Srpski sion

Кр. 27

.СРПОКИ

СИОН."

Стр. 431

жности, а црквена општипа је упућена, да се за црквеног певца за то време из својих средстава цостара. — Дозвољено је Смиљи Добродолској учитељнци у Моноштору, да може ранпје завршити школску годину, н ради усавршавања у мађарском језику из места отићп. — Издата јецрквеној општини у Мохачу на изЈасљење молба "Борђа Јанковића учитеља ради оиравке стана, и пожуреио је изјаснење на једну ранију молбу. — Спроведена је на всл. Шк. Савет молба прпвременог учитеља у Мађар Бојн, Миливоја Барбировића, ради дозволе приватног нолагања првог разреда учитељске школе у Сомбору. -- Осим тога решено је више маше мањих нредмета. Честити роде Српеки!* Седамнајст је година прошло од онога жалоенога дана када је наша, дрвена парохијална црква занаљена силнијем громом, нретворена од врха до темеља свога у ирах и непео. Тужном судбином том остали смо ми тада без Богомоље своје, без дома молитвеног. Пунијех 11 година морали смо ијешачити у суеједна срнска села удаљена два до три еахата хода, ако смо хтјели утјеху души и срцу своме наћи у којем другом православном храму. Најнослије, кад нам је већ додијао тај чемерни живот без цркве, и видећи, да тако више не може остати без штетнијех посљедица по наш религиозни одгој и живот, тада одлучисмо, да направимо цркву ееби сами. Ту одлуку приведосмо у дјело, и без ичије номоћи наирависмо о свом руву и круву себ>и црквицу, нрије шест година (1893.), малену, но свима нама милу и драгу. Сиротиња наша то је тешко смогла и још теже осјетила. А да је тако, евједочи нам и та околност, што од онда до данас постоји та наша новосаграђена црква без свога иконостаса, Наде наше, да ће нас усрећити која родна го дина, те да ћемо онда моћи наиравити иконостас, поиут цркве, само својом новчаном снагом, иреварише нас, и мјесто тога потуче усјеве наше у двије године заманице туча, а нонијеше и остале скроз неродне године тако зло, да смо морали доћи до тога сталног увереља, да ми иконостас у цркви својој не можеме нанравити без родољубиве и дареж.виве помоћи народа Српскога. Честити роде Сриски! Шест година има већ, да се ми сабиремо на молитву у храм наш, у ком нема ирвога украса његовога. Много наше дијете, које већ и школу полази, нијејош никада у животу своме видило, какав изгледа иконостас. — Виде до душе дјеца наша преграђен св. олтар од осталога храма, на * Ирилоге прима преч. г. Михаило Медаковић, мјесни свештеник; а о свима приловима донијеће се путем јавиости тачан рачун. Пошта је: Б^иба. У1а КовЈајтоа.

којој су прегради извјештене 4 ирестолне иконе. али не виде сву љеноту, што ју даје оку но. божности Србина потнуни православни иконостас Хоће ли наша дјечица, хоћемо ли ми доживјети, да ту нравославну љепоту што прије очима својима видимо у храму своме, то зависи од родољубивог одзива твога, мили роде сриски. Теби смо ево нохитали данас с топлом молбом, да будеш „ктитор и ириложник " нашега светога храма, ма најмањим даром својим. Онробана дарежљивост твоја, нарочито онда, кад се ради о том, да се што сјајније и достојније прослави име Божје, улијева нам у срце наду. Србине брате, да ће нас десница твоја братски иомоћи, па зато већ унапријед молимо драгог Бога, да наплати по милости својој сваки дарак твој са св. благословом евојијем У Шегестину, дне 20. јунија 1899. У име срп. православне црквене онштине: Саван Срнић, Михаило Медаковић председник. свештеник. Одборници: Јаико ТомашевиК Петар Цветановић Илија Илибашић Мирко Лотина.

КЊИЖЕВНА ОБЈАВА. Част ми је обзнанити нреч. г.г. катихетама у средњим школама и преч. срп. нравосл. свештенству Митронолије Карловачке, да сам дао у штамиу књигу под насловом: „Правоелавна Моралка" за више разреде средњих школа која је одобрена за школскп уџбеник у вишпм разредпма средњих завода (гнмиазпја, реалака, препарандија, трговачких и војнпчкнх средњих школа итд.) одлуком св. архијерејског спнода Мптрополије Карловачке од 29. марта ех 1899. Књига ће бпти готова око 13. (25.) августа о. г., а изнеће 14 штампанпх табака. Цена ће јој бити умерена. Пошто до сада у Карловачкој Мптрополији нпје било згодна, нарочито за средње школе нрема наставном плану удешена уџбеника за иредавање „М оралке," то ће се овом књигом попунити једна осетљива празнина у религијозпо-моралној настави у средњим школама; а оспм тога моћп ће се томе као згодном приручном књигом користити и г. г. свештеници, богослови, учптељи и т. д. Пошто ће књига бпти готова пре почетка идуће школске године. моћи ће ју благовремено набавити сви, којима је за школску употребу нужна. Поручбине ваља слати на потнисанога у Земун. Пошиљке ће се брзо и тачно отнрављати само за готов новац или уз н о ш т ан с к о н о у з е ћ е (рег Ро^-Касћпаћте). Стална цена књизп одредићо се кад књига буде штампана. Књижари имају уобичајени рабат: У Земуну, о Петрову-дне 1899. САВА ТЕОДОРОВИЋ професор и катихета у кр. реал. гимназији.