Srpski sion

С тр . 250.

крепости ставити данас постојећа „Уредба о мировиноком фонду за удовице и сиротну децу српског православног свеш г енства у опсегу српске митрополије Карловачке" ; а исту молбу, да изволи подастретп пррдстојећем саборском заседању, ради његовог обавештаја о овом закључку овога збора. Бр. 6. На позив председника окр. протопрезвитера Јована Јеремића збор приступа избору одбора седморице, закључком овога збора под бр. 4 установљенога, а по довршеном гласању А(1 Бр. 6. Председник збора проглашује, да су у одбор седморице једногласно изабрани: окр. протопрезвитер Јован Јереми!., парох Иришки протојереј Василије Николај^вић, системизовани парохијски помоћник у Војки Милан Попадић, парох Инђијски Радослав Марковић, парох Чортановачки Светозар Вуковић, парох Ст. Пазовачки Спмеон Араницки и парох Иришки Дане (Лука) Мишић. Бр. 7. Ради подмиривања трошкова, који ће са радњом одбора седморице неизбежно скопчани бити, а на предлог председника окр. протопрезвитера Јована Јеремића А(1 Бр. 7. Збор је једногласно закључио: позвати свакога члана овога. збора, да, у сврху подмиривања трошкова, који ће са радњом одбора седморице неизбежно скоп чани бити, прпложи по 1. К у руке одборског благајника, којега одбор себи изабрао буде.* Трошкови на рачун ових прилога имаће се чинити и подмиривати према закљЈчцима одбора седморице, којем одбору ће благајник његов дужап бити иоложпти у своје време рачун о примању и издавању ових прилога. Бр. 8. На предлог председника окр. про'10презвитера Јована Јеремића А(1 Бр. 8. Збор је једногласно закључио, да се закључак овога збора под Бр. 7. путем одбора седморице саопшти у препису свима окр. протопрезвитерима, са молбом да сходно овом закључку п они поступе у својим протопрезвитератима, како би се тако набавила новчана средства која ће неизбе* За благајника је одбор изабрао пароха Старопазовачког Симеона Араницвог. Прим. изв.

жно требати у сврху цодмиривања трошкова, а наиме штампарских и поштарских, са којнм трошковима, ће скопчана бити како предрадња да се општи збор свештенички сазове и одржи, тако и извршавање и сиро вађање радње самога збора тога. Бр. 9. На предлог председника окр. протопрезвитера Јована Јеремића А(1 Бр. 9. Збор доноси једногласан закључак: Да се препис овога записника публикује у „Српском Сиону" званичном листу православног српског Архијерејског Синода митрополије Карловачке за духовне, црквене и јерархијске ствари, а тако исто и у нолитичким листовима „Бранику", „Заспави" „Народности" и „Србобрану". У ту сврху, да се препие овога заиие* ника достави тим листовима са молбом, да га штампају, како би се са закључцима овога збора могли упознати и сви парохијски свештеници и иначе кругови, к<»је би ови закључци заинтересовали. Бр. 10. За оверовљене записника Ас1 Бр. 10. Изабрани су: парох Карловачки протојереј Василије Консгантиновић и папох Инђијски Радослав Марковић. 3 а к љ у ч е н о и п о т н и с а н о У Карловцима као горе перовођа председник Светозар ВуковиЋ с. р. Јован ЈеремиЋ с. р. парох Чортановачки окр. протопреввитер нротојереј Василије КонстантиновиЋ с. р. парох Карловачки Радослав МарковиЋ с, р. парох Инђвјеии

Радња Архијерејеког Синода 1776.* Превео с њеначког А. Г. Наставак. Записник треће седнице, 26. сеитембра 1776. држане. Присутни: они исти вз прве седнице. По адјустирању протокола јучерашње седеице, приступа се читању нацрта за регуламент. * У 8. бр. иоткрала се погрешка, те је у место 1776. стављено 1760.