Srpski sion

ЈОГ. 44,

К* 171 из 1901 4 44 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. На једно упражњено место у стипендијекој заклади пок. Петра Божића са стипендијом од годишњих 300 круна овим се расписује стечај. Са потребним сведоџбама о свршеним наукама, о имовинском и здравственом стању, као и са крштеним листом молиоца снабдевене молбенице ваља поднети енархијској консисторији темишварској до 18. (31.) Јула 1901 На ту стинендију могу компетовати Срби источно иравославне вере, припадници православне српске епархије темишварске, који се уче у срп. православној великој гимназији карловачкој, на којој академији, или на којем универзитету. Првенство имају рођаци оснивачеви, ако су источно-нравославне вере. Из седнице епарх. конзисторије, држаие у Темишвару 17. (30.) Априла 1901 год. Никанор Епископ.

С Т Е Ч А Ј. 43 з-з По налогу Славног Епарх. Школског Одбора у Новом Саду од7/20. Фебруара т. г. бр. ЕШО 21/40 ех 1901. расписује се стечај на новоустановљеној српској вероисповедној школи у Каћу. Плата је следећа: основна плата 800 круна; награда за поФТорну школу 80 круна, у име огрева за себе 96 круна, за писаћи паушал 20 круна, са слободним станом од две собе, кухиње подрума, коморе, штале и шупе а уз стан и башту, уз ово још пет пута петогодишњи доплатак по 100 круна. Осим дужности учитељске, која је школском уредбом прописана дужан је учитељ и у цркви једну певницу држати и децу црквеном појању ноучавати. — Рок стечају Петров-дан. Изабрати учитељ ће своје звање 1. Септембра т. г. по рим. наступити. Жеља је да се комнетенти лично иријаве и у цркви ноју. Из седнице школског одбора држане у Каћу 17 Маја 1901. г. Владислав Вуковић Василије Вуковић пр. перовођа парох и пред. шк. од.

АД бр. К. 377/219 ех 1901. 40 3-3 С Т Е Ч А Ј. Па парохију V. разрсда у Бачинцима овим се стечај расписује с тим, да компетенти имају своје прописно инструиране молбенице надлежним путем овој конзисторији до укључиво 15. јуна о. г. но ст. кал. ноднети. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 3/10. маја 1901. Георгије с. р. натријарх.

39 3-3

Вр. 2. ех 1901. м. Ш. О. С Г Г Е Ч А Ј. На упражњено учитељско место српске вероисповедне школе грађанске, распнсује ее стечај. Плата је ова: за држање посведневне школе . 600 крува за држање повторне школе . . 80 „ за огрев свој преко године . . 60 „ Пет ланаца оранице, на које учител. порез плаћа. Од великог укопа 80 Фил. од мало укопа 40 „ од венчанице 80 „ Стан од две патосане собе, кујне коморе, штале, једне баштице у школском дворишту. Сву означену пла,ту са огревом добиће учи тељ у месечним оброцима унапред. Учитељу у дужност спада, уредбом школском од г. 1872. децу школску у свима предметима обучавати. При сваком богослужењу у Цркви певати а и децу у певању обучавати. Осим тога изискује се, да је и испит из мађарског језика положио. Лична пријава узеће се у обзир, Рок сечаја траје шест недеља од првог увршћења у „Српском Сиону" до 1. (14). Јула т. г, Компетенти своје добро уређене молбенице, нека изволе на месни Школски Одбор послата. Из седнице месног Школског Одбора, држане у Дарди 8./21. Аирила 1901. Барања, н. у месту. "Буро Герковић Урош Рацковић пнровођа. председник

„Српски Сион" излази сваке недеае на целом та5аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на но године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стране звлље : на годин.у 10 круна. Из Србије нрима нретнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројееи 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Срнско1 Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 филира од једног реда сптшј слова. — Неплаћена п исма се не примају. — Рукописи се не враћају. Шгбмпа: Срнеж® Мангвткреке Штамкарвје у Ср. Жардовнжм 1901. — 313.