Srpski sion

СРПСКИ

парохији приаадају. Дакле ако дотични парох, у чијој је парохији сист. капеланија, ун;ива парохијал од ње, сасвим је праведно, јер је он и обнаша, ма и нривремено, а неправедно било, да н. пр. смиљански парох побира парохијал од сјеничачких капаланија, јер док сјепичачки парох уз највећи напор врши у дотичним капеланијама све дужности, дотле смиљански слободно ради свој нриватни посао. А треба креирати капеланије, јер је и право, да онај, ко више и напорније у овом нослу ради боље и награђен буде — ако већ нема нарочитог капелана, који би — истина и берива али и — сав иосао примио у канеланији. А уредбе су се требале постарати, да су свима свегатеницима благовремено осигурате њихове законите плаће. Један судститут.

Милутин Тесла у Сењу.* (Грађа за историју српеке цркве у горњо-карловачком владичанству.) Владика Евгеније Јовановић писао је Сењанима, да премијешта Петра Кокотовића на другу парохију и њих пита, кога би они другог изме^у свештеника хтјели да имају? Сењани му одговарају: „Високопреосвјашчени Господ. Епкпе! С писмом од 16. тек. мјесеца благоизволилисте нас, Високопреоовјашчени Господине! у знање метнути, да бивши код нас свјашченодјејствителни јереј Петар Кокотовић на парохиу премјешчен јест, и позивате нас, да Вам наше мњение сообшчимо, којег другог свјашченика у мјесто његово ииати желимо. Благодарећи Вам на Вашем благоволениу, будући да ми данашње свјашченство непознајемо, незнамо о којем ни наше мњение изрећи, зато утјечемо се с молбом Високопреосвјашченству Вашем, да нам Ви по Вашем проазволениу једног свјашченика искусна у свом званиу и способна за овдашње мјесто за свјашченослужитеља послати благоизволите. * Бдагодарећи г. Радошевићу, могу да мнесем и ово као надопуну оног у 15. Сроју „С. С."

Препоручујући се милости п покровителству Вашем, јесмо Вашег Високопреоенјатченства нижајши У Сењу 21. јануара 1847. предстнтели обшчества Исидор Вуић с. р. у одсуствиу второг Ђорђе Милеуснић." Владика Евгеније одговара им: „Влагочестивое и благоизбраное обшчество, нам љубезни! Ја морам сад публицирати дати, ако тко жели от капелана ити у Сењ на 200 ф. и квартира 40 ф., а не могу стојати добар, да ће се тко наћи, особито што свакиј ние за варош. -— Ви имате тамо једнога свјашченика Илију Косановић, пак о њему ни спомена не чините, као да га нејма. Ако вам је по вољи, јавите ми; јер заиста, кои жену, а ктому јошче дјеце има, тамо живити не може са 200 ф , а оно је друго све мало, јер ние житеља наши число велико. С тим божију покровителству вас вручавајући јесм с благословом благочестивому обшчеству В П/ашком, 17. фев. 1847. благожелателњејшиј Евгениј Јоановић с. р. Епкп." Сењани одговарају владици: „Високопреосвјашчениј Господ. Епкп! Јест истина, да ф. 200, плате и ф. 40. квартира за свјашченика што ми дајемо, и приходи кои свјашченику спадају, мала сума чини се; но при свему томе имадемо задовољност што рећи морамо, да са овом платом и приходима свјаш ченик код нас лакше излази него с већом платом у другим приморским градовима; ото смо из уста оније свјашченика разумјели, кои су од овуд у Тријест, и из Фиуме за овамо премјешчени били. Још к томе чули смо од некои жалити, што су ово мјесто оставили, а некои оставити морали, кои су од овуд на парохие — половицу премјешчени. За што даклен не би свјашченик и од сада како и до сада овде с горњом платом живити могао? Наравно, за с