Srpski sion

Бр. 3.

Стр. 51.

С Т Е Ч А Ј. 5 з-з По наредби сл. Енарх. Шк. Одбора будимског од 30. новем. 1900 бр. 223/163 овим се расписује стечај на упражњено учитељско мјесто на сл. вероисповедиој основној школи у Бану. Дужносги учитеља су прописане школском уредбом од 1872. год. Осим тога дужан је у цркви појати и децу у црквеном иојању обучавати и нуз пароха нри сваким Функцијама суделовати, и за ово уживаће еледећу плату: 600 круна у готовом новцу, 3 лаица ораће земље на које порез учитељ а еквивалент општина плаћа, слободан стан по пропису, за пофторну гаколу 34 круне, за неровођство 40 круна. По закону прописани петогодишњи доплатак 100 К.

при погребу ђе позван буде 80 фил . од вј енчања 80 фил . од парастоса 80 фил . даље, из политичне касе у готовом новцу у име поФторне школе и накнада дрва 102 К. 80 фил. и 4 Фата тврдих дрва. На оно мјесто могу само они компетовати који су и у мађарском језику оспособљени. Молбенице се имају са сведоџбама на доле потписано председништво слати. Рок стечаја траје до 11-ог 1901. Фебр. год. ио старом календару када ће се избор обавити. Из сједнице Школског Одбора држане у Барања Бану 1900 децембра 26-ог. Милан Винковић Јаков Гаврић привр. перовођа председник Шк. Одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ

•о@о#о#о#о#о«о«о®О30®о#о#о##о®оо®о®о« 2 ®иг н а дн А № -зш Р о

пречасним г. г. свештеницима

О г

Част ми је славним српско-правосиавним црквеним општинама учтино јавити, да сам моју ТРГ0ВИНУ СРПСКИХ ЦРКВЕНИХ СТВАРИ У кући г. Ђор1,а Ивковића у Дупавсној улици у блиаини новосадског кр. судбеног стола сместио. На]главнија задаћа ће ми бити, да моје п. н. муштерије са најизврснијом робом, крај солидне послуге и најумереније цене, што боље задовољим, Начело је моје, да п. н. публику са пезнатном ценом ове или оне робе, не обмаи.ујем, као што то, на жалост, чине несрпске трговине ове струке, него ми је као Србину — цељ, да са савесним и поштеним руковањем трговине своје, себи и радњи својој извојујем аоверење и снмаатију како код славних српских православних општина, тако и код пречасних г.г. свештеника и ерпске публике, те ив разлога овнх, молим, да ме са поверењем својим приномогну, да тежњу ову своју што пре постигнем; па сам уједно слободан на неколико од главније робе, које на стоваришту у богатом избору имадем, упозорити инајтоплије препоручити, као на пр.: Одежда (светих), Одежда (црних), Неба, Литија, Црквеиих барјака, Стихара, Круна венчаница, Евангелија, Крстова ручних, Крстова за трапезу Ршшда, Кадионица, Свећеника (чирака), Путира, Завееа, Кандила, Дискоса, Лажница, Коија, Школских барјака, Пјетохлебница, Кивота, По.теле.ја, Дуплира, Сасуде за св. причести болнима, Сасуде за крштење деце, Сасуде за миропоиазање, Свечарских икопа, Целивача икона, Проетирача. Све иконе наших светаца, рађене масном бојом и слободном руком на платпу, лиму и дрвету за иконостасе и целивање ; икона руских, ковапих од бакра и гвож^а, повлаћених и посребрених; плаштапица иврађених по чисто српско-православном типу и вслики избор историчних слика од најбољих вештака те струке. Уједно се препоручујем славним српско-православним црквено-школским општинима за израду СВИХ П03ЛАТАРСКИХ П0СЛ0ВА ; као: цсдокупног иконостаса и Христових гробова, а већ постојеће икопостасе, иконе, окове па СВ. Евапђелијама примам и израђујем као ново. За преч. г.г. свештенике доње и горње хаљипе, шешире, ћелеиуше, нојасеве, монторосе, камилавке и паиакамилавке. На захтевање шаљем обавештаје и различите мустрч, а код већих послова на позив поднашам сваковрсне мустре, робу, цртеже и предрачуне на углед и избор лично, о своме трошку , без да је дотичан обвезан трговину учинити. Поруке обављам брзо и тачно, јерми је стовариште снабдевено са свима горенаведеним предметима. Ја се као Србин надам, да је ближи свој своме, него да се потпомажу туђа и страна слична подузећа, па у толико пре и са већим пожртвовањем изићи ћу свакој мојој поштованој муштерији на сусрет и задовољићу је у сваком погледу. Молећи за штоване поруџбине и новерење Јесам 0 особитим поштовањем

'ШШШШ ШЈ№11 1 . - Ј

О 0 0 8 0 0 0 0 0 8 •о «ово*о*о«о»о»о»о:о»о»о»о»о«ово«о«о»

Ш\ I

160 7 —10

НИКОЛА

ИВКОВИЋ НОВИ САД

о 8 § § § о о о о § 8 8