Srpski sion

С тр . 580.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 34.

4. Гђа Е. ШилиИ из Н. Сада две завесе за мале двери; 5. Гђце Софија и Јелена МесаровиЛ из Нетроварадина два иосребреиа светњака и иокривало на иионе за целивање; 6. Г. Д. Давидовац из Н. Сада икону св. Николе за целивање; 7. Г. А. ТЕајевиН, из Н. Сада икону св. Трои икону св. Саве. обе за целивање; 8. Г. Ј. Добановачки из Петроварадина икову св. Три Јерарха за целивање; 9. Гђа Шашић из Петроварадина икону св арх. Гаврила за целивање; и 10. Г. М. Стејин ц. и кр. оберлајтнант из Доњег Ковил а веИу икону св. Стевана. Хил.адили се оваки родол>уби! У Петроварадину 12. августа 1897. Герман Бошкоеи&, с . р јеромонах и војни капелаи.

ЗВАНИЧ НИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. I« 2-3 Расписује се стечај за учитељицу на новооснованој срн. вероисноведној школи у Обровцу. — Плата је следећа: 400 Фор. за редовну и поФторну школу; 50 Фор. у име стана ; 3 јутра и 122-4/1600 □ хвати земл>е, на коју ће изабрана учитељица све спадајуће терете дужна бити сносити. и 6 Фор. за писаћи прибор II 1ату ће примати месечно унаиред из политичне благајне. Компетовати могу оне, које су учитељску школу у Сомбору свршиле и исиит из мађарског језика положиле. Лужности су нрописане Школском уредбом од 1872 год. ■— Изабрана особиту пажњу има ће обратити на обучавање женске деце у ручном раду. — Молбепице имају се упутити иредседседииштву Школског Одбора. Рок стечају је 7. (19.) септембар 1897. Из ссднице Школског Одбору држане у Обровцу 1. (13) августа 1897. год. Мл Ђурошевић Стеван Николић учитељ, перовођа. нарох, председник. ~С Т Е Ч А Ј. 151 1-3 На унражњено место учптељско у Срн. Елемиру, овим се расписује стечај. Са истим место.м скопчана је плата од 400 фор. а. вр., за поФторну школу 30 Фор. а. вр. 8 Фор. иаушала, 4 хвата сламе за огрев. Стан са 3 собе, кујном, шпајзом, шупом и шталом, леп врт, лозом и облагорођеним воћем засађен. Изабраном учитељу у дужност спада све по закону прописане предмете предавати, новторну школу држати, децу цркв. појању учити, за једном певницом појати, сваке недел.е и празника и у време часнога поста нри пређеосвећеној литургији. Уз ту плату дужан је при свакој одборској

и скупштинској седници перо водити и цркв. рачуне концем године саставити. На ово место могу компетовати само оспособљени учитељи, који су у Сомбору учитељску школу свршили и испит из мађарског језика положили. Молитељи нека се обрате са инструиеаном молбом и документима на прсдседништво. Рок стечаја трајаће до 8 септ. т. ј. Мале Госпојине, којег ће се дана и избор одржати. Из седнице школског одбора држане у Срп. Елемиру 10. августа 1897. год. Миша Еремић Обрад Еремић перокођа. школ. председник. ГИМНАЗИЈСКА ОБЈАВА. Школска година 1897/8. почиње 1. еептембра по нов. ; 28., 30. и 31 августа биће нонравни испити, уиисиваће се уче-. ници и примати у I. разред, који докажу крштеним писмом, да су навршили 10. годину, и положе нријамни испит. У остале разреде примаће се па темељу школске сведоџбе. Уписнину од ф . 2 10 плаћају само они, који први пут ступају у гимназију; школарину од 12 Фор. на год. сви, осим но 1 Фор. на библиотеку и по 1 Фор. у фонд за набавку лекова болесним а сиромашним ученицима Ученици похвалног владања и доброг успеха у наукама могу поднети молбеницу, последњу школску сведоџбу и сведоџбу сиромаштва, која не сме бити старија од године дана — преко управе гимназијском патропату до конца месеца септембра ради опроста од плаћања школарине; а .могу бити оироштени само доиста сиромашни ученици са сведоџбом I. реда с одликом, доброга I. реда без и једпе оцене довољие, и то само за једну годину одпосно за један течај, ако би дотични ученик пао у II. ред. Првошколцима не онрашга се школарина за I. семестар. Необлигатни иредмети, Француски и мађарски језик, хармонијско певање, музика и гнмнастика нредају се ученицима бесплатно. Родитељима је дужност да своју децу сами доведу, и да им погоде стан у споразуму са управом. У Карловцима, 19. августа 1897. В. Вујић 152 1—1 цривр. управитељ.