Srpski sion

С тр . 634.

и свагда више се морамо бојати от злих страстеј иростих људеј, нежели надјејати на сохранение их от добродјетели их. У множеству људеј, могу се наћи, и истино свагда се један, два и 3 и 4 находу на крајност дерзновена човека. Кишдисци вису сви писали, но само 4 човека и добише капелу. А ово је најгоре зло! Ради они Ново-Садски облигација и их долга у нар. касу, мислим да не будете заборавили. Ради дијетални о наших Конзисторијарх цројектов, данас пишем Канцлеру, а и Палатину напишу ако само времена мп достанет. Верло се боим да не ће они људи ускорити да се штогод на дијети ради наших Конзисторији начини. Зато паки молим ако је икако возможно да отиде у Пожун. В прочем неимам ништа .јавити ново всја су стара — јакоже желају Вам здравствовати и бити с Богом. У Карловци 19. Марта 1834. Покорни слуга Стефан Стратимировић с. р. (Наетавиће се.)

Архидијецезална епархијека екупштина. д. р. По закључку арх. административног одбора од 20. о. м., сазвата је за 25. Новембар (8. Децембар) арх. епархијска скупштина. Познато је читаоцима овог листа, како је од свију епархијских административних одбора, једини архидијецезални административни одбор нравилно схватио свој нозив и дужност, те иоред свега наваљивања саборског одбора, да сазове енархијску скунштину ради новог избора чланова за сва три одсека епархијске власти у смислу одлуке саборске од 5. Јулија 1903.; не хтеде се одазвати том позиву, и то не из каквог нркоса, него из основаног разлога. Ми смо у чланку и Најновији автономни скандал ", навели како је ГБегова Светост као чувар реда и законитости, упозорила архидијецезални административни одбор, да Она на надлежном месту није иротестовала иротив саме одлуке саборске у иогледу

епархијских скупштина корм се одлуком тумачи и допуњује „Уредба епархијска" од 1871., него иротив закључка саборског одбора, да се иста одлука изведе пре превишње потврде. Арх. административни одбор сазнавши затај постунак Његове Светости, усвојивши га као са свим оправдан, закључи, да се архидијецезална епархијска скупштина не сазива дотле, док помепута одлука саборска не задобије превишњу потврду. Због поменутог саопштења ЕБегове Светости и закључка арх. одбора, саборски је одбор закључио изрећи председнику адм. одбора — Његовој Светости — најстрожији записнички укор, и одредио истрагу против оних чланова адм. одбора, који су у седници од 15. Анрила 1903. учествовали, нодједно под истрагу потегнуте чланове арх. адм. одбора суснендовати за трајање истраге Шта више саборски је одбор тако далеко ишао, да је потпредседника г. др. Мишу Михајловића онуномоћио, да сазове епархијску скуиштину у њиме одређен дан, што је исти учинио. На овај се закључак и ББегова Светост и арх. адм. одбор жалио председништву кр. уг. министарства, на што је г. Михајловић, опозвао свој позив. На исти је уток, у евоје време стигао прво телеграФски, а за тпм писмени налог председника уг, министарства ББегове преузвишености гроФа Куен Хедерварпја, да се обуставља извршење закључка саборског одбора, а у званичном делу доносимо његову одлуку, којом укида поменути закључак саборског одбора из разлога наведених у њојзи. Сад пошто је нотврђена иоменута одлука саборска од 5. Јулија пр. г. у погледу енархијских скупштина, иротив које Његова Свешост није ни ирошесшовала. него на коју је и сама иришала, кад је упишапа од надлежног месша за своје мњење о 960), због чега је и задобила иревишњу иошврду, арх. адм. одбор у смислу свог пређашњег зааључка, закључио је и одредио по свом праву дан држања епархијске скупштине, за коју су избори обављени још Новембра нр. године.