Srpski tehnički list

РАД УДРУЖЕЊА “

ОТРАНА 71

БРОЈ 5 и 6. од г. М. Анпдоновића проф. В. Школе. · 62,00 „ Гог. искључених чланова · · · • · - 91200 „ г,г. чланова до |. јула 1896 год. · · !298,00 „ претплатника • · · • • · · • •« • · • 210,0о Свега + > ·• • . . - 2982,00

но погрешно је бавирати на ову суму у целини,

Вероватно је да ће се од чланова и претплатника скупити до 1000 динара. Суму коју дугује г. Андоновић могли би сматрати као сигурну, јер је г. Андоновић на ту суму издао признаницу.“) Дакле могло би се рачунати на 1500 динара као сигурно, а остатак тешко да ће се наплатити. — Но и на ову суму новаца до наплате треба дуже чекати, док се издаци морају одмах исплаћивати, као и Државној Штампарији дуг одуживати. Пре но што завршим мој извештај напоменућу још једну непријатну ствар, а то је:— да је маса покојног Марка Марковића књижара подигла тужбу против удружења за наплату дуга у 190, динара. Овај је рачун Управни Одбор могао исплатити као што је п друге старе рачуне исплаћивао, да је потпуно био у реду, но, како се у томе рачуну налазиле неке неисправности, — бележење појединих ствари на рачун удружења, што је било за друге наручено, — Управни је Одбор рачун вратио са напоменом, да се исправи, па да се исплати. Маса није хтела исправљати, но је ствар. предала адвокату. Одбор ће се старати да до дана свога рада и ову ствар регулише мирним путем ако буде могуће.

Са овим мојим извештајем надам се да сам постигао оно што сам желео, а то је да чланове удружења уповнам са правим стањем ствари о нашој имаовини. Не мање сам уверен, да ће сваки прави члан и пријатељ удружења постарати се, да удружењу помогне тиме, што ће редовно одговарати својим обавезама.

Још нешто. — Удружење је бројало 118 својих чланова, од којих је један број отпао што није своме позиву одговорио. Сада је остало свега 101 члан, и

" надам се да се број неће смањити. Шретплатника је било 32 а сада их имаде 22. У место да број расте, он опада.

На нама је, да прегнемо свом снагом да наше мезимче, наш лист одржимо. А то је могуће, ако се поред испуњавања наших обавеза, потрудимо да нам број претплатника порасте. А то је врло лако постићи.

Благодарим скупу и Управном Одбору на досадањем поверењу.

2 маја 1896. год.

Београд. БЛАТАЈНИЋ В Н. Вуловић

инжењер.

ИЗВЕШТАЈ

Главном скупу Удружења Српских Инжењера и Архитекта о стању књижнице за прошлу годину 1895 —96.

_ Имам част поднети извештај о стању у овоме:

књижнице

1. 0 књигама.

У овој години није порастао број књига, сем што је накнадно нађено у „Геодетском кабинету“, а и доц-

#) Шривнаница маси па 710 дин. но важи само за горњу суму пошто је г. Андоновић остатак подмирио.

није придолазило, више свезака органа хрватских и чешких инжењера и архитекта, а и других списа у замени за наш „Орпски Технички Лист“, и којих има свега 167 комада.

П. 0 Српском Техничком Листу,

Свеске од априла 1895. и претекле од до сада штампаних у години 1896. налазе се под кључем у она два ормана књижничка поред оних других свезака, које вакључаних а које слободно лежећих у ратовима у соби бр. 5. у горњем спрату Министарства Грађевина, у коју се преселила књижница из пређашње собе због преустројства саме грађевине. Као што се види, књижница, ве морала селити и ове године, дакле већ по други пут.

(0 свескама пређашњих година 1— У. 1890—1894, — било је извесно кретање, јер су чланови удружења тражили свеске накпадно, па им је и давано.

Бројно стање „Српског Техничког Листа“ данашње износи свега 2168 свезака, од којих леже отворено 1. и П. година у ! 075 свезака, а остале су под кључем,

Док није удружење решило, да се члановима бесплатно издају свеске које су им Фалиле — ма чијом кривицом — наплаћивао је одбор за поједине свеске, а које није износило какву знатну суму, о чему ће учинити саопштење у свом извештају благајник удружења, — али после другог решења, издаване су свеске, као са свим природно, бесплатно, што је вршено од потписатога према добивеном налогу усменом — од стране Управног Одбора.

На крају нека ми'је допуштено.напоменути да сам ове године још већма био спречен званичним — ванским — пословима (дужностима), но што је то лањске године био случај, те нисам ни онолико могао урадити, колико сам требао а и намеран био, а још мање ополико: колико је удружење од мене могло с правом да очекује.

11. маја 1896. год. у Београду. КЊИЖНИЧАР УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА ПО АРХИТЕКТА,

АРХИТЕКТ, Светозар Ивачковић.

А НЕ

ИЗВЕШТАЈ КОНТРОЛНОГ ОДБОРА Главном скупу Удружења Срп. Инжењера и Архитекта

Према решењу донесеном на састанку од 3. априла о. г. ми смо прегледали рачунску књигу и рачунске податке за годину 1895—1896 (до 2. маја закључно) и

нашли смо: дин. Да сума примања и потраживања нашег

удружења износи + + 03030 +6 + + + + + • · 11248,42 Да издаци учињени у току ове године

(4364,82 д.) заједно са целокупним стварним

дугом (391%.20 д.) износе + + + + + + + · • 8277,» Имовно стање нашег удружења изнови · 2971,0

Овим је сад са свим на чисто изведено да је наше удружење активно“ за означену суму, осим тога удружење има своју библиотеку и нешто инвентарних предмета. —