Srpski sion

С тр . 430.

СРПСКИ сион

Б р . 27,

КеаШШ;еп 1г§'еп(1 е^ае хи уегб^епШсћеп ип(1 ј 1)јп је<1егхе11 ћегеП (1ет котре!еп1;еп Сгепсћ1е <Не8ћеги§Нсћ Аи^сћкшз ги ^ећеп. бсћИеззНсћ ће1;опе 1сћ, (1авз 1сћ (Иеаег &апхеп Не1;2-А1ГаЈге §е§еп 8ете НеШ&кеК; уоПкоттеп Гегпе 81еће ип(1 неИ у1е1еп Јаћгеп тИ №етапдеп (1агИ1зег Кисквргасће §ерво§еп ћаће. Аисћ 1сћ шпгс1е ез ип1ег тетег \Упгс1е јгп<1вп, 7пгсћ ги Лег1ег теАеНгасћИдеп АпдггЦеп ћегги^ећеп, (1осћ Не^1 т!г већг (1агап теЈпе у1е1еп Ггеип<1е ип<1 Векапп1е Шетоп т Кепп1п188 ги ве1геп, (Јазк 1п тИ осИезеп Неггп ке1аеа1а118 ип!ег етег Беске в^еске 1 '.

Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Послане књиге на приказ. Извештај о сриској вишој девојачкој шк иш у Сомбору за 1906./7. Средио Јован БлагојевиД, управитељ. Издала српска прав. цркв оиштина сомборска. Сомбор 8° 54. Српска кр. Академија. Јован Стеријин По иовиЛ 180(>.—1856. Књижевно историје^а студија Стојана Новакови^а. На по се штампано из 1јХХ1У . „Гласа". Београд 8° 121. Извештај о срмској правоел. великој гимназији у Новом Саду за 1906./7. Н. Сад 8 е 76. Иавештај о православном богослов. заводу и прав. богосл. семеништу у Задру за 1906./7. Год. XXIX Задар 6° 57.

Књижевни огласи.

Књига висвкопреосвеште .шг госиодина епископа далматинског, др Никодима Милаша, под пасловом: Рукоположење ка<> сметња браку, која је изагала у нашој наклади почетком ове године, штампа се сада у другом издању. Пошто је иста књига у првом свом пздању створила за неколико мјесеци читаву литературу о предмету књиге и на словенским ц на иееловенским језицима, и различита су мишљења истакнута била о томе, да ли се може или не може дозволити други брак удовим свештепицима; то је впсокопреосвештени писац на све то, у колико има објективни карактер, обратио пажњу, и према томе допунио своју књигу и разјаснио сва она питања, која е у се приказала контроверсна, те је иста књига у

овом новом издању добила много већи обим од првог издања. Књига се штампа на финој хартији и новим модерним словима, а цијена ће јој битп три (3) круне. Ко жели добити књигу ову, нека ее обрати потписаној књижарници. У Мостару, 1 јула 1907. И8давачка књижарнида Пахера и Киси&а.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Ад бр. II. М. 0. 23, 24, 27, 28/28. ех 1907. 2—3 42 С Т Е Ч А Ј. Раеиисује се стечај на десет меега у семеништу манастирских питомаца у Ср. Карловцима. Комиетовати могу деца из целе митрополије карловачке. Молбеницама има се приложити ; 1.) кргптено писмо, да је молитељ Србин православне вере. 2.) школска сведоџба, да је трећи разред гимназије или реалке бар с добрим усиехом и похвалним владањем свршио, а уз то има црикладан орган за појање. 3.) лечничка сведоџба, да је телеено и душевно потпуно развијен и да је против богиња накаламљен. 4.) сведоџба сиромаштва, Првенство имају деца сиромашних родитеља. Изабрани питомци уживаће у семеништу бесплатан стан, храну, одело и целу обскрбу, а дужни су полазити четврти разред гимназије у Карловцима а по том курс монашке школе. Родитељи односно старатељи изабраних питомаца имају иосле избора потписати реверз, да ће се изабрани питомац после свршених наука посветити монашком чину, у противном случају да ће родитељи одноено сам питомац потрошени на њега новац нотписаном иатронату накнадити. Инсгруиране молбенице морају се поднети до 2. (15.) августа о. г. Његовој Светости Господину Георгију Бранковићу, сриском Патријарху као предееднику патроната. Захтева се да се у колико је могуће компетенат-молитељ нретходно председништву лично прикаже. Из седнице Патроната Семеништа Ман. Питомаца у Карловцима 8. (21.; јунија 1907. год. Председништво патроната.