Srpski sion

Б р . 0. СРПСКИ

4-то. епископ арадски: да се при пређашњих 14 остати може, наиме: АраА< Вилагош, Заранд, БуЛин, Тошварадија, Борош-Јене, Велики Варад, Белењеш, Жезијад-, Паимезе, Пештеги, Бел, Лунка м Халмађ. 5-то. епископ будимски: да остану Жожгш и Будим. а Сент-Аидреја да се приклЈучи Будиму. 6 то. епископ бачки: да следећих 5 остину Нови Сад, Паланка, Сомбор , 6'егедин и Жабаљ у шајкашком округу. 7 мо. епископ пакрачки : да ових 9 о стану: Забрђе, Борова, Трстеновци Брачевци , Пакрац, Градишка, а у вараждинском генералату: Северин, Плавшинци и Нарша■ Најпосле. 8-мо. епископ карлштатски, да ових 9 остану један у Лици, даље у Ербави. један у Кореници, ВилиКу, Плашком и Будачком, а из Баналске крајине Костјница , коме да се придода Синоиоље, Глина и Кирин. Из овога се исказа види, који су протоирезвитерати још 1770. укинути, а за које се најсмерније предлаже, да се сада укипу, на што ц. комесар не одговори ништа, во преоставља све увиђавности. Ради добигка у времену, упозорује ц. коме^ар Синод на 49 §. Регуламента, и налаже му, да се са израдом манастирске дисциилине пожури, пошто се иста још за време заседања овога Синода зготовити мора, нре чега се Синод распустити не може. И пошто је дакле 22. §. закључно до 31. §. исправљен, те седница затворена, буде идућа седница, због сутрашње недеље, за прекосутра заказана. Наставиће се.

ЛИСТАК. В е с т и. = Имен дан Његове Светости патријарха Георгија, прослављен је п ове године врло свечаноАрхијерејску службу — на којој је присуствовала и Његова Светост — одслужио је високопреосвећени г. епископ темишварски др. Георгије ЉтиЛ уз суделовање месног свештенства.

СИОН С тр . 258.

Пре службе и после службе честитали су усмено многи поштоваоци Љеговој Светости, а тога је дана добила Његова Светост многе писмене и телеграфске честитке од својлх сродника, пријатеља и поштоваоца. Како је тог истог дапа славио п свој имен дан и крсну славу високопреосвећенп г. епископ Геор гије, то је и он тог дана примао усмене честптке од својих пријатеља и поштовалаца. Међу гостима о обеду били су оспм других и свештенства из места и-са стране, и стари пријатељ Његове Светости висок;благородни г. г. Пера Ву киЛевиН умпровљени сомборски градоначеонпк, и г. Тона Хаџи/1 председнпк „Матице Срнске". 0 ручку је пало више здравпца у здравље Његове Светости и г. епископа Георгија и његових родитеља, којом се приликом г. епископ опростио од Његове Светости, а високопречаонп г. ректор богословије Јован ВучковиЛ од г. епископа као бившег нрсфесора богословије. Весело је расположење учинила здравица високопречасног г. архпмандрита гргетешког Иларијона Руварца, који је после двогодишњег нобољевања душевног и телесног, милом Богу хвала оздравио, те му се повратпо и стари његов познати хумор, коју је напио својој браћи настојатељпма манастирским. Друштво се разишло пред ноћ у најбољем расположењу. — Одлазак високспреоове$еног г. епиокопа Георгија. По утврђеном распореду, опростио се 27. о. м. у */ 2 11 пре подне високопреосвећени г. епископ др. Георгије ЛетиК с Карловцпма и отишао у своју резиденцију Темишвар, испраћен уз пуцање прангија и звонење звона. На колодвору очекивали су г. епикоиа богослови све четир године, да кажу с Богом свом љубљеном нрофесору, а осим њпх и много његових нријатеља и поштовалаца. Па и женски је пол био заступљен у лепом броју. А како је тог дана одржана свештеничка исповест свештенства карловачког протопопијата, то су и сви дошавши на исповест свештеници изишли на станицу. Кад је г. епископ унишао у вагон, опростивши се са свима, и кад је воз пошао, чуло се из стотпну и више грла: Сретан пут! Жпвео! Од стране града испратио је г. епископа и опростио се с њим г. г. градоначеоник Душан Милић, сенатор Даза Обреновић и повереник сигурности Емил Пајдак, а од стране автономних чиновника г. г. секретар др. Лаза Секулић и подсекретар Бо-