Srpski sion

О ТР . 520.

„СРПСКИ сион>

ОГЈГАС ДРАЖБЕ. 145 2-3 Потписана срп. правосл. црквена општина издаваће дана 15. (27.) августа о. г. у 3 сата по подне 60 јутара земље оранице у једном комаду нод закуп на 3 —6 година.. Господа дражбоватељи имају у име јамчевине положити од искличне цијене. Дражба ће се одржати у кући мјестне политичке општине. Дражбени увјети могу се у свако доба видити код потписаног иеровође. Из одборске сједнице срн. правосл. цркене ошитине у Дољ. Товарнику (код Руме) 4. (16.) јула 1899. председннк. перовођа. Мита Ковачевић Милош С. Поанић учитељ. С Т Е Ч А Ј 161 1-1 на учитељско место у Хрњакову у Темишварској енархији. Плата 150 ®ор. 24 кибле жита, 24 кибле кукуруза, 12 метери дрва за учитеља и 12 за школу, 4 ланца добре ливаде. са прописним станом. Дужности прописане БГколском Уредбом и наредбама. Само прописно оспособљени узеће се у обзир — а нрвенство имају они, који знају румунски. Рок стечаја 15. (27.) август 1899. Хрњаково (Агапуа^, р. Тетез-Ееказ) 1. (13.) августа 1899. Пантелија Богдан Партеније Војин перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј 162 1-2 за осп. учитељице; аабавиље и неиотпуно оспособљене учитеље, које ће потписани у смислу закључка ЕШО. бр. 314./298. ех 1897. у привременом својству наместити у упражњена учитељска места у темишварској дијецези. Плата: стан, огрев и најмање 300 фор. делом од епарх. Фонда — једним делом евентуално у натури (у житу, кукуруву или земљи). Рок стечаја 1. септембра ио п., односно ночетак школ. године. У Темшнвару 3. (15.) августа 1899. Ђорђе Поповић зам. еп. шк. реФерента.

С Т Е Ч А Ј. 133 з-з У Текелијином будимшштанском стипендијском заводу упражњена су за школ. год. 1899.1900. четири питомачка места. на које се овим стечај отвара. Свакн ' питомац ужиЕа слободан стан у заводу, лечење, огрев, послугу и осветљење за 7

зимских месеци и 300 ®ор., ако слуша науке на уииверзитету или политехници, а 250 Фор., ако је гимназиста VII. или УШ. разреда. Од иитомаца Текелијина завода тражи се ова квалификација: а) да је сирома и да је савршено здрав; б) да се добро владао и да је врло добар успех у наукама показао; в) да је грађанин земкља круне св. Стевана, да ,је српске народности и иравославне вере; г) да је сврншо барем VI. гимназијски разред или да је свршен реалац или да слуша правне, медецинске и филозоФске или пак политехничке науке на свеучилиштима у Будимиешти. Првенство — при избору — при једнакој квалиФпкацији имају слушаоци Факултетних наука. Потражитељи на питомачка места дужни су да искажу ову квалиФикацију крштеним иисмом сведоџбом о материјалном стању родитеља или потврђеном среском области; гимпазисте и реалци сведоџбама о испиту зрелости; универзитетски слушаоци сведоџбом о испиту зрелости и сведоџбама односпо колоквијама од последње две године. Сваки питомац је прво условно изабран, док га заводски лечник не прегле^а, да ли је телом и душом свршено здрав. Молбенице се имају послати до 18. (30.) авг. 1899. год. Надзорништву Текелијина Завода у Будимпешти (2б1с1Га Иисга 25. 52.) У Ђудимпешти, 16. (28.) јула 1899. год. Надзорништво Текелијина Завода. С. О. 4152. през. ех 1899. 123 3-3 С Т Е Ч А Ј. Овим се отвара стеча.ј ради понуњења двају евентуално трију места у стиненд. закади пок. Гавре А дамовиЛа. Стипендија за ученике средњих школа износи год. 300 фор. а. вр а за слушаоце свеучилишних наука год. 400 фор. а. вр. Стинендију ову могу нолучити сиромашни ученици српске народности православне вере, који су доброг владања, марљиви и^добро се уче; ну сродници оснивачеви имају првенство. Питомци ове закладе слушају своје науке у отачаственим заводима у Угарској, Хрватској и Славонији; ну могу их, уз благовремено получену дозволу од вис. кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе, слушати и у иноземству. Молитељи треба да поднесу своје молбенице саборском одбору у Карловцима најдуже до 3. (15.) сеитембра 1899. год., а ваља да приложе узмолбу: крштено писмо, школску сведоџбу, лечничку сведоџбу и сведоџбу сиромаштва. У Карловцима 12. (25 ) јула 1899. год. Председништво сри. прав. нар, цркв. саб. одбора.