Srpski sion

С ТР. 734.

СРПСКИ СИОН

Б Р. 23.

ручка велика-, 4 каадила; потир от бакра позлашчен; 24 дугмета различна. Новодобиено сребро: Потир; 2 паФте; 3 кандила; ћаса на среди Богородичен образ, около 10 апостола, гдјешто позлашчена; кадилница; кивот ради храненија тјела Господња, на 4 лава, верху кубе и на нем крест позлашчен, такожде кивот озго њечто позлашчен; кивот непозлашчен в немже стоит честное древо, 3 нојаса от бакара позлашчена; крест Јерусалимски, седе®ли; 14 пари копчи с наруквицах. (Наетавиће ее).

ЛИСТАК. В е С Т И. Оеднице оу св. архијерејског синода завршене 30. пр. м., н високопреосвештена су се г. г. епжскопи разишли из Карловаца и отпутовали 1. и 2. о. ж. у своје ревиденције. Св. је архијерејски синод посвршавао своје послове. Извештај о његовом раду донећемо у своје време. По свршетку седница Његова је Светост намерна била да отиде у Беч, да присуствује при отварању делегација као члан иагнатске куће, но због болести ноге морала је одустати од своје намере. Седнице автономних власти. Саборски је одбор сазват за 15. о. м. у ванредно заседање. Пленарна је седница архидијецезалних новоизабраних власти одржана 9. о. м- под председништвом Његове Светости. За потпредседника су изабрати и то за конзисторију високопречасни г. архимандрит крушедолски Анатолије Јанковнћ, за административни одбор г. Васа Муачевић, велепоседник из Осека, а школског одбора г. Васа Вујић умировљени управитељ карловачке гимназије. Пошто су се од новоизабраних чланова у конзпсторијп захвалили на избору г. г. Др. Милош Николајевић из Руме, Др. Младен Дисавац из Ирига, то су на њихова места супституисати од пленарне седнице сва три одсека г. г. Васа Вујић, умировљени управитељ карловачке гимназије и Ђорђе Петровић апотекар из Митровице; а у административном одбору захвалили су се г. г. Јован Татић мерник из Руме и Ђока Јовановић поседник из Карловаца, то су одређена од пленарне седнице сва три одсека, да г. г. Лаза Обреновић вел. бележник

и др. Пера Станковић из Карловаца на место њихово у седнице долазе. Админнстративни је одбор донео прорачун архидијецезалног епархијског фонда за 1904. Приход истог фонда износи 13.609-19 К. а расход 5 263-52 К. Преостаје сувишак 8.345-67 К. Један је одбор изабрат да под председнпштвом г. арх. Анатолија Јанковића, а уз суделовање г. г. прота Јована Вучкови^а, Јована Јеремића, и др. Владе Чобапића изради нов конзисторпјални иословнпк, а други да под председништвом г. Васе Муачевића, а уз суделовање г.г. сис. пар. помоћника Милана Попадића, Лазе Обреновића и Николе Петровића изради нов пословник за административни одбор. За тпм су одређени турнуси у појединим одсецима с тим, да се сваки члан еп. власти има бар на 8 дана известити, кад ће се држатп седница. Промене у богословији и гимназији карловачкој. Постављањем г. Радивоја Врховца за пр. управитеља, који је предавао у богословији грчки језпк, и ступањем у заслужени мир после 37.-годишњег ревног и савесног службовања г. професора Јована Живановића, који је у њојзи предавао словенски језик и пчеларство, св. архијерејски синод благоизволео је поставити за суплента у богословијп г. Валеријана Прибичевића јеромонаха професорског кандидата да предаје грчки и славенскп, а пчеларство да предаје г. Иван Маширевић џрофесор п катихета у гимназији. На место г. Живановића постављен је од патроната за суплента г. Милан Георгијевић, професорски кандидат. (Нове српске земл.орадничке задруге); 29) у Еумани , 30) у Ар,и са неограниченом одговорношћу. П о з и в на нрославу 50. годишњице учитељевања г. Николе Ђ. Вукићевића проФесора и уоравитеља срп. учитељ. школа у Сомбору на 18. (31.) децембар 1903. г. Ступањем у мир Нестора учитељства српског а најзнаменитијег педагогијског књижевника, доскорашњег зам. главн. школ. реФерента и школ. саветника високоблаг. г. Николе Ђ. Вукићевића, који је на пољу школ. наставе и васпитања учитељ. подмлатка пуних 50 година ревно деловао, сматра нроФ. збор срп. учитељ. школЗ, за своју пријатну дужност, да своме многозаслуженом старешини, том приликом, свечани онроштај с банкетом приреди.