Srpski sion

Птн 394

сриски сион

Б р . 14.

1., из осталих дијецеза и Архидијецезе по 2. Да би се избор тих изасланика олакшао и убрзао, међу приложена овде под питања уврстили смо и питање бр. 4., гледе тих изасланика. Браћу, која одговором на то питање добију највише гласова, сматраћемо изабраним изасланицима и путем јавних листова публиковаћемо њихова имена. Одмах ћемо ступити с њима у даље преговоре и у своје време сазвати их у конференцију, која ће имати утаначити и спремити све, што је за сазив састанак и радњу жељеног општег збора нашег потребно. У име Божје, браћо, на посао. Одбор Седморице. У Карловцима 5. (18.) јулија 1904. тајник председник Радослав Марковијц с. р. Јован Јереми^ с. р. карох у Инђији окр. протопр. Карловачки благајник Симеон Араницни с. р. парох у Ст. Пазови Ч л а н о в и протојереј Василије НинолајевиФ, парох Иришки Светозар Вунови^ Милан ПопадиФ. парох Чортановачки систем. парох. помоћник у Војки Дане (Лука) Мишић парох Нришки

П и т а њ а. 1. Јесте ли за то, да се одржи општи збор православног српског парохијског свештенства Карловачке Митрополије? 2. Када и где да се одржи? 3. Јесте ли вољни доћи на збор ? 4. Означите имена, звање и место пребивања парохијских свештеника из ваше дијецезе, које желите да буду изасланици ваши, са којима ће одбор Седморице водити преговоре о свему што је за сазив, састанак и радњу збора потребно ? 5. Колико има душа у вашој парохији ? 6. Колико има брачних парова? 7. Колико има нежењених који су нрешли 24 годину ?

8. Којег је разреда ваша парохија? Или ако сте протопрезвитератски помоћник, колика вам је плата? 9. Какав и колики је кључ распорезу парохијала? 10. Ако нема распореза, из којих се средстава подмирује парохијал или плата протопрезвитератског помоћника? 11. Ако у тамошњој црквеној општини постоји заклада или фонд за подмиривање свештеничких плата, од кога је основана, колики јој је капитал и колики годишњи чист доходак? 12. На који начин, по којим органима се укупл^а парохијал ? 13. Ако се за укупљање парохијала наплаћује каква награда, колика је та ? 14. Примате ли плату уредно, према постојећим прописима? 15. Ужива ли црквена општина припомоћ из Јерархијског Фонда за подмиривање свештеничке плате и у којем износу ? 16. Уживате ли ви ас1 рег8ооат припомоћ из Јерархијског Фонда? 17. Уживате ли парохијску сесију, од колико јутара оранице, колико ливаде ? 18. Колика је била годишња закупнина по јутру оранице, по јутру ливаде, а по тамошњим месним приликама за последње три године ? 19. Ако сте издавали сесију под закуп, колика је била закупнина за време последње три године ? 20. Колики је државни порез, еквиваленат (једначак) и општински намет на парохијску сесиЈу коју ви уживате? 21. Ако не уживате сесију или ако не уживате потпуну сесију, колику накнаду за њу добијате у готовом новцу и од кога? 22. Постоји ли тамо сесија Јерархијског Фонда (залишна), од колико јутара оранице, колико ливаде ? 23. Колики је на ту сесију државни порез, еквиваленат (једначак) и општински намет ? 24. Јесте ли за установу средишње митрополијске дотационе благајне, из које би се подмиривале свештеничке плате ?