уредбом пронисане. Рок пријаве до 23. августа (4. септембра) 1897, Тараш, 6. (18.) јула 1897. год. Школски Одбор.