Srpski tehnički list

СТРАНА 82 из НХУКЕ И ПРАКСЕ 5

бивених сваком групом. Тако се и поступило ове (школске) године у лабораторији у Лијежу. Осим два огледа извршена у октобру 1893, да би се ученицима дало упуство: како ће радити при њиним доцнијим студијама, професор, пошто је поделио своје слушаоце у десет група приредио је десет огледа по следећем плану.

Машина ће се обртати са 40 обрта у минути, при притиску око 55000 килограма на квадратни метар у казану, с прегрејаном паром, како би њена температура у капели била око 900", и с кондензацијом, како би се имала. упразнина“ од 600 до 700 милиметара у кондензатору. Остварење ових услова зависи од подобности ложача ; приложене таблице показују докле су ови услови постигнути.

Првих пет огледа извршени су с примањем (адпивазјоп) — паре — за једну десеттну са сваке стране клипа; пет других огледа са примањем за три десетине. Стискивање (согарезвјоп) почињаше на 0,19: од краја повратног хода са сваке стране. Испуштање |епиввјоп) почињаше на 0,04 од левог краја хода и на 0,070 на десно; начин развођења паре не допушташе, да се добије исти измак (ауапсе) с обе стране.

Од првих пет огледа с примањем за Ло она два, !Л-ог и 16-ог децембра, извршени су без паре у обмотачима |епуејоррев, сћепизез) а остала три, 91-ог 99-ог и 23-ег децембра са паром у обмотачима.

Од других пет с примањем У; она три, 4-ог, б-ог и 10-ог јануара, извршени су без

Број 5 н 6

паре у обмотачима, а она два 12-ог и 17-ог ја-

нуара са паром у обмотачима.

Дакле упоређење ових огледа доводи до одредбе економије паре, која потиче из употребе обмотача и из утецаја дужег или краћег отпињања (фећетле).

Свима справама за мерење одредио је проФесор поправке погрешака (аге) са својим помоћницима са највећом брижљивошћу (на жалост не пред очима ученика) имено кочницом, индикаторима, термометрима, манометрима, пловцима, и т. д. Поправке погрешака биле су дате ученицима. Отање справа оверавано је пре огледа. Корисне константе машине и справа биле су посматране или израчунате и уписиване у нарочиту књижицу. Сваки ученик има књижицу за посматрања, са свим спремљену, чије ступце он има само да попуни односно улоге, која му је дата. По свршетку огледа сваки (редом) чита своја посматрања свима осталима, како би сваки имао све податке „огледа, и могао га самостално проучити. Сваком су посматрачу такође дати два дијаграма, леви и десни. Друга су посматрања сва иста за све, али се дијаграми разликују, и ако мало, од једног до другог.

Узимање (подизањеј дијаграма није могло бити поверено невичним рукама. Тако је репетитор, г. Хибер (сад професор, Прев. имао задатак да то врши, и да се у исто време стара о општем надзору и контроли посматрања. Он их узимаше с лева, а у исто време, препаратор г. Перу, с десна. Дијаграми су пролазили кроз

ината иииаеиина пииааиваииваи

динамо-машина може претворити у електричну струју, а она би се употребила осем за послове побројане мало више, још и за механично и термично прерађивање руда и издвајање метала електролитичним путем.

Наши рударски инжењери, могу бити уверени, да би им било добро употребљено оно време, које би провели упустивши се дубље у студију питања, која су тек слабо скицирана овим неколиким редовима. Наша земља, истина, нема глечера, рецимо да остане и бушење артеских бунара за особите прилике, али снага валовите Дрине, Тимока, Нишаве, Мораве и других, да се губи само на то, до загреје воду ових река за неколико степена "у целом њином току, могла би сеи треба да се корисније примени. То ће и бити, само би ваљало, да то буде учињено по плановима ерпских инжењера, српском руком и на корист српског племена.

У овом летимичном општем погледу на индустријске примене електрике, ја се нисам позивао на електрично осветљење и електричну вучу, ни на концентрацију снаге, њено претварање и развођење у пространим фабрикама, ни на галванопластику, — ту скоро најстарију и врло успешну примену електрике, — поглавито с тога, што се те примене електрике тако јако шире, да је њино освајање несумњиво, с тога, што су оне бар у основима познате и нашим инжењерима и најпосле с тога, што сам о њима овако у опште говорио

на другом месту.) О њима би требало говорити о свакој посебице и подробније. Дакле о томе другом приликом. Не споменух ни телегратију ни телефонију из сличних разлога, премда не треба да пропустим рећи, да је и ово једна од техничких струка, да и ту ваља да имају виђено место инжењери телеграфа, а не да се ограничавамо на телеграфске раднике, који су код нас, поба Њепе, и указни чиновници. (Има изгледа да се у овоме иде на боље, јер је недавно одаслат један наш свршени техничар ради изучавања Електротехнике и нарочито спремања за инжењера телегратај. Напослетку, изложићу, врло укратко, тенденцију развића електротехничке индустрије у последњој години. Нема никаквих великих принцицијелних проналазака, него усавршавања познатих. Тако на пример неки нови акумулатори, као што су они са оловним прахом место оловног пероксида (Сотрасте |рапсаје де Та ршуешмзаћоп Чез таефаих) и они основани на принципу примарних елемената Лаланда и Шаперона (Бакар, Цинк и Калијумхидрат). Нарочита је одлика ових последњих акумулатора да су при истом капацитету двапут лакши, што је врло важно ради примене акумулатора у електричној вучи. б Увођење акумулатора у електране за електрично осветљење узима све веће размере, благодарећи њином правилном раду.

1) 1. с. приступио предавање.