Srpski sion

Бг. 48 „СРПСКИ

оцени и препоруци г. А. Хаџића Његово Височанство Кнез поделио је преводиоцу право, да штампа тај превод „Еалканске Царице" и да га може датп прнказивати на мађарској нозорпици. Отрунњацп веле, да је превод г. Грујића изврстан. (Руси о дјелу „Знаменити Срби XIX. века".) Из Петрограда јављају, да је познато дјело „Знамеппти Срби XIX. века", које издаје СрпскаШтампарија у Загребу, изазвало јако иптересоваве и општу похвалу код свију лпчности које су дјело имале у рукама. Нарочито је ласкав суд, како о самој идеји дјела, тако и о техничкој изради пзрекао генерал В. В. Комаров, В. К. Саблер, Петроградска сликарка Е. Мрозовска, и др* личности. Критикујући сваку ноједину слику из првих 4 свозака, руска умјетница похвалнла је израду слика: Вирчапина, Вишњића, Доситеја, а парочито Саве Текелије и Томазеа. „Једном ријечи, — тако је умјетница завришла своју критику — израда слика веома ми се допада, и морам признати да их ми тако лијено израђених не мамо". Овај свакако ласкави суд и по Српску Штампарију у Загребу, која је ночела дјело да издаје п која га израђује, као и но српекп народ који изалажење оваквог дјела омогућава својом претилатом, потврђују паша браћа Руси и претнлатом па ово доиста лијепо и патријотско дело. У сииску претплатника којих само из Петрограда око 30 има, видпмо ова имена: геперал Комаров, ген. Саблер, пуков ник Ечинац, Мрозовска, Дурдина, Табурно, и т. д. а да и не спомињемо имена Срба којп у Русијп живе.

Читуља. ! Јереј Илија Стојановић, парох Уштички преминуо је дана 18. нов. (1. дец) о. г. у својој 68. години стнрости. Погребен је 19. нов. о. г. у Уштичко гробље. Рукоположен је у Плашком 1868. године. Вио јенеко вријеме учитељем срн. жонфесионалне школе у Јасеновцу, а тако исто и учитељем појања на Задарској Богословији. Од 3 874.—1883. био је парохом у Лучаиима, а од 1883. падо својесмртибиоје парохс-м Уштичким. Покојник, и ако није већих школа учио, био је врло ваљан п ревностан п свештеник и учитељ, па зато је и добпвао похвала: као учитељ од бивше II. банске регименте, а као свештеник добивао је похвале од своје претпостављеие духовне власти за ревносно вршење катихетичке дужности. Са покојником опростио сеједирљпвим говором у цркви Стеван Матпјевић парох Костајнички п адмпиистратор протопрезвитерата. Дака му земља и к-кчнаА п<Ш/ЛТћ! — н.

СИОК." С тр . 809

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Аа бр. К. 1188/081 ех 1901 161 1-3 С Т Е Ч А Ј. На парохију V. разреда у Обрежи овим се стечај раснисује. Компетенти иека своје пронисно инструјиране молбенице овој конзисторији до 30. Децембра по ст. кал. о. г. надлежним путем поднесу. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 27. Новембра (10 децем.) 1901. год. Георгије с. р. патријарх. АД бр. К. 1196/742 ех 1901 162 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује с.течај на упражњену иарохију IV. разреда у Дивошу. Компетенти имају своје пронисно инструјиране молбенице овој конзисторији до 30. Децембра о. г. по ст. кал. надлежним путем подпети. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 27. Новембра (10. децем.) 1901. год. Георгије с. р. патријарх. Аа. бр. К. 1080/663 ех 1901. 163 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. На парохију I. разреда у Добановцима овим се стечај расписује с тим, да компетенти своје прописно инструјиране молбенице овој конзисторији до 30. Децембра о. г. по ст. кал. над лежним путем поднети имају. Из седиице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 5. (18.) Новембра 1901. Георгије с. р. патријару. Бр. Е К. 510. ех 1901. 157 2 -3 Е Д И К А Т. Стављајући до знања Даници Вукић, кбр. 17. из Церовца, парохије тушиловићке, сада ненознатог боравишта, да је против ње покренуо брачну парницу муж њезин Милош; нозива се овим иста (Даница), да се у року од 90 дана, но првом уврштењу овога едикта у „Српском Сиону," пријави овој власти било лично или нисмено, јер ће се иначе покренута парница и без ње окончати. Из сједнице Епарх. Конзисторије горњо-карловачке, држане, у Плашком, 18. (31.) Октобра 1901. год. МихаилЂ, Епискои.