Srpski sion

Стр . 506

„ОШСКИ СИОН."

Б р . 31

ШКОЛСКА ОБЈАВА. из а -з У српеким учитељским школама сомборским школска 1898./9. година почеће се 20. августа по старом календару. У мушку учитељску школу примају се: а) Младићи православне вере, здрави и благе нарави, који су барем у петнаесту годину живота ступили и IV. раз. гимпакијски. реални, или IV. разред грађанске школе с довољним успехом свршили. Такођер могу цримљени бити и они младићи. који ноложе пред проФесорским збором ове школе са довољним успехом пријамни иснит из науке хришћаиске, славенског читања и малог црквеног нојања, даље из рачуна, сриског и мађарског језика, немачког језика, земљоииса п отачаствене историје у оном обиму у коме се ови нредмети у IV. разр. грађанских школа предају. Овај пријамни испит држаће се само 20. августа по ст. кал. а додније пријављсни неће бити том испиту припуштени. б.) За прпправнце примају се срикиње православне вере, које су барем у четрнаесту годину живота ступиле и IV. раз. впше девојачке или грађанске школе с добрим успехом свршиле а ири том су здраве и примерног владања. Ученици и учевице, који у учитељску школу ступити желе, имају са собом доне.ти крштено писмо, лекарску сведоџбу о добром здрављу и школску сведоџбу из носледњега разреда и дужнп су п ови иријамни испит из молитава и славенског чптања ноложити. Женске имају још донети изјаву својих родитеља или добротвора, | да ће их за време учења у овој школи о свом трошку издржавати, са потврдом дотичне општине да су они у стању то чинити. Стан и храна само се у приватним кућама по иредходном одобрењу управитељевом погодити може. Приватни испити полагаће се 21. Августа, а понављање испита држаће се 22. Августа. Уиисивање приправникаи приправница траје до 25. Августа но старом календару. У Сомбору, 20. Јулија 1898. Никола Ђ. Вукпћевића српских учитељских школа Сомборских управитељ.

0 Г Л А С. 113 2-3 Ова српско православна црквена огпитина зиђе нову парохијалну цркву, која ће наскоро бити готова. Сада смијера нравитп нови иконостас. Који би од Срба сликара овај посао у радњу узети хтио, нека се овој опћини до 15. (27.) августа о. г. нријави ради иреговора и погодбе. Српско православна црквена општина. У Камерал Моравица 16. (28.) јула 1898. Парох: Лредседник: Никола Јакшић Владимир Петровић

Бр 234 ех 1898. 106 3—3 0 В Ј А В А. Идућа школска година 1898./9. почеће 1.сентембра по рим. кал. Ученици, који први иут у гимказију ступају, • морају исказати сведоџбом, да су свршили главну основну школу, и сваки ученик, без разлике, кад дође да се унише, има донети са собом сведоџбу школску од последње године, крштено иисмо и сведоџбу, да је у смислу XXII. зак. чл. од године 1897. накаламљен. Од школарине могу бити опроштени само они, који докажу сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни и сведоџбом школском. да се добро владају и добро успевају. Поновни испит држаће се 31. августа. У Новом Саду 27. јулија 1898. Васа Пушибрк, управитељ. Бр. 233. ех 1898. 108 3-3 С Т Е Ч А Ј. У смислу правила задужбине Атанасија П. Гереског расписује ее стечај на два етипендијска места по 150 Фор. на годину. Ову стипендију уживају само ученици ове гимназије Срби нравосл. вере из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молитељи ммају ноднети своје молбенице потиисаној управи гимназијској најдаље до 8. (20.) септембра о. г. и нрикључити им школске сведоџбе од иоследње две године, сводоџбу си ромаштва, сведоџбу лекарску и крштено писмо. Примедба. Осим тих стипендија издаје се сваке године из прихода од светосавских беседа прииомоћ шеснаесторици еиромашних ученика ове гимназије ио 100 Фор у месечним ратама но 10 Фор. у напред. $ У Новом Саду 27. јулија 1898. Управа сри. вел. гимназије. Аа Е. 82, К. 59 ех 1898 107 3—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се овим стечај на место окружног нротопреовитера-пароха будимског са седиштем У Будиму. Са овим местом скопчана је нар. плата I. плаћевног разреда, Парох. сеснје и стана у натури нема, усљед чега ће изабрани протопресвитер-парох у име сесије и стана саразмеран еквиваленат уживати. Комиетенти, који ово место желе нолучити, имају се са сходно инетрујисаним молбеницама иутем својих нретпостављених надлежних власти до укључиво 6. (18.) авг. 1897. на потписану конзисторију обратити. Из седнице еиарх. конзисторије будимске, држане у Сент-Андреји дана 22. јуна (4. јула) 1898. Еиарх. коизисторија будимска.