Srpski sion

С тр . 444.

СИОН".

Б р . 27.

С Т Е Ч А Ј. 61 з-з Црквени Одбор пештанске српске прав. цркв. општине расписује овим стечај на место црквењака и то од 1. сеитембра т. г. Годишља је плата истоме 600 круна, на рачун парастоса стална годишља награда од 45 ф . осим тога стан (соба и кујна) и огрев у нарави. Црквењак има уједно и дужности домара у општинској кући обављати, те ужива е овим местом скопчане приходе Потражитељи имају своје молбенице — уз исказ довољног знаља мађарског језика — до 2. (15.) августа председништву ове оиштине поднети. Из седнице цркв. одбора пешт. срп. цркв општине држане 13. јуна 1900. Др. Милан Мандић Др. Младен Мађаревић перовођа. подцредседннк.

74

1 —3

А<1 ЕШО. 218 ех 1900. — Зап. С Т Е Ч А Ј На упражњена учитељска места у Толвадији,

Ђиру и Моноштору, затим у Црпој Бари, Кнезу, Хрљакову, Стаичеву, Крал»евцу, Петровом Селу, Парцу, Фељу, Гаду, Шурјапу, Канаку, Соки и Кам. Светом Ђурђу, са минималном платом од 600 круна, за ноФторну школу 80 круна или земље у тој вредности, ирописаним станом, баштом, уобичајеним огревом, иаушалом од 10 круна и у случају сталног намештења петогодишњим доплатком од 100 круна годишње. Само ће се оспособљени узети у обзир — а у помаљкаљу такових учитеља привр. ће се и учитељице намештати тим, да ће од својих берива за плаћање појца највише 6 круна месечно онштини уступити. Рок св. Илија 20. јуна (2. јула) 1900. год. Из седнице енарх. школ. одбора држане у Темишвару 25. јуна (7. јула) 1900. год. Коста Стевановић потпредседник.

ДРУГИ ОГЛАСИ ЗВОНОЛИВНШЦ И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује се — са гаранццјом на више година — за израду нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој ве-личини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не нукну. Особито нреноручујем од мене изнађена и много нута одликована патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, "*1Р1 која имају дуготрајнији, снажнпји и дубл>и звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве отарих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламацијо шаљу се Администрацији а осгали рукописи уредништву „Орпског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неилаћена писма се не приагају. —Рукописи се не враћају. Шташш: Српехв Маниетнрзже Штамдаржјв у Ср. Карловдама. — 335.