Srpski sion

Стр . ЗђО.

СРПСКИ

СИОВ

Бр. 11

год. 190Б/4. Саставио иротопрезвитер отаврофор Јован ВучковиЛ, ректор. Карловци 1904. 8° 64. 3.) Јован ВучковиЛ. „Предлог св. архијерејском синоду за оснивање интерната уз православно српско богословско училиште у Карловцима. Карловци 1904. 8° 84. — Отштампано пз „Богословског Гласника". 4.) Извештај српске велике гимназије карловачке. За школску годину 1903 —4. Уредила управа. Карловци 1904. 8° 130. 5.) Извештај о српским учитељским школама у Сомбору за школ. годину 1903 —4. Саставио Мита КалиЛ привр. управитељ. Карловци 1904. 8° 84. 6.) „ У сиомен др. Теодору ШапдиИу. " Нови Сад 1904. 8° 36. 7. Вељко Миросављелић. „0 св. Василију великом ". Карловци. 1904. 8°. 56. — Отшташпано из „Богословског Гласника".

Одговори уредништва. П. М. На питање Ваше у погледу римокатоличке цркве на Текијама, одговарамо Вам, да она није онако стара, као што Ви држите и да је нроста бајка, да је на дан храмовне славе исте цркве т. ј. 5. Августа по новом падао снег, те је с тога и добила назив — Марија снежна Мапа 8сћпее. Иста је црква подигвута од породице генерала Брајнера, ког су Турци били заробили, те кад их је на везирцу 5. Августа но новом 1716. принц Еугеније Савојски потукао, Турци на оном месту где је сада иста црква, погубе Брајнера. Доцније његова породица подигне на поменутом месту лепу капелу, те како 5. Августа, ког је дана генерал Брајнер погинуо, римокатоличка црква слави Марију снежну — Мапа 8с1)пее —; то је иста и посвећена била том празнику.

Опомена. Пошто се навршује идућим бројем пола године, а многи нам претплатници не платише дужну претплату, овим умољавамо и опомишемо све дужнике нашега листа, да изволе што пре дужну претплату потписатој администрацији послати. АДМИНИСТРАЦИЈА „Српског сиона".

Шта &емо и куда $емо с ^ацима кад школу сврше ? Наскоро ће се школска година вавршити, па многи родитељи и учптељи мисле: куда ћемо са добрпм ђацима, на којпма се види, да бп могли временом бити честити и напредни људи. Хвала Богу и зато нам је сад лакше пего пре. Шаљимо их у свет на пзучавање корисних заната и послова, да стеку у свету праве светске вештине, мудрости и разума, па да се после у свој крај као углађени и умешнп људи врате, па да теку, да лепо жпве, и да своју породицу што боље помажу. У сваком нашем месту има угледних и имућних странаца, који су као шегрти у свет на занат отишли, после као калфе к нама дошли, па у нас и остали, па су сад виђене и чувене газде. Зашто не бп и наша ваљана домаћа деца измалена у свет одлазпла, па кад се као изучени људи у свој крај врате, нека они место странаца — буду прави угледни и имућни грађанп. Позив на претплату. За који дан ће бити готова 1. књига Проиовиједи и ексиорти на недјељна јеваи1јеља иреко цијеле године са ^гсиозицијама на главније мисли тих јеванђеља. Књига обухвата 17 Ј / 2 табака велике осмине. У њој је 29 проповеди (од недеље Митара и Фарисеја до десете недеље по Духовима) и 111 дисиозиција. Удешена је, каио у погледу проноведи, тако и диепозиција и за нарохијско свештенство и за школску унотребу. У диснозицијама су изложене главне мисли на поједине стихове, који могу бити подлога проповеди оним редом, како треба да се у проноведи ређају. На крају свакој диспозицији додано је 5 —10 згодних цитата из св. Писма, те је поред проповеди у овој књизи свештенику, који хоће да сам проноведи саставља, дат и готов материјал за тај посао. Зато не би требао без ње бити ни један свештеник. Како је књига штампана само у 200 нримерака, молим преч. г. г. парохијске свештенике и вероучитеље, затим г. г. богослове и друге пријатеље наше богословске књиге, да се изволе за времена на њу нретплатити. Цена јој је 3'50 Е. Ко ми новац одмах пошље, добиће књигу о мом трошку. Друга ће књига бити готова за годину дана. У Осеку 1904. Свешт. Александар ЖивановиЋ, кр. проФвсор,