Srpski sion

С тр . 416.

СРПСКИ сион

В р . 13.

Бр. ЕК. 397. 38 2—2 С Т Е Ч А Ј. Расписује се овим стечај на парохије љесковачку I. плаћ. разреда, у плашчанском протопрезвитерату и Мало Градачку II. плаћ. разреда, у протоирезвитерату кириноглинском. Рок компетовања оставља се до 15. (28.) јулија 1908. Из сједнице Епарх. конзисторије држане у Плашком, 12. јуна 1903. Предсједнигатво. С Т Е Ч А Ј. 37 2-з Овим се расписује у смислу наредбе Всл. Патроната ове гимназије стечај на место учитеља појања и музике ча овој гимназији. Плата редовног и сталног учитеља је 2400

К, петогодишњи доплатак 200 К, и станарина 560 К. Плата привременог учитеља је 1600 К без икаква доплатка. За сталног и редовног учитеља појања и музике може бити постављен само онај, који има високим кр. уг. Министарством богочасти и јавне наетаве од 1. Фебруара 1896. бр. 4576. установљеним иснитним поверенством стечено оспособљење. За привременог пак може бити ностављено и друго сиособно лице уз обвезу, да за одређено време набави себи прописану квалиФикацију. Молитељи нека ноднесу своје молбенице са нотребитим документима потнисаној управи до 6./19. аугуста 1903, У о р а в а срп. правосл. вел. гимназије у Н. Саду.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНИЦА И Ф&ВРШ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА ц- теми:ШБ^.Р1Г,

препоручуЈе се — са гаранцијом на више година — за израду вових звона и за цреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешеио звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, "1Р! која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога ГВОЖ^а. — Звона у теживи од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 13—25 ех 1903. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко, На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српскн Сион" излази сваких 15 дана на 2 цела табака. Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хердеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а аа четврт године 2 круне. З а огране земље : на годину 10 круна. Поједмни бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у року од 15 дана шаљу се Администрацији I остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и 'стечајеве нлаћа се 10 Јшлира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писжа ое не нримају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штхлла: Српоке Манаохироке Штампарије у Ср. Карловцима. 491. 1903.