Srpski sion

С тр . 706.

СРПСКИ сион

Б р . 23.

може да узвиси, те да својим неиромишљевииг иоступком не омаловажава свој углед. Управитељеви иоменути , гости", управо таанови саборског одбора имају захвалитп само г. барону Рајачићу што нису прошли услед онаког свога понашаља онако, као што су заслужили, а срећа је њихова и то, што је управитељ у раздражености у место једанпут, ударио двапут у телеграф, иначе би имали кад да приповедају како су прошли, и то би им можда служило за науку, како треба једно тело — као што је саборски одбор, односно његови чланови, да постугтају. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Милостиви роде! Парохијална црква потписане црквене општине саграђена је још у оно старо незапамћено доба, а у низу толиких година оправљана је она по више пута. Године 1892. и 1893. била нам је та наша Богомоља ради трошности на предлог техничког вјештака затворена, па акопрем је ове последње године поирављена, данас опет изгледа као и прије тога иоправка и бити ће поновно ради трошности за цвјело наскоро затворена, јер технички вјештак константовао је прошле године: — „да је та градња направљена у цијелости од дрва већ врло стара, усљед чега да су поједине постојбине њене врло трошне, мјестимично посве труле" — дочим Високославни епархиј. административни одбор наш у Плашком вели за ту нашу Богомољу, „да оваква, каква је сада — на главном друму — јест права жалост по свом обличју, а срамота и гријота за сву ову парохију". Увидив то, па прије но што би наступио случај, да се иста ради сигурностних мјера затвори, црквена је општина закључила приступити што прије градњи нове цркве, али средства, којима се данас располаже, да би се та градња у што чедном руху извела, јесу врло скромна, јер за наумљену сврху цркв. општина нема него 11068 Кр. 79 фил . Материјално пако стање парохијане црквене општине ове тако је јадно и кукавно, да им га неможе позавиђети ни једно мјесто, никакав крај, никоја општина домовине наше. Шибани последњих година елементарним неиогодама и разним заразама на нривредном нољу, морадоше задњих 15 годица они сами без ичије помоћи са знатним новчаним жртвама уз поправак цркве, поправљати знатно парохи-

јалну кућу в градити стају, а данас су већ преоптерећени којекаковим даћама, што доказује најбол,е 238% онћински намет. У таким приликама нама је управо немо гуће наметом осигурати главницу потребну за градњу цркве, на се зато дозволом високе кр. земаљске владе од 19. Јула 1905. број 52.802, одјел унутарњи — потписана црквена општива обраћа на сва нлеменита срца побожних душа с молбом, да за градњу цркве овом сиромашном народу притеку у помоћ својим ма и најмањим прилогом, јер не буде ли помоћи рода, који је у бољем и повољнијем положају од нас, народ овај сам од себе не може новоградњу нити отночети, а камо ли довршити. Долазеће приносе овлаштен је примати и за исте преузео солидарно јамство одбор од два лица и то: пречасни гос. Марко Милојевић, парох и предсједник, те равнајући учитељ гос. Адам Врга, као рачуновођа црквене општине. Имена приложника заједно са рачуном примљених милодара, бити ће обнародована у „Новом Србобрану". Православна српска црквена општина У Чемерници, 14./28. Септембра 1905.* Марко Милојевић Адам Врга парох и предсједник. рачуновођа. Одборници: Адам Мркшић Милош Обрадовић Поелате књиге на приказ. Ледесет година свештенства Његове Светости Георгија Бранковића, архиеиискоиа карловачког, митрочолита и иатријарха сриског 1855.- -1,905. Наиисао Георгије МагарашевиИ проФесор. Карловци 8° 282. Летоиис матице сриске. Књига 234. Свеска VI. за 1905. — Нови Сад, 8° 119. Цена 1 кр. Кпижица за народ, I. Наше село, или догађаји, слике и прилике у селу Сиротинци. Написао Јован Ж. Бута. Издање писца. — Митровица 12° 36. Цена 40 фил.

* Прилоге ће у ову циљ купити и уреднишгво овогз листа, и на своје их место отправљати Уред.