Srpski sion

Б р . 22.

СРПСКИ

С тр . 703.

Та спјесу лн јшстовп , у које и ти своје ретке штампаш, одлучио тврдили до јуче, а можда и сад, да је баш он крив недржаљу скупштине?! Истина та вика престаде, кад се доказа, како онај рече, да ни „угледни трговци, обртниди, чак ии носланици цркв. сабора не нађоше за вриједно отићи у Плашки на скупштину"... А ца се је могло доказати то, о како би се радо учпнпло! Иначе сам ти нзвртало патентирани! на биљези увпјек, само памет у главу, јер гадпм се од људп, који ми подмећу нешто, што ни радио ни мислио нијесам. С к у п ш т и и а р.

Допуна и исправак. На запршетку* члаика „ 0 плашчанској цркви" у иоследњем броју, изостала је при преламљању слога ова белешка: „И ако је овај Јакпшћев запис но жељи илашчанске општине штампан у „ Летопису Ма■ тице Сриске " у књ. 44. на стр. 123—127., доносимо га овде у целости с тога, што је многима, — а особито у карлштатској епархијр — тешко доћи до истог „Летописа". Јакшићев је запие доставио уредништву на меспик плашчански Кирил Косановић. Разлика између записа штамнанога у „Ј1етопиеу" и овде, та је, да се у „Летопису" Лазар Милић ђакон зове Лазар Мослић и да је запис потписан 30. Августа 1763, дочим се овде наводи 23. Августа. Овом ћемо приликом да исправимо да се јрм. гомирски звао Арсеније Верлинић — тако је и у рукоиису, — дочим је погрешно у листу штампано Верличић. Уредништво.

Читуља. 15. о. м. умро је у Ст. Стапару у бачкој епархији ст. стапарски парох Никола МомировиЛ у 85. години свога живота, који је 45. година у иетом месту био парох. Истог даиа умро је у мостарској општинској болници игуман манастира Житомислића у Херцеговинп Христифор МилутиновиЛ, у 60 години свога живота. Покојницима вечан спокен! Одговори уредништва. Пошто одговор уредништва у 19. бр. о. л. под насловом:Г. С. у М. није био унрављен пр. адмпнистратору дољње св. петровске карловачке цркве г. Симеону пл. Видаку, — који нам у осталом и нпје никада штогод послао за лист, и с којии ми и иначе не стојимо у преппсци, —, по томе се п под оним „пречестњејшим", о коме је говор у истом одговору, не може и не подразумева се окружии карловачки протопрезвитер преч. г. Јован ЈеремиЛ а још мање под „својтои пречестњејшег" његов шогор г. професор Ћока МагарагиевиЛ.

Има свугдп људи, који знају и у стању су да читају што-но реч и између редова, ал као што их има у Карловцима, који се тим даром хвастају и ако су рђави читачп — то ретко да још где има! С тога, нека .је знано овим и карловчанима, да у будуће могу шта хоће и како хоће да читају наше одговоре, и из њих да изводе комбинације, да им више не ћемо ту љубав учинити, да им кажемо да су рђави читачп. Може свакп од њих тумачптп паше писање п овако и онако и изводити какве хоће комбинације, као што могу онп, којпма исти мајчини читачи ускажу, да ср то и то на њих односи п да се њих тиче, у то и поверовати, ако држе да има разлога да им се то у бчи каже и казати сме; ал ми више што узнапишемо — напишемо, па нек свакп тумачи како хоће наше речп, и ако ко уздржи да се што може на њега одпоспти, а уверен да |томе има разлога, нека ћути, а ако је уверен, све да му ма ко каже, да се то на њега одиосп, да он ппје такав, нек се на то и не обзире. Књижевни оглас. Огледало (чраке из прошлости) пише: Пера Тодоровић. Знаменпти догађаји из живота покојних краљева Милана и Александра, жпвот п дела два последња Обреновића пли мученици на престолу, 35 тодина владе п рада, борбе н иапора, успеха и пораза Дивна чптанка за народ, поучна и забавна. — Огледало изилази сваки други дан — 15 свезака месечио — у књижпцама од једног штампаног табака. Претплата на трп месеца 4'50 крупе. Једна свеска 15 филира. За Србију адреса: Уреднпштво „Огледала" Београд Ве1^гас1 ЗегМеп. — Уред. „Огледала". ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. ЕК. 670. ех 1903. 98 2-2 С Т Е Ч А Ј. Расиисује се стечај на нарохију Ш-ћег плаћев. разреда у Раусовцу и Чствртковцу, у Петрињско-костајничком протопрезвитерату. Рок компеговању оставља се до 13. (26.) децембра 1903. године. Из сједнице Епарх. Конзисторије држане у Плашком, 80. октобра 1903. године. Предеједиичтво. К. 690/517. 1903. 100 1—3 С Т Е Ч А Ј. Поново се отвара стечај на иарохију у Канаку с плаћом VI. разреда. Компетенти ваља да иоднесу инструисане молбе своје, прописаним путем, овој конзисторији до 7. (20.) јануара 1904. године. Из седнице епарх. конзисторије, држане у Темишвару 18. нов. (1. дец.) 1903. . Председништво.