Srpski sion

Б р . 46

Л СРПСКИ

СИОН."

С тр . 775.

1.) Извештај појединих одсека епархијске управе; 2.) извештај о стању епарх. Фонда; 3.) избор кандидационог одбора; 4.) избор чланова за иоједине одсеке епархијске управе; 5.) избор еиарх. бележника; 6.) избор Фишкала; 7.) избор ревизора; 8.) предлози и интерпелације; 9. 4 ) избор одбора за оверовлење записника. Извештај под 1.) враћен је епархијској управи, да га опширно састави, штампа и достави скупштинарима, бар 14 дана пред други скупштински састанак, који ће бити 5. Фебруара 1898. — За преглед епархијеког фонда изаелан је одбор од три лица, који ће и свој извештај о прегледу свом поднети другом скупштинском саетанку. У тај рсвизиони одбор изабрани су: г. г. Паја Николић, Мита Клицин и Јован Ђурић. — У кандидациони одбор, који ће скупштини предложити на избор чланове и чиновнике епархијских власти, изабрани су : протопрезвитер Ал. Стојадиновић, пароси: Сава Цвејић, Венијамин Радованчеви Светозар Разуменић, те световњаци: Миша Михајловић, Милан М^ндровић, Паја Јовановић, Јован Црњански, др. Сава Банић и Аћим Васић. — Потпредседник др. Марјановић позива скупштину, да реши, да ли да се нопуЊ УЈУ или са свим обнове епархијски одсеци. Др. Ненадовић је за попуњавање упражњених места. — Др. Божески предлаже да се изнова обави избор евију чланова епархијских одсека, јер да наредба Саборског Одбора у том иогледу издана (види 41 бр. „Срп. Сиона") не веже скуиштину, (!) иоштоје та наредба само упутство а не закон. Али то уиутство да није меродавно, јер законе тумачи само Сабор. — Предлог тај потномажу Др. Бранко Илијћ и Јован Ђурић. Др. Ненадовић је за то, да се скушптина обрати Сабору, да протумачи епархијску уредбу у том погледу, а сад да скупштина приступи само попуњавању иснражњених места у одседцима. — Паја Николић и парох Лука Поповић потпомажу тај предлог. — Др. Славко Милетић предлаже такођер, да се сада одбори само понуне, али да се скупштина обрати Сабору протестом против наредбе Саборског Одбора, која наређује иопуњавање, а молбом, да Сабор одреди обнову епархијске управе. — Др. Божески у интересу с.логе одустаје од свога предлога и би примљен предлог дра Сл. Милетића. — У седници, носле подне одржаној, изабрани су, на иредлог кандидационог одбора; за чланове: 1. у еаархијску конзисторију: свештеници Вен.

Радованчев, Јован Малушев, Димитрије Шајић, Јов. Станковић, Пет. Димитријевић, Са.ва Цвејић, и Пера СтеФановић, световњаци: др. Милан Гађански, др. Милан Божески, др. Сава Банић, др. Стева Јовановић, Коста Гренчарскн и др. Коста Хаџи. 2. у административни одбор: свештеници Душан Радуловић, Алекс. Стојадиновић, Дим. Шајић, Сава Цвејић и Св. Разуменић- световњаци: Јован Црњански, Коста Поповић, Паја Николић, Свет. Драгоровић, Др. Стев. Јовановић, др. Лаза Ненадовић, др. Сава Банић, др. Милан Божески, др. Милан Гађански, Мил. Ђорђевић, Миша П. Михајловић,Петар Новаковић и Јоца Недељковић. 3. у еиархијски школски одбор: Макса Пантелић, Мита Клицин, Ђока Поповић, Душан Томић, Милан Мандровић, Никола Брашован, др. Коста Хаџи, др^Стев Јовановић, др. Војин Монашевић, Милан Ђорђевић (Перлез), Милош Крстић, те свештеници Александар Милошевић, Вел. Сперњак и Мита Дроњак. После иодуже дебате, закључено је 7 на предлог учитеља Мите Клицина, да се умоли Сабор, да административно судским властима забрани одузимање бирачког ирава Ђбог оскудице у црквеној свести. (!) — Досадањи архивар еиархијски Ника Николић постављен је за сталног архивара са платом од 400 ®ор. и с нравом па мировину. — Избор остадих епархијских чиновиика одложен је за други скупштински састанак и раеписаће се нов стечај на та места. — Изречено је иоверење Петровданском Сабору на одлучном држању његовом.

ЛИСТАК.

Б Е Ј1 Е Ш К Е. (Радва архидијецезалних епархијских власти.) 1. Административни Одбор у седници од 21. октобра о. г., под председништвом Његове Светости, преузвишеног господина, патрија.рха Георгија, решиоје, међу осталим, и ове предмете: — Узето је иа повољно зиање, да је кр. угар. министарство богочасти и јавне наставе подарило црквеној општишг у Ђенђешу, ради оправке тамошњега храма, припомоћ од 300 фор. из вемаљских средстава, те је о томе извештен президијалнпм путем председник исте општине Аурел Моц. — Узет је на знање извештај управе манастира Фенека, да је услед овоодборског налога манастирске грунтовне и катастралне поседовне лц-