Srpski sion

Вр 14.

СРПСКИ СИОН

С тр . 403

бегпе крме престол србские пагриархие и надувсе велик турчин султан мехмед в лето ^а^пг (1683.) и поиде на беч и тамо љуто разбиен бист и сеи господин патриарх многа зла подвет тогда от проклети агарен имениа отетием и ва сего лишаем, и ва мале угонем са главоју васего лишивсе. ва полуношчи низ стену из патриаршие свешен бист и прибег ва чрнују гору и у никшиће самотрећи а прочи ексархи разбегошесе кои камо једни ва светују гору забегоше, а ини инамо. кад у јутру турци васташе коису чували патриарха али град празан, хотелисе между собоју сегачи, патриарха неима, калућера неима что да творе. патриарх же повел вечер вином упоити их и сиа тако бише, и по горе светеишиже патриарх пребист в племенех дондеже вазеше немци белиград от турак и придоше србли са ратију до патриаршие и тако патриарх Арсение Чрноевич приде у патриаршију попленену и разорену и васего украшениа сеоего престол србски кроме бепте, и ту канему сабрасе васе орбско воинство на поклонение нихову блаженству своему архипастиру, желет чеда отца видети, а отац чеда своја и тако велика радост бист ва дни тие от савакуплени и соединени србскаго парода и сиа бише тако месеца ноемвра. Пак месеца генвара М (6.) и вас месец удрише турци и татари а воиска србска и немачка пала на зимишче от белград до пећи, от пећи до скопиа, и тако васе нобеже ка белграду и сам патриарх ва мале убеже ва белграц, а мнози иноци и ексархи изгибоше близ патриарха и висариоп шчо се звао велики близ патриарха погибе, и мнози христиани изгибоше тогда и ва плен заведени бише сија тако бише и горгае. И тое зими наки оста престол србски пуст никтоже ва нем оста и по разбиени том бигае татари у патриаргаии на зимницу и коне ва црков ваведогае всу зиму увии увни сиа бигае грех ради наших. Паки того лета придоше турци на белиград и вазеше белград от немац, светеигаиже патриарх убежав будиму са васеми православними јакоже назад нисано и сиа тако.

И ва то лето #и)(ч§ (1696.)'* приде патриарх каллиник грк и седе у престол по одшадших татаров обрете пут и са царевим бератом утвржден бист на престол приде два архиереа грчаска и поставигае Его патриархом србским. Патријарх Каллиник 3 „ Атанасие л „ Моисеи а „ Арсение (Другом руком) Сеј Патриарх Арсении именом, а прозвигачем четверти, во времја брани туречскија с Каролом гаестим Императором Аустриским, ускочи из Патријаргаие в не= мецкују земљу или державу во град Белиград, на великое попрание и опустогаение оние св^атие Патријаршии, и вјечное изглаждение от оние катедри своих насљедников Србскаго рода, и даегаче на погубление и во плен отведение, Егова Бла* женства убјежанија ради до сто тисјагач дуга христијанских кое изгубисја на тељех кое и на дугаах дља пријатија турецкија мохометанскија сљепостнија вјери, и по его приходје которисја случи в љето 1787. велми жалаго почен и кромје всјакија утјехи рат њемцем бист зање многу армаду погубигае и турком славни во Европ|е град Белиград разоригае и предаже 1740. * * * В лето ^пР (1683.) поиде турчин на Беч султан Мемед и тамо разбиени бише. паки придогае на лето немци на Будим и и бигае месеца Д и не вазеше Будим и одогае васнет. и того лета поробисе архангелски монастир зовоми грабовац месеца Јулија з! на мученицу Марину дне ва петак гаестаго часа, и васе понленигае неверни род мачарски и васе отнесоше монастирско имение, упрегогае двоја кола волов и конска троја и пуну отнесогае монастирско и селска . а беше хаидука седам стотина и они пуни одоше, а калућере кога мучише а кога посекоше, а ми неки в мале снасохомсе шума ти мати

* На овом је месту бида друга година, па је бриеано и исправљано. ГГатријар се Калиник сцомиње већ 1691/2. године. Д. Р.