Srpski sion

*€'тр . 691.

и иечатиго нашего ц. к. потверждени кои с8 се издали 8 вароши наши Бечкои дне 18 мц. Апршпа године 1722. кралевске наше римске вдинадесете, шпанске шсмиа десете, маџарскГе ипакв чешке дванадесете. На заиов-ћств истб цесарскаго величанства А нтони8сб ИшзеФБ «3 Етли | КаролбсБ Еггепи8с Јсџанбсв ФраицискбсБ гроФБ Огидригцан, ФранцискВс Матеас К8пер.

Радња Архијерејског Синода 1776. Превео о њемачког А. Г. Оарлктгак. Превишњи билет управљен на кнеаа Кауница 14. децембра 1776. Епископски Синод овопределне православне цркве у Карловцима, учинио је норед осталих расположења, и предлог, да се синодским закључком и дисциплинарним законом публицира и прогласи у опште забрана четвртога брака зиђ роепа пи1Ша118. Но како нам у томе погледу Фали довољна инФормација о томе, да ли је предложена забрана четвртога брака 8иђ роепа пи1Ша118 е! пи11а а<3т188а сИзрепзаИопе дисциплинарни закон целе православне цркве или не, а пошто би по томе било зазорно пре довољне инФормације издати дисциплинарни закон у томе обзиру, чиме би се код овоземаљских православних изазвало чуђење, кад би се у овако важном предмету од једнообразности осталих православних цркава одступило; — то налазим за потребно, да се на надлежним местима у погледу четвртога брака у осталим правосл. црквама набаве испод руке нужне инФормације. С тога овим налажем књажевству вагаем, да се о томе како у Петрограду, тако и у Дариграду поуздано инФормишете, имајући ми у своје време о резултату свој извештај подаети. 0 овоме расположењу нашем извештена је под једним и илирска дворска депутација. Марија Терезија т. р. Извештај кнеза Кауница. Премилостива и т. д.

Вагае Беличанство имало је милост но предлогу илирске дворске депутације пре кишњим ручним билетом својим од 14. децембра 1776. заповедити ми, да се како у Петрограду тако и у Цариграду ноуздано инФормигаем, да ли је забрааа четвргога брака зић роепа пиШШЈз е! пи11а аЈптза сИбрепнаИопе у целој нравосл. цркви дисциплинарни закон или не? У препонизно прикљученим прилозима, подносе кнез Лобковић и Сћаг^е сГ аШгеа Јаззага аФирмативне извегагаје, које овим ирепонизно на високи увид подносим. Беч, 6. Фебруара 1777. Кауниц-Ритберг т. р. Пресвеглом државном кнезу от Кауниц-Ритберг. Пресветли државни кнеже, милостиви Господине! " Пресветлост Вагаа изволела ми је последњом поштом у име Њеног Величансгва заповедити, да у погледу забране четвртога брака у православној цркви по могућству поуздану, легалну и позитивну инФормацију набавим и исту службено саопштим. У пренонизно извршење овог високоцењеног налога, нисам пропустио распитати се код најугледнијих, реченој секти (!) припадајућих Грка, који се и у тумачењу тога питања разуму, и сви њихови искази слажу се у томе, да је 1. Забрана четвртога брака у целој православној цркви 8ић роепа пиННаИб е1 пи11а асћшзза <318репза11опе општи дисциплинарни закон, да се нрема томе 2., ни у ком случају, чак ни код крунисаних глава не чини изузетак, и да у опште диспензације нема; 3., да се та забрана оснива на закљуку генералног синода, који се ни у ком случају променити или ублажити не може; 4., да се они, који су благослов каквог православног свештеника преваром задобили, и по четврти пут се оженили, облажу општим црквеним проклеством и сматрају се за браколомнике, од чега чак ни патријарх разрешити не може, као што је то недавно у Пери случај био, где је неки богати младић Леонардо З^иИа, за кратко време три жене сахранио и ожевивши се у