Srpski tehnički list

__БРОЈ ђиб.

моћу истих постао члан утемељач, а други су пристали, да им се дугови приме као члански улози. У вези са овом Управни Одбор је решио да се због нашег материјалног стања за ову годину не пларају хонорари, а у будуће још неко време само по могућству. Сарадницима, који су до сад на листу бесплатно радили, нека је на овоме месту изјављена благодарност удружења.

Од државне помоћи, која је буџетом предвиђена, у 5000 динара за удружење, одбор је примио за прошлу годину само 2000 дин, а за остало обраћао се више пута садањем г. министру грађевина. Као што је објашњено г. благајнику, има изгледа даће се кроз који добити како онај остатак од 3000 динара, тако и помоћ за ову годину. Кад то буде, одбор се нада, да ће моћи потпуно регулисати материјално стање удружења и да ће опстанак „Орп. Техн. Листа“ који удружење пред јавношћу представља, бити осигуран. Ако пак то не буде и дугови се од чланова не наплате, онда за то нема никаквог изгледа.

У току ове године учињена је и једна важна измена у закону о уређењу државних техничких чиновника. Том изменом добили су сви инжењери у државној служби плате које почињу од 2500 па иду до 5.000 динара, осим инспекторских положаја. Да се до ове измене дође, дејствовали су лично приватни инжењерски кругови а и удружење је изабрало на своме једном редовном скупу одбор, који је у томе смислу дејствовао. Ма да је успех постигнут, одбор мисли да не треба. оставити без напомене, да је овом приликом учињена неправда државним инжењерима тиме, што године службе до пенсије нису смањене од 40 на 30, но су шта више попете од 30 на 40 оним инжењерима, којима је то ранијим законом дато; и што је добивање унапређења везано за број година службе — једна мера, која је постигла до сад једино инжењере од свију осталих цивилних државних чиновника. Тако исто ваља напоменути, да се нов закон чудновато примењује или боље рећи и не примењује за све, него се извесни инжењери унапређују по старом закону, па чак се и нови постављају по старом закону — те тако рећи два закона у исти мах постоје за једну струку. Одбор мисли, да на овом месту треба да ода захвалност г. Кости Ивковићу, професору, који је својим предлогом ову ствар покренуо, те је Народна Скупштина поменуту измену законску донела, Ова захвалност је тим већа што предлагач није ни помишљао на повећање година службе нити да ће и поред закона, који је он издејствовао остати у сили и стари закон.

<= ———

РАД УДРУЖЕЊА

ОТРАНА 69.

Због слабог материјалног стања, књижница удружења није попуњавана новим делима. О томе чуће удружење извештај књижничара поднет одбору.

Детаље о имовном стању дознаће удружење из извештаја благајника одбору, који ће се прочитати. Ма да је благајник и члан одбора, одбор као целина не може оставити, а да не помене са хвалом његово заузимање за уређење имовног стања удружења. Од прихода је, према Уставу, одвојио 200 динара и дато под интерес Управи Фондова.

Одбор је у току године одржао 18 својих састанака. Редовни скупови удружења сазивани су испочетка као што је било уобичајено један пут у месецу, но одзив је био слаб, тако да се скоро никад није могао допети закључак, но се на другом скупу утврђивало оно, што је решено на претходном. Најзад је решено на предлог одбора, да се редовни скуп држи сваке среде и од тога доба чланови се редовно и ако у мањем броју скупљају, те се бар могу измењивати мисли о техничким питањима и одржавати колегијалност.

Од важнијих решења удружење има да спомене, да је у последње време изабран један одбор од 10 чланова коме је стављено у дужност, да проучи питање о уређењу вароши са техничког и здравственог гледишта. Због краткоће времена одбор није могао свршити тај посао и тако сео томе није могло реферисати скупу, као што се намеравало.

Удружење је задобило 5 нових чланова и то г. Светозара Зорића проф. Вел. Школе, г. Драгољуба Спасића инжењера и г. Владимира Бабовића, г. Владимира Гавриловића и Леониду Зивића подинжењера. Са удружењима Хрватских и Чешких инжењера, наше је удружење одржало досадање везе.

На завршетку, одбор мора да напомене, како му се чини, да је одушевљење чланова знатно попустило према ономе, са којим су исти ти чланови удружење основали! Међу тим удружење није ни из далека постигло онај циљ, који је себи поставило, а као што се види из примера са Општином Београдском и данас имају српски инжењери да се боре са неоправданим предрасудама и потцењивањем спреме српских техничара. На члановима удружења лежи дужност да заједничким радом сузбијају овакве заблуде, а то ће се моћи постићи, ако удружење заузимањем његових чланова буде представљало једну морално и материјално јаку целину. Одбор моли, да то чланови удружења непрестано имају на уму.