Srpski sion

Б р . 34

„СРПСКИ СИОН."

О тр . 581.

ШКОЛСКА ОБЈАВА. но з-з Идућа школ. година 1897./8. иочеће 1. септембра по рим. кзл. Ученици, који први пут у ову гимназију ступају, морају исказати сведоџбом, да су свршили главпу основпу школу, а сваки ученик без разлике, кад дође да се уиише, има доиети собом сведоџбу школску од последње годиие, крштено писмо и сведиџбу, да је у смислу XXII. зак, чл. од год. 1887. накаламљен. Од школарине могу бити опроштеии ј само опи, који докажу сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни и сведоџбом школском, да се добро владају и добро усиевају. Поновни испити дрииЉе се 31. августа. У Новом Саду, 1. августа 1895. Васа Пушибрк, управитељ. ШКОЛСКА ОБЈАВА. з-з јзз У Српским учител>ским школама сомборским започиње се школска 1897/8. година 1 септембра но ст. календару. У мушку учитељску школу примају се: младићи православне вере, здрави телом и душом, смерни и благе нарави, који су петнајсту годину навршили и четврти гимназијални, четврто реални или четврти разред |рађанске школе с довољним успехом свршили. Такође могу бити примљени и они, који немају сведочанства од ових разреда, али ће они дужни бити овде пријамни испит полагатћ из науке вере, срп мађ. и немачког језика, иетори је, геограФије и рачуна у обиму у коликО се у грађанским школама исти нредмети иредају. Овај иријамни испит држаће се 30. и 31. августа у 8 сати пре- подне. У женску учитељску школу нримају се Српкиње православне вере, које су четрнајесту годину живота навршиле и IV. разред српске више девојачке школе с добрим уснехом свршиле, а при том су здраве и примерног моралног владања. Једни и друге имају пријамни испит и.з славенског читања, молитава, из малог црквеног иојања овде с добри^ успехом положпти. Сваки, који у овај завод ступити жели, дужан је са собом донети крштено писмо, лекарску сведочбу о добром здрављу и сведоџбу о свршеним горенаведеним или вишим школским разредима. Они, који су ирс једне или више година школу оставили, морају донети са собом сведоџбу свога пароха о моралном и религиозном владању свом.

Женске имају још неизоставно донети пи! смену. изјаву својих родитеља или добротвора да ће их они за време бавлења у овом заводу о свом трошку издржати, на којој изјави мора бити и потврђсњс местне политичне власти, да су дотични доиста у стању своју обвезу испунити. Стан и храна само се у нриватним кућама, са знањем и одобрењем управитељевим, или по преноруци овога, ногодити може. У Сомбору, 1. августа 1897. Н. Ђ. Вукићевић, управитељ српских учитељских школа сомбороких. Ас1 гр. К. 359/333. ех 1897. 1 0 2 — 3 С Т Е Ч А Ј. На два упражњена места у стипендијској заклади пок Петра Божића, свако са. стииендијом од годишњих 150 Фор. ав. вр., расиисује се бвим стечај. Питомац споменуте стипендијске закладе може од ученика, који посећују средње заводе бити само онај Србин правоелавне вере, који слуша, или се обвеже слушати, науке у срн. нрав. гимназији Карловачкој. — Првенство на ову стинендију имају уз иначе једннке услове синови Арадски, а за овима ученици, припадници срп. прав. епархије Темишварске. Молбенице поткренљење потребним сведоџбама о свршеним наукама, о имовинском п здравственом стању као и крсним листом молитеља, ваља код нотнисане епархијске власти до укључиво 1. (13.) септембра 1897. поднети. Из седнице епархпјске конзисторије држане у Темишвару дана 29. јула (10. августа) 1897.

С Т Е Ч А Ј. 139 з-з У смислу правила задужбине Атанасије П. Гереског распиеује се овим етечај на једно штипендијско место по 150 ф . на годину. Ову штииендију уживају еамо ученици ове гимназије, Срби правосл. вере из земаља угарске крупе, но нису искључени ни Срби правосл. вере из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молитељи имају поднети евоје молбенице иотпиеаној управи гимназијској најдаље до 8. (2« 1 .) септсмбра о. г. и прикључиги им школске сведоџбе од последње две године, сведоџбу си ромаштва, сведоџбу лекарску и крштено писмо. Примедба. Осим тих штинендија издаје се сваке године из прихода од светосавских беседа припомоћ шеснајсторици сиромашних ученика ове гимназије по 100 ф . у месечним ратама по 10 Фор. у напред. У Повом Саду, 1. августа 1897. У п р а в а Српске Велике Гимназије.