Srpski tehnički list

и" 1 ЕУ –

"ТЕ

Џи РР

у

БРОЈ 10

Рупе у праговима остаде су по облику и ди мензијама неповређене, чисте и са оштрим ивицама,

ћ) Па и остали делови колосека, плочице, улози и заглавци нису показали никакво трошење за време употребе, нити какву промену облика ни димензија. Једино се показују на побочним површинама заглавака и улога на саставцима шина, О које се угаоне подвезице при путовању шина одупиру незнатна, (до 9. м. м. дубока) али безопасна, удубљења.

На завртњима за утврђење ножица шина, није такођер никакво трошење примећено, али се 261 комад тих завртна (0,88) морао изменити усљед пр скања истих.

Узрок овој мани лежи у невештом руковању са алатом, а никако у начину конструкције.

Према горе наведеном искуству мора се колосек са гвозденим попречним праговима по систему Хајндловом назвати изврстним и исти се може пре поручити за железнице са јаким саобраћајем п то како из обзира на безбедност, тако и у погледу економном,

ТУ. Ц. кр. аустријске државне ожелезнице.

Колосек по Хајндловом систему положен је 1883 на прузи између Брајтеншица и Шваненштата, која је 1000 м. дугачка, и између станица Костена и Осега на прузи Боденбах — Комотау, која, је 1012 м, дугачка и која се налази у паду од |Зебо. и већим делом у кривини са полупречником од 264 м. у доста влажном усеку.

Саобраћај је врло јак, а највећа брзина на сат износи 50 километра.

а) Саобраћај је сасвим безбедан,

р) Положај колосека је добар, како у погледу висине, тако и у погледу правца и ширине,

с) Наднице (руке) за одржавање колосека коштају више, а коштањо материјала је мање но код колосека са дрвеним праговима.

4) Добар засторни материјал је главни услов за сталност колосека; да би се шупљина прагова могла добро испунити при подбијању, нужно је, да се туцани шљунак помеша са песком.

е) Облик прага, као п начин утврђења показали су се као целисходпи.

6) Прелома шина није било. Побочиа померања примећена су само у незнатној мери.

2) До сада тије пзмењен још ни један праг.

По појединим деловима није прижећено никакво трошење усљед редовног натрезања.

Поједини завртњи за ножицу шина, а тако исто и неки улози прели ву, но узрок овоме не лежи у конструкцији, већ у хрђавом материјалу.

По систему Хајндловом положен је колосок још и између Сиверића и Книна на прузи Книн-Опљет.

Шрагови су тешки 56 кои имају ове димензије:

КОЛОСЕК СА ГВОЗДЕНИМ ПОПРЕЧНИМ ПРАГОВИМА

СТРАНА 201 горња ширина 130Опит, доња спољна ширина 230тт, висина Здпши: дебљина прагова износи горе 8,5 тат, у осталом 8 шта.

Овај се колосек показао као подесан за тамошње | прилике ; али је саобраћај сасвим незнатан,

Гвоздене скретнице. (скретнице са твовденим праговима )

На пругама ц. кр аустријских државних железница положено је од године 1888 поступно преко 2550 скретница са гвозденим праговима и са утврђењем ишна по систему Хајндловом.

По досадањем пскуству показала се ова конструкција скретница жао добра; нарочито су се ове скретнице показале као боље од оних на дрвеним праговима, што је вожење по њима мирније, што је безбедност саобраћаја већа и што су трошкови одржавања мањи,

У. Ц. нр. повл. друштво јужне железнице.

На прузи Леобенске до угљеног рудника 0,896 км. дугачка, положен је праговима по спетему Хајндловом, Ова пруга је у саобраћају од августа 1884 године.

И ако дужина ове пруге није бог зна како велика, то ће „следећи податци из искуства бити са обзиром на велики пад те пруге од 88,87 од општег

колосеком од станице у Сеграбену, која је колосек са гвозденим

са нормалним

интереса.

Гвоздени пратгови су 240 т дугачви, 100 пт високи, горе 150ппа а доле 260 тт широки; тежина им је 10 ке. Шине су 7,50 та дугачке и 84,70 ка, на 1 1 тешке.

а) У погледу безбедности саобраћаја одговара овај систем свима захтевима, нарочито услед тога, што се протиравања колосека не дешавају.

Б,) У првом добу морао се колосек чешће издизати и померати, но ово једино услед слегања насипа, доцније је пак положај колосека постао слевим сталан. Ширина колосека после отварања саобраћаја остала, је непромењена.

Код овог гвозденог колосека није се могло приметити никакво путовање.

с) Односно коштања одржавања тога колосека према ономе са дрвеним праговима примећава “се следеће :

1.) Наднице за одржавање овога колосека пошто се гвоздени прагови једном довољно учврсте у тљунчаном застору — много су мање но у суседном колосеку са дрвеним праговима, који се налазе у истим околностима у погледу нагиба, правца и саобраћаја,

9) Од отварања пруге, па до данас није измењена ни једна шина, ни један праг, нити делови 34 утврђење.

На тој прузи пролази дневно терет од 1000 +, дакле у свему је до сада прош. 2.100.000 ђ.