Srpski sion

Б Р . 7.

СРПОЖМ оион

Стр. 109

Новац, који се добије од продаје ®ундуса инструктуса, водиће се у централној каси као готовина за сваки манастир за себно, а годишњи интерес од тог новца уносиће се у централну касу и трошиће се према предрачуну. §• 34. Од одобрења овог штатута рачунајући црву идућу економску годину, морају се сва манастирска добра пс прописима овог штатута издати под закуп, а дотле се све води по затеченом начину. §. 35. Све досадашње одредбе, које би се противиле овој уредби. стављају се изван снаге.

ЛИСТАК.

В е с т и. Мсмци за деверство! Видећи и чујућв, да се не иепуњава знаменити закључак туцинданског сабора у погледу отступа Његово Светости, одноносно каква ће судбина вегова бити, телале подвојводе радикалске по народу, како ће они на иеродавном> месту настојати на тоие, да се он не мора извршпти ну под условом, да Његова Светост носле тога својевољно отступи. Као великодушници и свесни Срби, хоће људи да створе Његовсј Светости частан начин свога отстуиа, а јакову ће стојати на вољи, да и на даље напада Његову Светост и да се размеће како га је он срушпо. 0 фарисејп и разметљивци, ко Вас не зна, скупо би Вас платио! Штета биљега! Како се на туцинданском сабору понајвише искрзао и прославио својим реферисањем Мита Елица, вршачки учитељ, није чудо што га је крњи сабор — радикали — изабрао за референта школског у вршачкој и темпшварској епархији, а пошто чова ужпва саборско поверење, то је сабор на предлог др. Жарка Миладиновића закључио, да одмах од 1. Марта прими дужност и да плату вуче. На оенову тог закључка, направио је Клица редовну намиру, ударивши на њу и прописан биљег, п у место новаца, добио је одлуку, да је министар систирао закључак саборски, и тако оде у лудо бнљег, и у место референтства, мораће се и на даље мучити с вршачком децоа, и учити их и врлини доеледности и поносу, за коју тему може наћи у самом Вршцу лепог примера из најновије прошлости.

Изнена^еае. По пештанским новинама, радикале је јако изненадпо и ожалостио глас, да је високопреоевећени госп. епископ вршачкп Гаврило поднео оставку на чланству п саборског одбора и мптрополпјско-црквеиог Савета. Г. епископ мотивисао је ту своју оставку болешћу, ну, пошто је јаков као вршчанин од својих пријатеља — без сумње или од проте Боже пли школског рефереита Мите — дознао за прави узрок, ког је и навео у 36. јут. бр.; то је као што чујемо закључено једногласно на одржаној скушнтиви радик. извршног одбора, на ком су учествовали и новоиеченп карловачки радикалп, да поднесу оставку на чланству сви чланови како саб. одбора, тако и митр. цркв. савета, и то из оних истих разлога, из којих је иоднео г. еииском Гаврило. Иначе, —- по мњењу њиховом — изгледало би, да је њима начело вуршт, а да им је главно чланство. За ову вест не гарантујемо, и ако се не обистини, повратп ћемо се на њу. Уредиик: Димитрије Руварац, протојереј. Исправак. На 93. страни првог ступца, изостављено је да је у седницп прпсутан био и архимандрит гргетешки. На истој страни у 4. реду другог ступца од горе, у место ех 1904. стављено је ех 1901.

Читуља. У Мартинцима је умро 16. јан. у 82. години свога жавота умировљени иарох илиначки Никола КовачевиЛ. У својим младим годинама као ђакон сасански и учитељ, био је покојни брат Никола наш први учитељ, с тога му и као брату и као ирвом нашем учитељу, кличемо: Слава ти брате и учитељу наш Никола. Вечан ти спомен !

Одговори уредништва. Земуским сриским иангерманима око „ На ■ родног гласника", листа исиочетка демократског, а сада ио В е 1'е ћ I у јаковљевом „Заставина" ираиорца. Пошто је један од Вас тројнце 1 син најчу• 1 За дивно чудо, како не стависте на челу диста још и име ког Вашег сарадника, ид бар дописника „честитог поп Јове Магарашевића", те би Вам чело листа још шареније иагледало, што би само на част и препоруку листу сдужило.