Srpski sion

О тр . 330.

„СРПСКИ СИОН."

Вр. 20.

што дознајемо првобитни прорачун за градњу Семннара, прелнминираи на 206 хиљада круна, у велико је нремашен. До еадањи трошкови око градње Семинара износе 230 хиљада круна. (Саборски Одбор.) сазван је у редовне седнице своје за 11. (24.) јуни о. г. (Испити зрелости у Карловачкој Гимназији.) Писмени испити отночети су и трајали су од 14 (27) до 19 маја (1 јуна) о. г , а усмени биће од 11 (24) јуна и следећих дана. (Стопедесетгодишаица осве&еаа Свето-Успенске цркве Осечке.) 30. априла о. г. навршило се 150 година, како је Осечку цркву осветио и гроносао тадањи епископ Пакрачко-Славонски и ОсечкоПољски Софроније Јовановић, на је тога дана прослављена успомена освећења свечаном службом, опходом око цркве и свечаним благодарењем. Свештеник Лазар Когдановић изговорио је на литургији нригодан говор. Цариградска патријаршија. (Нови састав Св. Синода у васел,енској натријаршији.) У јануару т. г. изишао је рок заседању петорице чланова у Св. Синоду, те их је ваљало попунити. Но пошто су места тројице од њих премештајем на дрЗ*ге катедре иопуњена, то је остало само два места празна и то место митроп. веријског Константина и деркског Калиника. Љих су заменили митроп. пруски Натапаило и јоаниски Григорије. Данас је овако састављен Св. Синод. Председник — патријарх цариградски, чланови: Кирил — адријанопољскп, Антим — амасијски, Стефан — митимски, Харитон — месимвријски, Поликарнварнски, Константин — хијоски, Гервасије — кфрнчки, Доротеј гревенски, Никифор — лигички, н Јован лероско калимноски. Читуља. Нротојереј Јован Јаношевић парох Осечки. Након дуге и тешке болести у 71 години свога земнога живота преминуо је у Госиоду 11 (24) маја о. г. Гођен 1830, рукоиоложен 1857., а именован иочасним иротојерејем 1900 године. Онојан је 13 (26) маја у Осечкој Св. УспенскоЈ цркви од десеторице свештеника, под началством администратора Вуковарског, протопрезвитерата г. протојереја Илије Перкаћанског. Нрквена ошптина Осечка оплакује у врлом покојнику свога дугогодишњег доброг и нримерног свештеника, с којим се онростио, у сходном говору, млађи му брат и друг на Осечкој парохији, г. јереј Лазар Богданови%. Нека је врлом покојнику лака земља и к'кчнаА ил /ИАТ к !

Данас, 19. маја, дао сам годишњи парастос покојном оцу Николи Јакшићу, пароху српско-моравичком у овдашњој саборној цркви. Карловци, 19/У. 1901. Душан Јаншић.

Књижевни оглас. Нзашао је из штаме : ЗБОРНИК ЦРКВЕНИХ БОГОСЛУЖБЕНИХ ПЕ ЦЦ ПВДОД и рлицец ИЗВОД ИЗ ТИПИКА и ЦРКВЕНОСЈ10ВЕНСКИ РЕЧНИК За правоелавне ерпеке цркве и школе Благословом Његове Светости нреузвишенога госиодана Георгија Бранковића натријарха српскога иа свет издали Протојереј Јован Живнови^ и Јован Живановић проФесор у богословији. проФесор у гимпавији. Ова је књига препоручена од свих области православие сршке цркве како у митрополији карловачкој тако и у Далмацији, Босни и Хер■ цеговини, Србији, Црној Гори и Турској. Свака српска кућа треба да је има на своме столу да се божанским песмама одушевЛ)ава за свето правоелавије најдрагоценији аманет сваком Србину те да у светој цркви разумно и по чину суделује у светом богослужењу а црквепи нојац не сме бити без ње. Књига је штампана крупним словима на финој и јакој хартији, износи 42*/ а табака велике осмине и према оцени стручњачкој вреди најмање 10—12 круна; но у жељи и намери, да она досие и у сиромашније српске куће и школе ставизмо јој цену у меком повезу (брошираној) 7 круна |8 динара и 50 нара) и шиљемо је о свом трошку (Франко) само за готов новац или иоузећем (на донлату.) Наручбине нримају и извршавају само: У Ср. Карловцима: 1.) Издавачи и власници (адрес: Јован ЖивковиИ, Ср. Карловци) и 2.) Књижарница Св Ф. Огњановића. — У Новом Саду: 1.) Књиж. Луке Јоцића и 2.) Књиж. А. Пајевића. — У Сомбору: Књиж. Мил. Каракаше лика. — У Задру: ГЉгепа ш1егпа210па1е е<Шсе А. Кап1. — У Сарајеву: Књиж. Миланонића и Рајковића.— У Мостару: Књиж. Пахера и Кисића. — У Београду 1.) Књиж. ЈеФте Павловића и Коми. и 2.) Књиж. Гајковића и Ђуковића (Теразије,) Ср. Карловци, у нсдел.у мироносица. Протојереј Јован ЖивновиЋ проФесор у богословији Јован ЖивановиЋ ироФесор у гимназији.