Srpski sion

Врој 43.

„РРПСКИ СИОБ

Стр . 69б.

подноси сабору извештај о целокупном свом раду; саставља годишњи ирорачун о свима црквено-школским нотребама и подпоси га сабору; иодноси сабору годишње рачуне и рачунске извештаје о целом имовинском руковању свих црквено-школских власти; раснравља снорове о надлежности иојединих црквено-школских власти. Члан 219. Даље спада у дужност саборског одбора; 1. да води главни надзор над свима срнским православним школама и заводима, што се тиче наставе и образовања; 2. да води главни надзор над имовином школа и завода и над званичним приходима наставника; 3. да допушта уређење школа, да прегледа и одобрава нацрте за школске зграде; 4. да издаје опште наставне планове; 4. да се стара, да се напишу потребне школске књиге, и да означава потребна учила и начин њиховог набављања; 6. да раздаје штипендије, које сабор одреди; 7. да се стара, да се школа и просветни заводи повремено од стручних изасланика обијгсшб ј 8. да подноси сабору годишњи извештај о сгању свију школа и иросветних завода. В. Велики духовни суд. Члан 220. Велики духовни суд састојн се из дванајст чланова и то; два Архијереја, шест свештеничких чланова из оба реда и четири световњака, којитребада су по могућству правници. Оба Архијереја одређује Архијерејски сабор и назначује који ће између њих бити нредседник великог духовног суда. Остале чланове бира сабор а поред њих бира им и чланове заменике, и то : три свештеника и два световњака. Члан 22!. Подпредседника бира сам велики духовни суд из своје средине из реда свештеничких чланова. Члан 222. Велики духовни суд састаје се редовно сваког трећег месеца а по нотреби и чешће. Члан 223. Велики духовни суд састаје се У Сарајеву. Члан 224. Време и дан састанка одређује председник. Он отвара и затвара седнице лично

или архипастирском посланицом. Кад председника нема, онда овај сазива и председава подиредседник. Члан 225. У великом духовном суду решавају и суде: председник и најмање осам чланова. Члан '226. Главни правни саветник водн записник ири решавању и суђењу, израђује реи1ења и пресуде великог духовног суда и остале списе. Члан 227. Одлуке записују се одмах са разлозима у записник, и записник потписују сви, који су судили и решавали, а тако исто н главни правни саветник. Решења и пресуде, које се издају по тим одлукама потписују: нредседник и главни правни саветник Предмети се решавају редом како су дошли, изузимајући хитње, које председник стави на дневни ред. Члан 228. Чланови великог духовног суда, осем Архијереја, при ступању у дужност полажу заклетву, која је нрописана за чланове епархијског духовног суда (члан 168.). Члан 229, Велики духовни суд: расправља, одобрава, преиначава и поништава решења и пресуде епархијских духовних судова, које ио овом уставу подлеже његовом расматрању, решењу и пресуди; решава о изузећу иредседника и чланова великог духовног суда; решава о изузећу појединих еиархијских духовних судова, и у том случају одређује: који ће епархијски духовни суд судити. Члан 230. Велики духовни суд дужан је црквено-школском сабору подносити извештај о целокунном свом раду. Члан 231. Црквено-школски са.бор ће нарочитим одредбама установити нословни ред великог духовног суда и ближе одредбе о њеГОВИМ иззештајима. (Наставиће се.)

ЛИСТАК. Б Е Л Е Ш К Е. (Епиекопска конференција.) Његова Светост, преузвишенн господин патријарх Георгије БрапковиК, благоизволео је за дан 29. октобра о. г. иозвати високоиреосвећену госноду епискоие у еиископску конференцију.