Srpski sion

Б р . 20 СРПСКИ СИОН С тр . 635.

Да је било од стране саборског одбора мало више „државничког" иогледа, а мање страначких обзира; заштеђена би била она немила иојава између њега и високог председништва арх. адм. одбора и самог од= бора, и не би имао повода онај Никано> ров „трећи", да се меша у чисто наше црквено автономне ствари. Ал тако је то код нас Србаља, и што тако обично бива, не стоје нам црквенонародне ствари друкчије. У осталом, како су се код нас зауктале страначке страсти и борба у којој смо обневидили; не може друкчије ни бити, него ће од сада онај „трећи" све то више и више имати аовода да се меша у наше чисто црквено-автономне ствари, и да нам буде суђаја, Ево једва што се решило једно немило иитање, које се могло лепо у миру решити, ионикло је већ неколико подобних питања, која ће се на исти начин морати решити. Ако је веровати писању „Заставином", већ се спрема, да се на идућој арх. енархијској скупштини покрену питања, која не спадају у њен делокруг, а наиме критиковање и осуда рада епархијских власти. По чл. XVIII. „У редбе еиархијске " од 1871. ирвој епархијској скуиштини одређен је делокруг и задатак у ком је одређено и то, да она контролише рад органа црквене и школске управе, те ће се тога ради извештавати и о њином раду и ноднеће о томе сабору извештај са својим мњењем. Како по истом чланку то наређење има и данас своје важности, а по чл. Х1 ј . исте уредбе свеколике еп. власти одговорпе су сабору за свој рад; јасно је да ен. скупштина не може ни имати права да критикује и осуђује рад еп. власти, и повлачи икога на одговор. Н>ој су дужне еп. власти ноднети извештаје о своме раду, и ако би исте учиниле у њему какав предлог, може о њему своје мњење изрећи и ако би га усвојила, да га поднесе сабору са својим мњењем. У прво време док су у епархијским скупштипама и саборском одбору, седели

творци и „Уредбе епархијске" од 1871. и саборског устројства од 1874. еп. власти — одбори — поднашали су ен. скупштинама просто извештаје о свом раду, пе иштући од ње одобрења за свој рад, нити су их ови нозивали за њихов рад на одговор, јер су знали, да су еп. власти за свој рад одговорне самом сабору. Доцните су „новајлије", искали одобрење и узимање на знање рада еп. власти — одбора — од еп. скупштине, што није на закону основано. Да не би ко и на идућој арх. епархијхијскот скупштини покушао таково што чинити, упозорујемо га, да се добро обује, јер у њој не ће голе и шупље Фразе моћи славити нобеду, него једино разлог. На мудра разглаголствија »новонечеиог« радикала г. Јована Магарашевића у „Застави", да треба обављене изборе за арх. еп. скугштину укинути и нове на основу XI. чл , „Уредбе епархијске" обавити, није се вредно ни обзирати, пошто је њиме показао и своје незнање, а нодједно дао добар шамар и нроведбеној наредби саборског одбора о еп. скупштинама и прогласио све одржане еп. скупштине са бираним скупштинарима по ХП. чл. за незаконите, а тиме и све одборе од њих биране.

ЛИСТАК.

В е с т и. Искаае држава ов. архијерејског оинода. Пошто је решено питање о употреби једне трећине камате Текелина фонда, одређеног за српског арадског владику, и ако не по предлогу Његове Светости, чиј ће се пррдлог у своје време обзнанити; то је Његова Светост благоизволела поднети молбу п предлог за дозволу држања св. архпјерејског синода за 13. (26) Новембар, ради избора темишварског владике и осталих ствари спадајућих у његов делокруг. Седнице автономних црквених влаоти. НародноШколски Савет сазван је у седницу за 4. (17.) Новембар, а Митрополијско-Црквени Савет за 18. Новембар (1. Децембар). Седница Архидијецезалне конзисторије сазвата је за 11, (24.) Новембар.