Srpski sion

С тр . 672.

„(ЈРРОКИ СИОН".

Б р . 41.

лично познавали, иричају ми, да је био велики шаљивчина, да је у доколици и иесме певао и под њих се потписивао „и оп-Ђука побра• тим виле са Паиука ." Његови су синови: парох Даруварски протојереј Теодосије Марковић, и парох Грубипшопољски (у Пакрачкој епархији) Јоца Марковић. Њих би двојица и могли и требали, да у овом листу напишу животопис и опишу слпкарски рад свога родитеља. За његова сина — малочас споменутога пароха Даруварскога Теодосија, чујем, да је такођер вешт сликар, да је многе не само иконе него и иконостасе за неке цркве у Пакрачкој епархији моловао. Да је и приличан портретиста, осведочио сам се лично гледајући портре блаженоупокојеног владике Иакрачког Никанора Грујића у владичанском двору Пакрачком, које је он израдио. ХХП. Арееније Видак, живописац. (1861. год.) На читлуку манастира Ораховице у игумановој ћелији налази се икона св. Тројице, коју је 1861. год. моловао Арсеније. На леђи иконе записао је, да је бло из Шнклуша (у Барањи). Није био баш од првнх вештака, али је прилично умео владати кичицом. ХХШ. Димитрије Петровић. (1864. год.) Како чујем живео је у Земуну. Год. 1864. моловао је икону св. Кузмана и Дамјана за кућу пок. Милоша Сабљице кројача у Осеку, која се сада налази у капели на гробљу Осечком, и каменити крст нод Дравом око 1870. год. Живопис на крсту је већ издао, а судећи његов рад по икони Кузмана и Дамјана рекао бих, као да је више имао дара за сликање предела него икона. XXIV. Илија Димитријевић, академеки сликар (1879. год.) Год. 1879. моловао је Илија Гади Прерадовићу, тадањем учитељу у Ма.јишу (у Барањи) две иконе на платну: св. Пантелију и распетије Христово. На првој се икони потписао као академски сликар из Србије. Међутим ми Прерадовић (сад живи у Осеку) вели, да се сећа, да му је Илија причао, да је родом из Сремске Митровице. Иначе је сликар прил ичан. Да ли још живе, не знам. Исправак. За сликара Токалића под бро-

јем ХШ. рекао сам, да се звао Јован и да је био родом Шиђанин (Срп. Сион, бр.35. год. 1900. 570.) Недавно сам докучио, да сам рекао погрешно и једно и друго. Звао се он у истину Александар а био је родом из Баје у Бачкој. А да је тако, тврди то његов власторучни потпис на леђима иконе арапске Мајке Божје, која се налази у прочељу трапезарије манастира Ораховице. Ту је икону житељ Осечки Јоца Тошановић код Токалића за манастир Ораховицу наручио и Токалић ју 1877. год. у Осеку доста вешто живописао. Према овоме ваља нме и родно место Токалићево исправиги. Осек. Лазар Богдановић.

Карловци 1/14 октобра 1900. Пронесена вест неких лнстова, да Његова Светост, преузвншенн господин патријарх Георгпје Бранковнћ хоће себи коадјутора, сасвпм је неистинита. ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просвет' ног живота. У Митрополији Карловачкој. (Нови протопрезвитер Темишварски.) Новонзабрани и потврђенп окружпи протопрезвитер Темишварски г. Јован НоваковиЛ наступио је своје звање. (Избор пароха). За пароха у Негославци изабран је јереј Миливој ПетровиИ досадањи парох у Бршадпну. (Јереј Душан Чудић) постављен је за администратора парохије при св. ваведенском храму у Вел. Бечкереку. (Добротвор српске школе) Ђока СтаниЛ, ћурчија из Вуковара, завештао је 20.000 круна, да се оснује „ фонд за српску вероисповедну школу" у Вуковару. Нека је хвала и слава овом честитом Србину занатлији! (Зборник, типик и речник). Обраћамо особиту пажњу поштованих читалаца „Срискога Спона" на књижевни оглас, што га у овом броју доноспмо, наиме на дело под пасловом: „Зборнин црквених богослужбенвх песама, псалама и молитава, Извод из тииика и Црквенословенски речник све троје у једној кљизи, које су саставили и написали Јован Живковић професор у богословпји и Јован ЖивановиЛ професор у гпмназпји. Овај се „Зборник" п његови додацн оддикују од свих досад познатих: