Srpski sion

С», 494

несена гв. архијсрејском Синоду представка у предмету пр( тумачења односно преиначења 27. §. 43. зак. чл. из 1896. у погледу вероисповести оне деце, чији родитељи не припадају ни јед ној примљеној или законом признатој вероисповести — Упозорен је јереј П. С. парох у Т. Б. да је безусловно дужан у дркви објавити одбором одрсђени дан држања цркв. скупштине. — Извештен је јереј Ал. Стојковић свештеник у Барбертону у Амервци да му се не може удовољити молби да се стави у стање мира, пошто није више у свеза клира ове епархије. — Одбијен је уток цркв. онштиие арадске против овдашњег решења, којим је а Нпппе одбијен уток исте општине у предмету попуњења места протопрезв. номоћника. — Позван је јереј М. Н. парох дињашки, да се постара за личног помоћника или поднесе молбу ради получења мировинске прииомоћи. — Поднесено је 5 бракораз водних пресуда. Свега је донесено 84 решења.

И з в е ш т а ј. о раду седнице епарх. конзисторије вршачке' држане 24. јулија (6. августа) 1906. Узет је на знање извештај реа>ерентов о извини члана ј. В. Р. и позива заменика Б. П. Узето је на знање изјашњење ј. В. 0. пароха мраморачког на тужбу А. М. из Мраморка у ствари сахране његова унучета. — Умољено је високо кр. уг. министарство култуса за исправак у матици крштенвх при цркви св. Оца Николаја у Вршцу из год. 1892. бр. 113. Одбијена тужба из Д. И Свињице иротив ј. Г. Г. администратора тамошњег с разлога, што кон зисторија не може узети у обзир тужбу против свештеника од компромитованих лица Спровађа се вис. кр. уг. министарству култуса изводи из исправљене матице крштених ири загајичкој срп. прав. цркви. — Анулиран је скуиштински закључак цркв. општине загајичке о издавању једног цркв. стола, ношто је столове издавати комнетентан цркв. одбор а не скупштина. — На молбу кр. среског суда у Алибунару, да му се издаду еписи у ствари тужбе А. Б. против Г. П, из Добрице одговорено, да су исти списи још код М. Ц. С. ј. Г. П. и дата дозвола, да може Т. Д. из Добрице тужити цивилном суду. — Спроведена високосл. саб. одбору молба Л. Б. за прзпомоћ. — На пријаву окр. протопрезвитера вршачког Б. П. умољен епарх. адм. одбор, да казни председника а школ. одбор учитеља В. Маргитског, што се приликом каноничке визитације његове огрешише о дужно поштовање претпоставл,ене власти. — На молбу С. Н. из Панчева, да јој се уручи ирвостепена бракоразводна пресуда одговорено, да конзисторија остаје при првашњем свом решењу. Извештена је цркв. општина златичка о одговору поджупанског звања крашо-северинске жу-

паније у ствари одређења места за сахрањивање странаца у Златици. — Списак прав. срп свештенства протспрезвитерата бело-цркванског и извештај о канон. визитацијама и испитима из веронауке стављен у писмохрану те позвано окр. нротопрезв. звање вршачко, да и оно исте поднесе. — Саопћен је цркв. опћиви вршачкој одговор сената вароши Вршца у ствари интернирања ј. М. Т. — Узета је на знање одлука Е. Ад. Одбора у ствари издавања плате ј. К. Л. — Узет је на знање извештај стечајно иснитног поверенства, да су ј. А. М. парох. пом. избишки и С. С. ђакон вршачки положили стечајии испит. — Позвана је цркв. општина луговетска да расиише стечаЈ за пароха. — Повраћена јер. С. Д. нароху парћанском молба, којом компетује на место с. парох. помоћника у Томашевцу. — Издато је упутство парох. звању вршачком о дозвољеној исправци матице крштених при храму ев. оца Николаја и успенија св. Богородице. — Публикована је пресуда Митр. цркв. савета, којом је потврђена овдашња одлука у ствари тужбе М. Д. против ј. В. Н. из Ст. Молдаве. — Иубликована је пресуда Митр. цркв. савета, којом је одбијена молба управе ман. Војловице, да не мора платити потраживање ј. II. Г. — Ј. Б. Д. пароху Фердинском на његову жалбу против решења конзисторијалног одговорено, да није његова ствар, да поучава конзисторију шта спада у њен делокруг, те да се таких поднесака у будуће клони. — Умољено је поджупанеко звање у Лугошу, да даде затворити крчму, која се налази у близани цркве у Лесковици — Узет је на знање извештај реФерентов, да је на место пароха у Павлишу президијално стечај расписан. — Позвато је парох. звање марковачко. да уведе у срн. матицу један елучај рођења, забележен у румунским матицама. — Новерено је протопрезв. капелану вршачком ј. М. П. катихизовање на вршачким комуналним и женекој грађ. школи уз разрешење од тога ђакона С. С. — Издата захвалница архидијецезалној конзисторији черновичкој на поелатом шематизму, исти стављен у архиву. — Узето на знање и извештено парох. звање у Доњој ДБупкови о накнадном иматрикулирању Ж. М. у тамошњој матица крштених. — На ноднеске Е. пл, Р. решено, да конзасторија остаје при нрвашњем евом решењу, т. ј. да му се ако се едиктаулним путем не пријави, има куратор поставити. — Припуштени су избору за пароха у Вел. Средшпту комнетенти ј. А. М. лични п. пом. из Избишта, ј. Г. К. адм. парох. из Вел. Средишта и ј. М. Г. парох из А. за повереника нри избору одређен иротопрезв. Б. П. — Узет је на знање извешгај реФерентов, да је президијално упућена еиарх. конзисторији темишварској молба ј. 0. Д. протопрезв. капелана панчевачког, којом компетује на место, пароха у Сиригу. — Умољено поново кр. уг. министарство култуса, да уклони И.