Srpski sion

Стр. 730.

СРПСКИ сион

Б р . 23.

поглаварства имају тачно пазити, да сваки дотичник ту дужност ц изврши. Ш. Решење кр. земаљ. владе од 21. травња 1887. год. бр. 1293. Законити супрузи Антоније К. и Јелисавета рођ. В. разишли су се драговољно. Нису били законито развенчани. Антоније К. остао је у 3., дочим суируга му Јелисавета отиде у Ј. где је са Јованом Б. живела. 30. Јуна 1858. г. роди дете, које је истог дана и крштено у К. као незакоиито дете Јована Б. и Јелисавете К. Антоније К. умро је у 3. 1. децембра 1859. год. Марија, која је крштена каа незаконишо дете Јована Б. и Јелисавете рођ. В. родила се за живота Антонија К. т. ј. за трајања брака законитог мужа матере њезине Јелисавете рођ. В. и у законитом року, те је према томе и законита кћи Антонија и Јелисавете К. рођ. В. јер Ра1ег ез! диет пирИае с1етопе1гап1 ^§. 138. о. гр. з&к. и дворски декрет од 15. липња год. 1835. бр. 30. бћ. рг. гак.). Ову законитост рођења Маријина, може укинути само судска одлука на тужбу Антонија К. односно његових наследиика, подигнуту у смислу §. §. 158 и 159. о. гр. зак. Но иошго то није учињено, и поред тога што је мати ирељубу учинила, и поред материног тврђења, да је дете незаконито, ипак све то није кадро одузети детету права законитог ро^ења. Па пошто је на овамошњи позив, није ли у раздобљу од 30. Јуна 1858. г. — 1. Марта 1860. г. код тамошњег суда но Антонију К. или но његовим наследнидима предала тужба, којом се побија законитост рођења Марије Б, одговорено и од судбеног стола и кр. кот. суда са не, то се Марија има сматрати као законито дете Антонија К. и Јелисавете К. рођ. В. Стога се умољава. да ради иснравка матиде и т. д. . . IV. Допвс уирављен на надб. дух. сто од 21. коловоза 1887. г. бр. 6909. и огнис од истог дана и броја, управљен на градско поглаварство у Загребу. — — — Пошто је у врло много случа-

јева тешко од странака дознати подагке, потребне за унос у матиде, то ће се водитељ магица иљати, особито у случајевима, где сумња у иснравност иодатака од појединих странака, што се 110 највише дешава код ванбрачне деце, обратити на градско поглаварство, које ће бити дужно водитељима матица у свему на руци бити. Т. Решење, управљено на градско поглаварство у Загребу од 21. лпстопада 1887. број 9728.

— — — Ако би градско поглаварство у своме уредовању наишло на погрешан упис у матицама, који се догодио или услед нетачне информације или другим којим случајем, имаће исто уреда ради заметути сходан ноступак, да узмогне односне матице довесги у склад са фактички посгојећим стањем. — — —- VI. Допис од 4. свибња 1888. бр. 3844. управљен на надб. дух. сто у Загребу. Дана 25. листопада 1850. родио се у Загребу Отон Б. те је истог дана и крштен и у матице крштених убележен као незаконито дете Јованке Б. Као отац дао се у матице уписати Јован М. ц. и кр. сатнкк у миру. Саслушањем брата матере Огонове констатовано .је, да је Јованка Ц. рођ. Б. још за живота свога законитог мужа родила сина Отона. По наводу братовљевом Јованка је 3 год. живела у браку са Миланом Ц. те се онда добровољно растали. А за време те раставе Јованка је живела са Јованом М. и с њиме родила сина Отона. Тек носле тога умро је Милан Ц. 19. дец. 1854. Јован М. умро је 24. Марта 1855. г. а Јованка Ц. рођ. Б. умрла је 7. Септ. 1882. г. Овим је уједно утврђено, да се Јован М. с матером Отоновом није никад венчао. Пошто и код духовне власти није се могао наћи никакав спис, који би говорио о развенчању Милана Ц. и Јованке рођ. Б., затим пошто је у краљевинама Хрватској и Славонији и пре ироглашења грађанског законика т. ј. пре 1. Маја 1853. г. вредило правило : ра1ег ез1, диет пирИае с1етопз1гап1, те пошто је брак између Милана Ц. и Јованке рођ. Б. правоваљано постојао од год. 1844. 8. апр.