Srpski tehnički list

Број 9. и 4. ЗАПИСНИК 1, САСТАНКА

били без права редовних чланова, а не би плаћали уписнину; као и почасни. :

Сад да пређемо на тачку 4. и 5. Како пак код ових тачака нема начелне дебате, то предлажем да се остави одбору. да их он редигује. — Збор усваја.

(екретар чита тачку 6.

Председник: Пошто је ово члан о коме може бити и начелне дебате, то се на њему треба и задржати. Господа која би имала да што год примете, нека се изволу јавити.

Г. Стефановпћ: Имао би само да предложим, ако

збор хтедне да усвоји, да се овој тачци дода: да сваки

члан у току од шест месеца, мора да поднесе какав рад.

|. Ј. Смедеревац: Не би био за то, да сваки редован члан мора у току од шест месеца да поднесе какав рад, али би било целисходно да се сви пројекти који се имају извршити, износе на видик, како би свак видео шта се све ради и како. На тај би се начин избетле толике погрде на инжењере, које они никако не заслужују.

Г. Тодоровић: Налазим да је то већ детаљисање. Међу тим приметио би кодеги Јефти, да кад би он био мало више у округу и видео, да по неки окружни инжењер има само по једну собу и за себе и за жену и често за толику децу, па кад би узео у обзир, да је тај инжењер често пута сам самцит у округу и да мора да је непрестано на путу, онда би увидео неумесност свога предлога, јер таквом инжењеру је не могуће да ради и ванредне послове. То је једна материјална немогућност.

Односно саме ове тачке, о којој је реч, имао би да обратим пажњу одбора на поделу чланова удружења.

Г. Стефановић: Немогуће је износити све што се ради, а место тога би много боље и корисније било, да удружење изради нормалије за грађевине у опште, па по овима да се ради, као што тога има у осталом свету.

Г. Главинић: Ја мислим да сваки редован члан треба бар по један рад да годишње саопшти.

Председник: 'То би пре био предмет седница, но појединих чланова.

Г. Тодоровић. Остајем при мом ранијем говору, 1). да је ово тражење неумесно, с тога нека се одбаци, а одбор нека поделу чланова добро изврши.

Прима се по овоме.

Чита се члан 7.

Г. Тодоровић Имао би да речем, да се овде измени тако, да се узима од прихода проценатна сума, а остало да остане као што је.

Председцик. По таквом захтеву би се тада увело од господина директора највише, више од осталих и онда би право било да он има и у дружењу већих права од осталих чланова, да тако рећи и у удружењу буде директор, а то нам тек није жеља. (О тога сам за то, да се и ово упути одбору.

Прима се.

Чита се члан 8.

Председник Пошто је овај предлог већ у начелу у неколико измењен, излишно је да се одбор дели на двоје; управни одбор треба да је један, а како не би требало да их је у одбору много, јер се лакше ради при мањем броју, то мислим да је довољно пет чланова,

Г. Тодоровић. Делпм мишљење г. предговорника. Не би пак хтео никако, да цео одбор солидарно одговара. — Односно биланса овај треба чешће на јавност износити.

Председник. Односно бирања управе, мислим да главни скуп треба све часнике сам да бира.

ИПЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА ОРРАНА 95.

Г. Антић. Мало је пет чланова за управни одбор. Боље је да их има девет, јер се никад сви не скупе и овда не би се могло радити Овако, ако их буде девет могу решавати ако се петорица састану.

Г Главинић. Треба одговорпост боље прецизирати, Благајник не може сам да рукује имаовином и ва то треба да је цела управа одговорна.

Председник, Ја сам мишљења да треба, свакоме одредити делокруг и одговорност,

Г. Андоновић. То би се могло пословником утврдити,

Г. Боди, Што се тиче одговорности, погрешно је стилизовано. У одбор треба узети што више чланова, јер треба и лист уређивати,

Г. Андоновић, У одбору треба да је: председник, подпредседник, деловођа, благајник п још пет чланова Одбор треба да одговара солпдарно за наредбе, а блатајник за новчане злоупотребе, За остало пак да одговара онај који би био крив. |

Председник. Погрешно је начело да одбор солидарно одговара. Онај који има какву Функцију, треба ва, њу и да одговара.

Г. Ј. СОмедеревац Сви треба солидарно да одтоварају, а благајник за новчане злоупотребе, с тога треба, да та одбор сваког месеца контролише.

1. Главинић, Противан сам великом броју управних чланова, што их је више, теже се скупљају најбоље је да их је седам.

1. Милутин Божић. Држим да је седам чланова мало, треба да их је девет у одбору.

Председник, Пошто изгледа да је већина за то, да у управи буде девет чланова. онда треба да их је шест па да се може решавати, с тога питам збор да ли усваја овако >

Усваја се.

Чита се члан 9.

Председник, Члан је овај у неколико измењен тим, што се седиште налази сад у Београду. Зборови према томе не треба да шаљу заменпке,

Рад главнога скупа био би: примање извештаја од одбора, давање разрешнице истоме, примање и исписивање чланова, Даље би на главном скупу имале да се предлажу измене у правилима, па би могло да уђе у његов делокруг да се и предавања држе,

Г. Ј. Јовановић, Мислим да не треба стављати дан скупа, боље би било одредити месец, а (Св, Тројицу употребити на екскурзију.

Г. Главинић. Ја налазим да је врло важно и да треба баш дан утврдити и то први дан Св, Тројпце за скуп а друга два дана за екскурзију.

Председник, Незнам које би време најповољније било за скуп, Зими нема радова које би вредно било разгледати, а лети инжењери имају пуне руке посла. Незгодио је да се изриком каже да два скупа не могу узастопце бити у једноме месту.

' Л Омедеревац. Пајзгодније је да скуп буде о Св. Тројицама.

Г. (Станковић, Ја мислим да скуп треба да је почетком године, јер је тада најзгодније полагати рачуне, Екскурзије пак да буду у Августу или Септембру. Сем тога треба да се пројекту дода, да 20 редовних чланова могу позвати одбор да сазове скуп и то на месец дана раније, Сваки члан да се поименце позове и да му се дневни ред саопшти,

Г. Главинић. Скуп треба да је о Св, Тројицама, јер је тада време понајсталније.

Г. СОтамковић. Треба прецизовати, кад је збор пуноважан ; треба одредити број који је довољан да се