Srpski sion

Б р . 2.

СРПСКИ СИОН

('тр. 61

штинског закључка којим Је дрквена скунштина, које се једино нападиута овоетрана одлука тиче, закључила, да се уток уложи и на то утецател,е овластила". Закључак је овај прочитан у одборској еедници од 5. 1908., на што је закључено, да се изнесе пред црквену скупштину. По закључку Саборског одбора од 14. Јунија 1903. А(1 бр. С. 0. 4110| 1358. ех 1903., земунски је црквени одбор, пријавио (?) Саборском одбору, да је иста општина (већ ово издаје. ко је морао известити С. 0.) поднела уток против решења Адм. одбора од 17. Фебруара 1903. у погледу мога повратка у Земун, услед чега је Саб. одбор позвао Адм. одбор да како уток црк. општине (?!) земунске, тако и нанаднуту одлуку са истонредметним снисима на више пресуђење и решење поднесе. На овај је позив одговорио Адм. одбор 30. Септембра 1903. „да српска иравославна црквена опгатина односно црквена скупштина или одбор исте, никакав уток овом одбору против његове одлуке од 17. Феб. 1903. до данас уложила није, него су уток наводно у име црквене општине поднели Мита ПешиК потпредседник и Тома Марковић перовођа исте црк. општине, али им је тај уток закључком Адм. одбора од 15. Аирила 1903. повра^ен с тога, што није обложен био односним скупштинским закључком." „Приметити је подједно, ;'да зем. црквена скуиштина ни против овоодборског закључка од 15. Апр. о. г. није. до данас никакав приговор овамо учинила." Како ни до данашњег дана није закључак Адм. одбора од 17. Феб. 1903. бр. А. 0. 79| 15., којим је укинут закључак земунске црквене скупштине од 11. Августа 1902.. прочитан у седници црквене скупштине, те по томе није она могла ни донети икакав закључак у том погледу, а онај тобожњи уток од 19. Марта 1903. што га је неовлаштено и протузаконито поднео Саборском одбору у име општине потпредседник М. Пешић и перовођа Т. Марковић, не може се ни узети у обзир; то је јасно, да Саборски одбор и не може ишта решавати, нити какво решење донети о аомннутом закључку Адм. одбора све дотле, док се ирво о њему не изјасни црквена скупштина. У осталом, решење ове ствари и не спада у делокруг Саборског одбора, него у делокруг Митрополијског црквеног Савета.

Земунска се црквена екушптина коректно обратила са евојим поменутим закључком на конзисторију. Ова је пронашла, да је исти за кључак неоснован, и умолила Адм. одбор да га укине, што је исти и учинио. Ако земунска црквена скупштина не буде задовољна с тим решењем, може она уток свој у тој ствари поднети Митрополијско црквеним Савету, погато је он друга инстанција у погледу датог допуста једном евегатенику Изнео сам ову ствар са свим верно. и тч ради угледа чланова Сабореког одбора, како не ј би и у тој ствари натрчали, као тнто су на | трчали са истрагом у земунској црквеној оп: штини. Д. Руварац.

Књижевни огласи.

шг »ЛИТУРГИКА зл , ПРАБОСЛАВНЕ 7ЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА САСТАВИО ЧЕзОГЕС-^- учитељ новосадгки. Друго умножено издање. I „ . Ова ]е књига готова и може се дооити у п<>т писаној гатаммарији. Исту књигу одобрио је ев. Архијерејски Синод, <• тога молимо да се поручбине гааљу на потписану штампарију. Цена је књизи 50 потура. Књижарима, школским од борима и г г. учитељима, дајемо уобичајени књи| жарски понуст. Српс^а Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима.

ПРАВОСЛАВНЛ ЛИТУГИКА ЗА УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА САСТАВИО Александар ЖивановиЋ. Цена је књизи К 1*20 — Обраћамо пажњу г г. правосл&внам катихетама на ову школ. књигу која је прописана као школски учбеник на средњим школама.

Срска Манастивска Штампавија.