Srpski sion

■Ш. 158.

.српскЕ смоа 1

В?. б.

Тако н. пр. једнђг јутра 1ф'е'5'баха#и-, : дошло је у стан парохијскп у једном ' еремском селу 30 — 40 л.уди, кпје кад је- спалила пипадпја. која је рано устала, уплапт.'!а се,' те н'а ' Нитан.е: шта је људи, ОДгОворинге 1 . јој г ; ГЈ№ ј е нопа', ; Ламо Ф П ! 0Л в ^ 88Гк3 «'Ев.8ВЉЗВЈ8Н В*НТ | 11а одговбр, да још спака. н &^ЖШ^У&н® и Ј8Ј: [ иробуДНТ^та, Нтто она и ; учинИ?Л° 0011, ' ! А| 1 Ш Изишавши иоиа V Д1Н1ршНт('. упНта л.удс: ; шта [е, иа што му они одговорс: ми хоћемо ()д данае да будемо радшУа.ш. Па добро кад хо'ћете. на шЧФ-Ч^они опет одговоре: ал ми хоћемб, ''да" [ Сад, да смо од данае и ми радикалЖ м > На упит: а шта' ! ба[41 ! Ц 7 »6 : Дмах то ! Ј1кв8, одговорише : код нМ је биб ! с'и№оћ један готодин, и рекао наУ : јб, да ће се делити "манасТирека земља и у Даљу, па хоћемо да је и ми добијемо. За то одмах јавите, да не би оНтали па лихо. Добро. добро, јавИћу одгбвори Нона. Тако је н, пр."по об^&љеном иШору у РуМ*и ! , дошао један избориИк из Крушедола -ВДЈ !Г о$- I дашњег једиог трговца, те"на питаше како живе у селу, одговбрио му: за : СаД дбста теЉко,, ал ће нам за'кратко време бити много лакше ! На даљи упиТ: како то мисли, реч^е му са сСим добродушно и весело, делиће се скорим манастирска земља, па ће нам бити мпого лакше. На примедбу 1 : а ко вам тО рече, бдговори : па иопа ' Мо.јоВић рекао нам је кад смо бирали, Да ће он : израдити на сабору да се дели манастирска земља. Е кад' вамР /У 1, ^Ш^^о^ШвМ^^и&итН нади," ал''н4°ј кајући на ! п'о дел\^ Н м^г/^^к^сКе^Ф^м.ШТ' ' П ако' >Ј смо' ;Ж« ^ШлШШ Е §Ш ве-1 ликог демагога, који се није жацао при '^*збб- : рима клети се и својим јединцем, да ће то и то урадити на са:бору — што ннравно ниј 6 °ШЈР& дио ни урадити могао а тој^ ^^^^траУшом • »0 &л «д .НЈ.ћкли VI« V") отш .ОТ ш отзн „аоГ>еа клетвом клео само с тога, што Је желео, да ношто — по то уђе у сабор; инак смо Драсали, да и ако му је међутим јединац умро. те се с .41. њиме више не могаше заклињати, да није могао бар поменуто обећање учинити и исТу несми-кдаоод 9НВПТЗ 'лудд о н 101 уо 8|оа .олкоат слицу употреоити за кортешко срество. моатЗзф мвишзтоон мчт омво вно з; бава .онен Ал сад видимо, да и ако га познавасмо, да -9ННЛ38 0Д I смо се у свој сумњи преварили. Сад верујемо, да је г. Моловић у истини обећавао својим бзрачима између осталог и поделу манастирских земаља. А да у то верујемо, убедио нае је сам г. Моловић.

