Srpski tehnički list

СТРАНА. 66.

је у њему на првом месту изјављена благодарност г. Ру: видићу, Што се тиче друге примедбе, вели, да није предмет извештаја, већ одвојена предлога.

Председавајући. — Молим вас господо да чујемо извештај благајников.

Благајник Вуловић чита извештај. (Види на стр. 70). — Пошто га је прочитао, чини усмене допуне. — Напомиње како пређашњи благајник г. Андоновић није никад изнео право дуговање удружења. — Ни најобичније ствари није му казао. — Држао је, по пријему благајнице, да има плаћати само дуг из 1895 год., међу тим, тако није било. — Кад је затражио од државне штампарије наше дуговање, рачун је изнео на 3000 дин. — Кад је одбор тражио од г. Андоновића да га извести: има ли каквих података о овоме, он је одговарао — уово су ствари за корпу“, и одбору ништа друго није остало, но да реши, да се овај дуг отплаћује. — Други дуг долази од инжењерског бала, и то за позивнице и т. д., набавка учињена код Ј. Павловића и М. Марковића, — Примећено је још да је за 8 џедеље набављено 7 рисова хартије, да су ови рачуни неисправни, јер се види, да. је ту нешто набављано и ва Земљомерску Школу па брисано, па за то један рачун М Марковића, Управни Одбор није хтео ни да призна. — На послетку додаје: да је умесна примедба г. Манојловића о неисправном вођењу књига за време док је био благајник г. Андоновић. А ова неколика објашњења нека г. Главинић сматра као одговор на његова

питања.

Председавајући. — Молим вас господо, чините примедбе на овај извештај.

Манојловић Нестор. — Блатајник изводи да ћемо

бити у дефициту, и у томе се не слажем са њиме. Благајник у напред напушта извесне суме као дуг удружењу, — Кад се прочита извештај Контролног Одбора, видеће се да смо у активи.

Вуловић Велислав. — Удружењу дугују члачови на 900 дин., и он је убеђен да се овај дуг неће наплатити, јер по нашем Уставу, сем дуга, треба по нова платити и уписну таксу. Можда се чланови могу тужити да плате за примање листа, али тешко је доказати да су га добијали, кад знамо, да су се поједини бројеви „Техничког Листа“ налазили и у Позоришту и међу дрвима у здању Министарства Грађевина. — Дуг г, Андоновића је тако исто сумњив, јер је имао до сада и сувише времена за исплату, па ипак то није учинио. — Кад је ствар предата адвокату, г. Андоновић изјављује: како није право што се терети овим дугом и да ће тражити од скупа да га ослободи. Ну ако се и ово примање наплати, опет нећемо бити у сутициту. — Исти је случај и са претплатницима, пошто их има и таквих, који изјављују да су једном платили.

Главинић Коста. — Слаже се саг, Вуловићем да се примање неће лако наплатити. Зна се, на пример, да је друштвени момак осуђен због проневере, и сви наши дужници браниће се да су новац положили а момак упропастио. — За осуду је, што се раније нису књиге водиле као што ваља; требало је имати неко мало књиговодство. Председавајући. — Молим вас господо, да чујемо извештај библиотекаров.

Библиотекар Ивачковић чита извештај. (Види на стр. ја

Председавајући. — На реду је извештај Контролног Одбора. — По нашем новом Уставу овај Контролни Одбор бира главни скуп, но то се није могло учинити

РАД УДРУЖЕЊА

БРОЈ 5 н 6.

пошто је Устав донесен у међувремену, с тога моли

скуп да накнадно одобри избор гг. Н. Манојловића,

К. Јовановића и М. Павлићевића, које је изабрао један редован скуп. — Скуп прима.

Манојловић Нестор. — Чита извештај Контролног Одбора. (Види на стр. 71).

Председавајући — Благодари Контролном Одбору на изјављеној захвалности Управном Одбору за дојакошњи

рад. — Моли чланове да чине примедбе на извештај Контролног Одбора. Јовановић. Коста. — Пошто нема никаквих непра4 вилности у раду досадањег одбора, можемо му дати одмах разрешницу. А о неправилностима из ранијег доба може се говорити.

Главинић Коста. — Налази разлику између извештаја: благајниковог и Контролног Одбора, — држи да биланс мора изнети стварно стање благајнице а не сумњиво, с тога налази да је извештај благајников ближе ствари, јер он дуговања удружењу не уноси у активу, у чем има право, пошто се зна да дуговања у опште балансирају између активе и пасиве. — Најбоље је да усвојимо извештаје, али то не смета, да знамо: шта је чисто а шта сумњиво. — Усваја предло!' Контролног Одбора: да у благајници не буде више од 300 дин. за подмиривање текућих трошкова а остало да се да каквом новчаном заводу. — Сем тога напомиње, да је крајње време да се књиге тачно воде. Прима дакле извештаје, али је само хтео да констатује да се извештаји Контролног и Управног Одбора не слажу.

Председавајући. — Напомиње да садањи благајник води књиге уредно, а мисли да и новац даје у Управу Фондова.

Вуловић Велислав. — Изјављује да је његово вођење књига јасно и прегледно. ако, тачно се види шта удружење дугује а шта пак има да прима. — Још прошле године решено је да се новац даје каквом новчаном заводу,- али то није учинио једно о тога, што још није, пречишћено дуговање Државној Штампарији, а друго, новац не сме да даје без решења Управног Одбора, јер учини ли крах какав новчани завод у коме би био пласиран наш новац, пала би одговорност на њега као благајника.

Председавајући — г. Јовановић Коста предложио је да се да разрешница Управном Одбору. Прима ли се овај предлог %

Скуп прима,

Манојловић Нестор. — У извештају Контролног Одбора учињена су два предлога: о вођењу књига благајникових и о давању ковца у какву задругу. — Моли скуп да о овим предлозима донесе одлуку.

Главинић. Коста. — Треба да усвојимо ове предлоге, јер досадање добро вођење књига од стране г. Вуловића, било је из добре воље.

Председавајући. — У који завод мислите да улажемо новац. Главинић Коста. — Управа Фондова сматра се као

најсигурнији завод, али у њој је процедура за изузимање новца врло заметна. Најзад, држи да је најбоље оставити Управном Одбору даон учини избор.

Скуп прима овај предлог 2. Главинићев.

Председавајући. — Господо, дужност нам је да изјавимо захвалност глг.: К, Ивковићу и проти Рувидићу, народним посланицима, што су се на прошлогодишњој Скупштини заузели за техничку струку. — Мо-