Srpski sion

СРШЖИ СМОЕ

стр . т.

ОеГаћг с1аб ћеШ ^е ^егск (Јег ТЈ пјоп итхибШггеп)." 16 Владика Никанор Мелентијевић чим је извештен био од команданта брашовског о налогу грофа Валиса. да мора одмах напустити Брашово и селити у Сибињ, саставио је архипастирску посланицу, 17 коју је дао разаслати међу православне у Ердељу. У њој рече, да као што их је пређе поучавао, тако и сад растајући се с њима, жели да их поучи, а нарочито да се своје свете православне вере чврсто и непоколебиво држе, као и до сад што су; да се ме^у собом пазе, те не дају места зависти, гњеву, клеветама и инатима којекаквим; да ревносно цркву своју пазе и поштују; да се оставе сваког злог дела, те да се исповедају на16 Види Протокол Субделегацвје од 19. Јан. 1736. у Кпе^загс1пг-у, те срав. Швикера и „Глас" на истом месту. 17 „Додатак" прил. под I. 5.

рочито у време великог поста. па да на исповест приводе и децу од 8 година; да слушају своје свештенике и науку Божју, коју им буду проповедали. А проти Радулу у име митрополита Вићентија оставља власт да може све непослушне, како свештенике тако и световне хшзнити и поправљати са својим духовним судом. За тим јогп упућује све, да науче боље крстити се, те сву децу од 4 или 5 год. да родитељи уче долазити у цркву и науче их „Оче наш" и „Вјерују", као и остале молитве и науку Божју, нотребну правим Хришћанима; и најпоале вели, да је чуо, за којекакова зла, Вогу мрска дела, чарања, бајања и т. д., те опомињс оне који со тим баве да се окану тога посла, покају и исповеде, па да им Бог опрости; а оне, који се и даље буду тога држали, проклиње и одлучује од цркве. (Продужиће се.)

РАСПОРЕД ЗА ПРОСЛАВУ КОЈУ ПРИРЕЂУЈЕ ОДБОР СРПСКОГА ГРШНСТВА ГРШ КШОВШ У СЛАВУ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ СВЕШТЕНИЧКЕ СЛУЖБЕ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПРЕУЗВИШЕНОГ ГОСПОДИНА ГЕОРГИЈА БРАНКОВИЋА АЕМИТРОПОЛИТА НАРЛОВАЧНОГ И ПАТРИЈАРХА СРПСНОГА. I. 5. (18.) децембра 1905: 1. У 4 сата поподне звонп на бденије, Које почиње у 47 2 сата. 2. У 7 сати у вече звони велико звоно саборне цркве, док се не испали 21 прангија, а за то време осветљавају се куће. 3. Кад пуцање престане, звоне сва звона са свију цркава и бакљоноше предвођени музиком ц. и кр. 70. пешачке иуковније, полазе од куће гђе Ангелине удове Станковић пред двор Његове Светости, где ОРПОКИ СИОН 1905, 46