- •' ћ МбЈшвић, ; нђ !; 'бИ : бао Мо^овић; Да^Циј« И'бн Иоздравно ,матро.иОлијски •(!) абор^ у Сомбору. На н ТАке, је пбЗДраве он' изд&Ш^н био, НЈ* <ч; нб (^ећамо, да смо чШд -ЦаИшПи на /: Мм« 'Ње^оне, да ;је (1{јИМ8Ж&б- Љта наЈ Ј кгЈкву иародну-|цел;! ! -' ^ У бђоме'-Ј^ ; ПШдр^^у'^рекаб!^.'МбЛбвић ово : •„'ВЛу БбЖи|е,' цфу цгјревб, калуђерИма' цр:;ва и "$5лВД®1, ЗШк&Че-Ш&ига". Шд дакле^н : о^1?^м№ 0 ^д#зд-,гм#ловИ4 , -^ије обећао 1 ЉуДИма ШЏ&4ШМ у Руми, да ће ^се народу де.1Нти манастирСба иемл.а А нема-сумље, да • то корТешко <]»сство', ! шј<-у и нег.и Други кандндати уиотреб. ! ||<(1!а.1и. ! " "- ! К«д је 1. МблбвНћ биб такб исврен, те нпизнао у те.Геграму јанно оно. • што је л.уДима ' 1 в§!Ш 1 ®7Ф а §#&&'0- и ово. '■ Г. Мба6вН1ћ :г ']е р&д 1 Да г, нарбду принадне манаетирека' земља и мотикн,''и жслећн т<> народу, забораввб ј$, а ! гдУ' : би' јаДЉк #риклонио Гла&у и сачуваО се од 1 гДаДУ ЗИме, : да нема манастира, односно да манастирп нс.мају својпх земнл.а, те <5е мбгу и еами взЈјржаВШч!, а и бедне и <чтромахе примаТи н иЗран.ива+н ?■ : ? <» ;/' чо;-:;'пк Г. Моловићу је у првој седници ноћи <'аборекп одбор Нотираб НОИ круна на лечен.е ('?!)*; г. М<>л0г.нћ има Ч-у^ру^ уу''кућу у Врднику и 'пун Иодрум етар^е р.Чкиј^, а у уз то и 800 К. ! мирбване. Иа пбрвд* ^ега^ЗДг'аЈ''бН л јб зимус — Иовембра. кад је почела зима — са сузним очима и плачућим глксом бтИшао 'У ман. Врдник, те набтојатеља молио и нрек.шња 1 #,' Да ! ^а на даћ прими у маиастир, јер ,јо' бблестан, а 'НоД&куће 'Пм 0 'ШмбЛ%6®Р мП '-МмШЛШШЧку је пајАуМШј^е

~нем:а

азЖ

иткпквтга зшодвдс

УН9СЈВ8ВН 1Ш0Е7М7(

И акб н&стоЈаТеЉу !; нијб : бИла мила г. Моловићева посета, па' уверсн.е његово, да очек^')^ сваки чае дозволу Његож! Светости, да можо нровести зимЈ^ у мапак4иру, примио га јо. те кад је видеЦ Да' и НоУле три недел.е нема дозволе. умолИо га је, да ее удали, и он у мсстб д$'је 'МбТ^^ЖЈЖМ^вв^^', 1 '" отигаао је у манастир Јазак, где је на исти начин ирог.ео три "$з/еТ' л да > рЖ'- >исж:> ојдпр ан вд ар[<Ј08 ."'анзцсг.им \Ј бак.аср м 5<$МТ\Ј - ,|,. : Истина, зди јевици говоре, да му је, та мидасТјучиаена с тога, што је он једном приликом једном од „народнах вбјђода 1 ' 'НА' једном месту толику своту ивввкџив, "°ЈУ Врјвода по сво^1. о^рмју,; није давад ни вратио, јјоред свег ургирања, те је с тога настојао, да му се подели ' ОТШ .V- оео .колзЈв: Било аво иетана, илџ не, доста то, да је саборрки одбор тим својим поступком љуто погрешио, јер има много вип^е потреВ1»тнјих и свештеника', в још вшпе ; све : јпт^нии^их , ју^рвида, ,.1?рје ,нС -У г рдбдј,ед?јчра ,$водом малбоц 8а припомоћ.