Srpski sion

Стр. 516

СРПСКИ СИОН."

Б р . 30.

чину суделује у светом богослужењу а црквени иојац не сме бити без ље. Књига је штамиана круиним еловима на финој и јакој хартији, износи 42 Ј / а табака велике осмине. Цена јој је у меком повезу 7 круна (8 динара и 50 нара) и шиљемо је о свом трошку (Франко) само за готов новац или ноузећем (на доплату.) Критике у српским лиатовима једнодушно хвале како спољашност тако и садржину ове књи ге. Врло је подесна и за поклоне о благданима, свечарствима и т. д. Наручбине нримају и извршавају сашо: У Ср. Карловцима: 1.)Издавачи и власници (адрес: Јоваи Живковић, Ср, Карловци) и 2.) Књижарница Св. Ф Огњановића. — У Новом Саду: 1.) Књиж. Луке Јоцића и 2.) Књиж. А. Пајевића. — У Сомбору: Књиж. Мил. Каракашевића. — У Задру: Глћгепа МегпагГопаГе е(]11псе А. Нап1. — У Спрајеву: Књиж. Милановића и Рајковића.— У Мостару: Књиж. Пахера и Кисића. — У Београду 1.) Књиж. ЈсФте Павловића и Комп. и 2.) Књиж. Рајковића и Ђуковића (Теразије.)

Б Р . 23 ех 1901. ш № општина Фбнмчка, Штованом Господину Лују Таушу позлатару У н. Сацу. Пошто смо наш новоподигнути св. храм „Рождества Богородице" сретно довршили, дужност нам налаже, да се нарочито Вами овим начином свесрдно и топло у име целе наше општине за све учињене услуге захвалимо, које Вашом редком готовошћу и неум >рним трудом нама вазда указасте. Величанствена израда Иконостаса коју сте Ви извели, ирегледана је темељито са више страна и ириснајемо отворено, да је како облик, тако и сама израда технички смишљена, веш тачки и укусно изведена. Иконе лено, чисто и у православном духу направљене, те се без икаквог ласкања са овим послом у сваком ногледу ионосити можете. Ието тако и код Вас куиљени бар]аци, рипиде, ђачке чираке, путир, петохљебницу, кивот кандила и т. д. ноставили сте нам на наше поднуно задовољство. Ваш рад у опште око овог нашег св. храма надмашио је наша очекивања, и то све уз врло ниску цену тако, да нам многи завиде иа овако јеФтином, дивном и укусном украсу нашег св. храма. Обзиром на све ово ионављамо наше подпуно задовољство, захваљујући Вам на стручњачком савршењу и реткој трговачкој предусретљивости Вашој. У то име Вас госп. Таушу свуда и свакоме, а нарочито нашим срп. нравосл. црквеним општииама и разним корпорацијама најтоплије препоручујемо, јер смо потиуно осведочени, да ће те их уз солидаи рад и умерену цену тако

савеено и свесрдно задовољити, као што сте и нас задовољили. Из ванредне скупштинске седнице држане у Фенлаку 26. Априла 1901. год. У име скунштине: Душан Которач Матија Адамовић учит. и перовођа. председник. (М. II.) П. н. г. Луј Тауш у Новом Саду. Барјак послати од Вас за црквену општину Јасеничку — но исплати 160 К примио сам и распаковао, те ми се особито израда допала на чему Вам Фала и благодарност моја. Трудићу се да Вашу солидну Фирму и другим оиштинама нашим препоручим. Рачун за црквену општину Јасеничку иисам примио, те Вас молим да га извоиите преко мене на исту упутити. Д. Тузла 17/30 V. 1901. Са особитим поштовањем К. Драмушић, ђакои. Господину Лују Таушу, у Нови Сад. Шаљемо горњу уговорену свету (120 круна) за траку , коју сте за овдашњи чизмарски барјак израдили. Уједно Вам изјављујем да ме је израда нотпуно задовољила, и да је трака опште доиадање проузроковала. У Темишвару 2/УП. 190'. Коста СтеФановић.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С. О. 4547. пре8. ех 1901. 99 2—В С Т Е Ч А Ј. У стип. заклади Прокоиија и Милоја МиладиновиИа из Боботе има се попунити питомачко место за гимназисте са стипендијом од год. 400 круна. Молитељи ваља исправно да докажу, да су Срби православне вере, да су сиромашнога стања, здрави и крављим богпњама иакаламљени; даље добро морално владање и добар успех у наукама. Првенство имају сродници Фундаторови, који своје сродство исправно докажу, за тим православни Срби из Срема, по том из Славоније и Хрватеке и коначно буди из којега српског краја. Инструјисане молбенице ваља поднети саборском одбору најдаље до 2. (15.) сеитембра 1901. године са напоменом, камо да се достави одлука у обзиру на подарење еткпендије. У Карловцима 18. (31) јула 1901. године. Председништво срп. прав. нар. дркв. саборског одбора.