Srpski sion

>

Счт. 70. СРПОКМ сион

диком Николом Дпмитријевићем изречво ! каже, да је на основу тога, што је изи- ■ шао царски декрет, да римничко владичанство има признавати јурисдикцију архиепископа београдског — и предложио покојном владици Дамаскину, да се милостиња, која је давана цариградском патријарху — од сада даје београдском митрополиту. 15 По томе Швикер, 16 а уз њега и прота Руварац. 17 вемају право кад тврде, да је митрополит Мојсије тек 15. Окт. 1726., односно 1. (12.) Априла 1727. год. добио власт и над Малом Влашком. А и без овога, што сад знамо, њихова је тврдња била неоснована, јер и у самој потврдној дипломи за новог римничког владику Стевана, бившег игумана манастира Говора, изречно се каже, да је митрополиту Мојсеју дата власт, диа 8и1 Ш1из Ер18сориз е! Ађђа1ез издив ас1 иИепогет сИзро&топет позГгат ш рагИђиз е1Јат пеоас^шзНаз;" — а то, нема сумње, има да значи, да је исто онако, као што је 1720. г. проширена јурисдикција митрополитова и над темишварским Ванатом, такођер у доба између 1720. и 1726. г. изашао још неки посебни декрет, који спомињу горе поменути игумани манастира румунских, а који је протегао власт митрополитову и над самом Малом Влашком. Па и та околност, што митрополит двору предлаже кандидате, односно одређује првог кандидата за владичанство у Римнику, већ с пролећа 1726., јасно сведочи о оправданости наше тврдње. Нема сумње да двор не би примио поднесена му предлог од митрополита београдског у овој ствари, да није већ раније признао томе митрополиту т власт над том епархијом, а нити би се митрополит усудио обавити избор и поднети предлог двору да није имао на то признато право. Што се пак тиче царског рескрипта од 1 (12.) апр. 1727, јасно је већ из самог ексхибита у карлокачкој Митроп. Патриј. 16 тач. 28. 16 — Пје Уегепп^ип^. — А. Ехсигв. 17 Споменик XXXIV, 116. (б). Орав. Дим. Руварац, Исторично-критична црта о Вићент. Јовановићу, Земун. 1886. стр. 60.

Б р. 3.

Архиву под бр. 155. ех 1727., да се ту говори о томе, како сва православна црква у новоосвојеним крајевима по крал>евини Србији, темишвар. Банату и Малој Влашкој, која је до сад сачињавала митрополију београдску, од сад даје у администрацију ново изабраном архиепископу и митрополиту карловачком; — јер је двор Мојсеја Петровића од 1726. год. само за карловачког митрополита сматрао. 18 * (Наставиће се )

Наставна оенова За православну веронаучну обуку у нижим основним (пучким) школама у Хрватској и Славонијн. I разред. Ирекрстити се. „Оченаш" на црквено-словенском и срцском језику. „Господе Боже н.пи" само на сриском језику. 0 створењу свега. 0 Адаму и Еви. 0 рају. 0 Кајиву и Авелу. 0 Ноју и потопу. 0 Авраму, Исаку и Јакову. 0 Јосифу (мржња браће његове, продаја, тамница, долазак у царев двор). Браћа Јосифова долазе у Египат да купе хране. Јаков се сели са својим синовима у Египат. Патње израиљске у Егииту. II. разред. Понављење свега из I. разреда. 0 Мојсеју. Израилци излазе из Египта. 18 У ексибитном протоколу под бр. 155. овако се вели: „С. Саг1. VI. 12. Арг. 1727. Ег1а88еп ап (1еп ЕгжМзсћоЈГеп М. Р. ејп АПегћосћвЂез Кевспр!;, кгаС1 \уе1ћеп Ег пеиегтеаћИег Ме4гороН4 ;п (Иевег ае;пег теиг(1е А11ег§'пе(И^81 ће8(;аи;ее1;, ипс1 (Јагићег Лаз АПегћосћзи СопбгтаИоп — Б1р1от егШеПе!, (1аа пеиегоћег1е Кош&ге^сћ 8ег7!еп, П1сћ4 шпкЈег (1ак Тетез\уагег Вапак, ип<1 ^1е ЛУаПасћеу вентег ЕггМасћо^Нсћеп Саг1оУ1С2ег аДппшв^гаИоп ип!;ег^еог(1пе1; (1апп Д1е ^апгв ШупвсНе ипЗ \Уа1асћ18ећв ИаИоп ;п бриНиаШзиа ги гезр^сиеп апуег1гаие4 е1с.. * Према данашњим изворима, још се не може нозитивно рећи, кад је управо припознг.та митр. Мојсију власт од стране државне власти над римничком епархијом. Још треба ту преврћати по архивама, ако се уамогну јачи аргументи наћи. Уред.