Srpski sion

О тр . 526

„СРПСКИ сион. в

Б р . 31.

С Т Е Ч А Ј. 95 2-2 Ради сталног попуњења учитељског мјеста на мјешовитој IV. раз. срп. прав. школи у Иванди овим се отвара стечај: 1.) Редовна плаћа учитељска . . . 800 К 2.) У име поФторне школе .... 80 „ 3.) Петогодишњи доплатак .... 100 , 4.) У име огрева учитељског ... 40 „ 5.) Од погреба, где позва« буде . . 1 „ Учитељ к' тому ужива башту, и читир подвоза годишње од опћине, к тому стан, са две собе патосане, кујном, шпајзом и шталом. Учитељи само они могу конпетовати, који су оспособљени, и из мађарског језика испит положили. Рок стечају страје до 15. (28.) августа 1902. год. т. ј. на Велику Госпојину на који ће дан и избор учитеља обавити. Из сједнице школског одбора држане 21. јула 1902. године. Мишко Перинац Милош Благоев перовођа. шкод. председиик. С Т Е Ч А Ј. 93 2-з На учитељско место срп. основ. вероисповедне мешовите школе у Хрњакову, овим се расписује стечај. Плата је учитељска 600 круна; 4 ланца рита са чистим годишшнм дохотком од 40 круна, 12 метери дрва, слободао стан са једном собом, кујном и шпајзом. Дужности су прођисане школском уредбом. Рок стечаја траје до 15. (28.) августа 1902. године и када ће се и избор обавити. Од компетената тражи се да осим српског и на романском језику у школи нредаје. Из седнице месног школског одбора држане у Хрњакову 21. јула (3. авг.) 1902. год. Председништво. Бр. С. 0. 5091./през. ех 1902. 86 2 -3 С Т Е Ч А Ј. У стижндијској заклади ПетровиА-Хариша има се почетком школ. године 1902.|3. попунити једно питомачко место за обртничку струку са стипендијом од год. 600 круна. Стипендију ову могу получити само младићи српске народности и источно православне вере

из земаља угарске круне, а изабрани питомац моћи ће уживати своју стипендију само у којем наставном заводу истих земаља, изнимно пак по допуштењу високог кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе и у којом наставном заводу у иноземству. При једнаком својству молитеље имају првенство они, који су без имања, пред онима, који таковога поседују; а у истим околностима имају ирвенство пре свих молитеља сродници основатеља пок. Марије Хариша рођ. Петровићеве и мужа јој пок. Григорија Хариша из Земуна. Крсним писмом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и стању здравственом, школском сведоџбом о досад свршеним ваукама и најпосле сведоџбом од политичке власти, о имовном стању својем односно родитеља снабдевене молбенице ваља поднети саборском одбору у Карловцима најдаље до 1. (14.) септембра 1902. с тим, да се у молбеници има навести, камо да се достави одлука саборскога одбора носле седнице му. У Карловцима 22. јула (4. августа) 1902. Председништво срп. прав. нар. цркв. саборског одбора. С Т Е Ч А Ј. 79 з-з Ради сталног попуњења учитељског места н& срп. вер. четворо-разредној школи у Ром. Кечи Плата учитељу следећа је: 1.) у новцу 500 круна. 2.) 30, словом тридесет кибли жита. 3.) Трк ланца ораће земље, на које учитељ све терете сноси. 4.) Пет метери дрва, и сламе колико треба за огрев. 5.) Стан, т. ј. две собе, кујна и нужне остале просторије. Дужности прописане школ. уредбом. За перовођство добија учитељ башту 600Д. Од ногреба где је позван 1 круну. Рок излази на Вел. Госпојину када ће се и избор одржати. Молбенице и сведоџбе шаљу се на председништво. Лична пријава узима се у обзир. У Ром. Кечи, 14. Јула 1902. год. ЈБ. Ј. Јорговић Ђорђе Арађан умољенв перовођа. предоедник.

„Српски Сион" излази сваке неделе на целом тазаку. Цена иу је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер" цеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт годипе 2 круне. З а странв земље : на годину 10 круна. Ив Србије прима претплате књижарл В. Валожића у Бео граду. Поједини бројеви 20 фплара Иретплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљусе Админиотрацији а остали рукописи уреднишгву ,,Српско1 Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситниј слова." — Неплаћена писма се не прииају. — Рукописи се не враћају.

Штанпа: Српоке Манастирока Штампарије у Ср. Карловцима. 1902. 417.