Srpski sion

Отг 095

201. §. Држашта католпчка скупштина ће имати задатак, да по саслушању престоппце п унравног одбора створи штатут о устројству латинског и грчког обреда римокатоличке црквене опћиие у престолниди Будимпешти. 202. §. Првом приликом именик оних, који по §. 28. имају право учествовати на црквено-опћинским скупшгинама, саставља по §. 85. одбор, којег епископ именује. Председник томе одбору је иарох, а чланови су му два световна католичка човека, које за то епархијски епископ умоли. 203. §. Првом приликом бира дрквеноооћинска скупштина 2 члапа изасланства за скрутинијум ради избора црквено-опћинског заступства и црквено-опћинског одбора. 204. §. У први мах именује епархијски епископ чланове црквено-опћинског изасланства за скрутинијум ради избора заступника за државну католичку скупштину (§ 117.), именује предгедника и 2 члана, да саберу гласове при избору чланова енархијског одбора (тач. в.) §. 81. и 62. §.) и именује верификациоии одбор епархијског одбора (§. 126.). 205. §. Ва први мах образује епархијски епископ изборне срезове од протоирезвитера. (§. 85.) 206. §. За први мах треба против избора за државну католичку скупштину изабраних заступника преко епархијског одбора подпгнуту тужбу за 15 дана рачунајући од цроглашења I езултата избора поднети државном херцег примагу. 207. §. Оне црквене опћине, чије је статуте влада ил епископ потврдили, ил које на прнвном обичају постој^, морају за 2 годане оц ступања у живот овог устројства своју организацију по овом устројству према одређењима за црквене опћине спровести, у противном случају епархијска власт ће по §. 67. ове организационе уредбе поступати.

Извјештај о оједниди епархиј. конзисторије горњо-карловачке одржаној у Плагаком дана 23. септембра (6. октобра) 1904. год. под предсједништвом Његова Високопреосв. госп. епископа - дијецезана Михаила. Извина члана јереја 'Ј. В. из Д. узета на знање. — На одлуку висл. М. Д. Савета, којом захтијева, да му се, усљед притужбе јереја М. ОРПОКИ ОИОН 1804.

М. из Ј. против овоепарх. конзисторије и пресуде јој, извештај и овоодносни списи поднесу, — ријешено је: подиијети М. Ц. С. образложену овоодносну представку са молбом, да од свога горњега захтјева одустати и „притужбу" као тамо у конкретном случају не спадајућу одбити изволи. — Додијељен је за личнога помоћника, јереју II. К. из III. К, о. И. Р. а. п. из С. Притужбе, против умировљ. свештеника С. Ј. из Т., устуцљене су конзисториј. фискалу с тим, да на основу истих своју тужбу против истога подигне. — Неколико свештеника, због немарности у вршењу свештеничких дужности, цитирани су пред Е. К. — Изјашњење проте-пароха у Р. С. К. на притужбу М. В. и др. из Р. узето је на знање. — Притужба ц. о. у Д. против јереја М. 0. из Д. уступљена му на изјашњење. — Јереју М. Г. из М. Г. изнимно дозвољено, да се исповиједи код јереја Т. М. из Д. — На притужбу Н. Т. из Д. против јереја М. Г. а. п. у Д. — одређена истрага. — Извјештај проте И. М. из 0., о иримопрвдаји иарохије у К., узет 6а знање, — ц. о. пак у К. позвата, да му повјер. трошкове плати. — „Именик" за ваншкол. младеж — уступљен на увид и оцјену члану јереју Г. В. пароху у II. — Позват је С. К. и др. из К. да предујам од 100 К. пошаљу, раци извиђења погодности мјеста, у сврху новоградње онамогање парох. цркве. — Триплика конзистор. фискала дата је на квадруплику о. И. М. из М. Д. — Погато је јереј П. К. парох из Н1. К., као ц. о. предсједник задужио ц. о. у Ш. К. са 5987 К 72. ф. — то је умољен висл. С. 0. за упуство, како ће се поступати против истога јереја гледе пензионисања му. — Притужбе ц. о. у С., те (притужбе) М. Р. и др. из С., против јереја В. С. а. п. у С. — уступљене су му на изјагањења. — Усљед расписанога стечаја на парохију у Г. — припуштени су: јереј М. С. парох у Б.; јереј Н. Е. а. п. у Г.; а нијесу припуштени: .јереј М. Г. из М. Г.; те јереј С. В. парох из С. — Злписници сједниц& свештеничких збороза — уступљени су члану Г. В. пароху у П. на увид, и извјештај. „Прегледи" о парохијама у протопрезвитер. К.-П. уступљени су на увид и оцјену члану С. К. о. пр. из П. —Молба јереја С. В. пароха из С., као компетента у М. К. није мериторно ријешена, до начелне одлуке св. Синода, у предмету каноничке припадности свештеника, који у А. оду. — На основу закључка ц. одбора у П. дозвољено је удовој иза пок. проте Р. К., да може учело св. олтара са спољашње стране на гробљанској капели св. Николе у П. узидати спомен плочу своме пок. супругу. — Извјегатаји овоподр. парохиј. звања о „разнобрачностима при Богослужењу," — уступљени су члану С. К. из П. на извјегатај и приједлог. — Извјештаји о „пировању" неких парох. звања — уступљени су на увид и извјештај проти пароху у Р. С. К. — Ријешено је још до 10 бракоразводних пред48